duminică, 14 octombrie 2012

Deficitul de 3% face „victime”. În Cehia.

Agerpres. Alegerile regionale din Cehia au dat câștig de cauză social-democraților. Popularii cehi au pierdut cumplit. Au câștigat într-o singură regiune. Bașca au scos la iveală comuniștii care au luat două regiuni. Mai au turul II pentru Senat. Nu au depășit 50% din voturi, fac turul II. Acolo este, totuși, democrație. Nu ca la noi.

Pragul de 3% pentru deficitul bugetar este considerat „vinovatul”. El a obligat la „măsuri de austeritate”. Încep să mă întreb dacă nu cumva acest prag nu este o constrângere aiurea în anumite vremuri. Nici Germania nu va fi capabilă să îl respecte, nu mai spun de Franța care ajunsese la 6% (parcă) iar despre celelalte state UE ce să mai vorbesc. Nu mă refer la orașele stat, ca Luxemburg, mă refer la țări care au un teritoriu.

Cu niște ani în urmă, puțini de fapt, Tăriceanu afirma că deficitul bugetar trebuie folosit, inteligent, pentru dezvoltare. A fost huiduit de populiștii băsescieni. Nici unii mai superficiali din PNL nu au great ideea, indivizii fiind hotărâți să facă frumos în fața „europenilor”. După mintea mea, Tăriceanu a avut și are, în continuare, dreptate. Ținta de 3% a deficitului bugetar poate fi luată în calcul de o țară dezvoltată. O țară care are infrastructură suficientă pentru răspunde principalelor necesități economice, sociale, militare, de ordine și siguranță națională. Când adopți ca boul o astfel de țintă fără a lua în calcul toate aceste necesități, duci țara de râpă. Iar cretinul de Băsescu și gașca lui tocmai asta au făcut. Au dus țara de râpă. Nu avem infrastructura necesară pentru a concura cu cu nici un stat. Nici măcar vecin. darămite cu Germania sau Franța.

Cehia a luat niște măsuri de constrângere bugetară în condițiile în care țara era mult, dar mult mai dezvoltată în infrastructură ca România. În plus este și membră a clubului euro. Însă și acolo au procedat greșit. Partidul de centru-dreapta, cum este considerat, a acționat ca Băsescu și PDL. Ce mușchii noștri. Noi suntem la putere, noi facem și dregem. Acum vor pierde. Iar pierderea va duce la alte politici. Nu este exclus ca deficitul fix de 3% să fie rediscutat, inclusiv la nivelul UE, nu mai spun de politicile interne ale statelor. A accepta 3% înseamnă a renunța la dezvoltare. Acest deficit este bun dacă mi-am rezolvat problemele, am o administrație sigură și o legislație care duce investițiile de interes național în portofoliul investitorilor privați. Nu cum a fost la noi, cu mânăriile lui Udrea, Videanu, Berceanu, Boagiu etc.

Cehia trece la social-democrație. urmează România iar în Europa se anunță vremuri grele pentru creștin democrați. Stabilitatea fiscală va fi sacrificată pentru stabilitatea socială. Pașii mai mici și constanți vor fi preferați salturilor senzaționale dorite de Merkel care se visează creatoarea celui de al IV Imperiu German.


6 comentarii:

Anonim spunea...

UE si altii vreau ca ROMANIA sa fie o tara medieval/agrara si o piata de desfacere usor de manipulat.Este criza si austeritate
acolo unde exista criza de IDEI,
EFICIENTA,CONTRIBUTIE,RESPONSABILITATE,PERFORMANTA.

Crăciun Florin spunea...

Corect, Anonim. Este și o criză de idei.

Florin Matei spunea...

O visa ea, Merkeloaia, dar nu e deloc o visătoare. E o cinică!E deja fapt demonstrat că austeritatea nu e o soluţie, ci o problemă. Numai ea, acompaniată, desigur de ciracii din PPE, face pe fuhreriţa.

Crăciun Florin spunea...

Florin Matei,

Eu am bănuiala că Merkel și colegii ei populari au vrut să impună o anume linie de conduită financiară în favoarea unor state ca o formă de protecție impotriva extinderii UE. De mult se chinuie popularii să oprească extinderea. Statele emergente le dau dureri de cap.

Popularii au vrut să instituie niște reguli acum, știind că vor pierde supremația în PE. Birocrația UE ar fi făcut ca aceste reguli să nu poată fi schimbate decât foarte greu. Nu au reușit iar balanța se înclină în defavoarea popularilor și nu este exclus să nu reușească. Eu sper să clacheze.

Emigrant spunea...

Ba distrusilor, lasati-o ba pe ''Merkeloaia'', vedeti-va ba de satra voastra de nebuni nespalati.
UE si altii ''vreau''??????????
Unde pula ta ai invatat ba limba romana?
Bai limbricilor, invatati ba sa va exprimati corect in propria voastra limba inainte sa aruncati cu talente si analize politice extrafine!
Voi nu sunteti in stare nici sa va adunati maidanezii si gunoaiele de pe strazi, bai terminatilor. Ce idei, ce eficienta, ce responsabilitate si performanta ba?
Sunteti ultimii din Europa bai, niste primitivi, niste hoti si niste nespalati.
Va inghesuiti la moaste si la manele, ii aplaudati in extaz pe hoti si cocalari.
Stiti voi ce-i aia munca?
Cit ati fi in stare sa rezistati in Germania din munca?
La ce va pricepeti concret neterminatilor?
Sunteti mari bloggeri, niste ratati, niste trepadusi si piscotari.
Sau fosti ''graniceri'' ca mosu asta ridicol.
Lasa ba c-o sa-l aveti pe becacali in pnl, sa vezi ce-o pune asta la respect pe ''Merkeloaia''.
Sa traiti bine distrusilor!

Crăciun Florin spunea...

Emigrant,

Ai pățit ceva ? Ei uite că de dat asta și nu numai am dreptate. Merkel este total aiurea.

Deduc că lucrezi în Germania. Doar lucrezi sau ești și etnic german ? Acum, că lucrezi acolo, nu este o problemă, sunt mulți români care lucrează în Germania, dar sunt români și nu le este rușine. Chiar dacă sunt acolo de peste 20 de ani.

Susții cea mai aberantă politică. Cea practicată de Merkel. Este anti-europeană. Politica lui Merkel dezbină UE. Ne întoarcem la războiul rece, la dominația unui stat asupra celorlalte etc. Dacă poți judeca aceste lucruri, bine, dacă nu ești capabil, treaba ta.

Cred că mă satur de postările tale. Nu sunt masochist să tot accept insulte. De acum încolo te banez.