vineri, 12 octombrie 2012

Hai cu sondajele, neamule !

PDL își face public sondajul în care USL se duce pe apa sâmbetei. Chipurile, PDL acționează strategic având la bază aceste rezultate. USL la 48% încredere electorală. Clar. Băsescu poate alege pe cine vrea mușchii lui ca premier. Vasile Blaga cântă aria viitorului premier. Aplaudacii portocalii își storcesc mâinile de satisfacție. PDL urcă în sondaje ca Făt-Frumos. Unul, două sau chiar mai multe procente pe lună. Analiștii „independenți” constată schimbarea în bine a PR-ului portocaliu. Aici se dau bani la greu. Laudă-mă gură că ți-oi da friptură. Evenimentul Zilei exultă.

USL are și el sondajele lui. Cotidianul îl prezintă pe ultimul. Diferențele sunt imense. Parcă, parcă unii au sondat undeva aiurea, într-o lume paralelă.

CSOP spune că USL a ajuns la sfârșitul lui septembrie la 48%. CCSB spune că USL este la 62%. Culmea este că ambii sondori au ca referință aceeași perioadă. Nu mai pun celelalte date. Vreau doar să arăt că suntem în plină campanie de dezinformare. Unii dau iar alții iau. Cât mai mult.

Vom vedea după vot care este realitatea. Chiar dacă USL este la 48%, că așa vrea PDL-CSOP, fiind în marja de eroare trece de 50% pentru că după alegeri urmează reașezarea voturilor. Iar acolo legea dă, dar dă celui care are mai mulți votanți. Dacă trendul de la referendum, anti-Băsescu, se menține la fel de intens, atunci sigur PDL va da și nu va primi.

Îmi este peste mână să folosesc sintagma alianței portocalizate ARD. Poate pentru că toți ceilalți aliați ai PDL au doar colegii simbolice ? Pentru că una este desemnarea pentru un colegiu și alta este situația la vot. Candidatul desemnat nu este și parlamentar. Iar la Arad, de exemplu, Ungureanu a primit un colegiu „portocaliu” unde va concura cu deținătorul mandatului trecut de la PDL la PNL. Vorba jurnalistului, oare nu vor mai fi oameni care deși l-au votat portocaliu să îl voteze și sub noua siglă ? În condițiile în care la referendum Aradul care a votat a fost categoric: „Jos Băsescu !”. Chiar în condițiile în care Falcă și jagardelele portocalii lansează petarde media că în acel colegiu va candida un pesedist.

O să ne distrăm pe cinste. Vor curge sondajele ca ploaia. Când mai calmă, când mai agitată. Ploaie va fi.

16 comentarii:

ADRIAN spunea...

Eu sunt fanul acele intrebari : "aveti incredere in?"
Eu am incredere 100% in toti ... ca nu sunt interesati de ce incredere am eu. Sau ca nu o sa-si cheltuiasca banii pe o excursie in insulele Falkland ...
O intrebare mai cretina nu cunosc. Mai ales ca un "facator din vorbe" precum Oprescu apare demn de cea mai mare incredere.
Aveti incredere in sondajele de opinie? Asta da intrebare de sondaj!

Crăciun Florin spunea...

he,he, he Adriane. Oprescu, mai vechea ta „dragoste”. Stă bine în sondaje. Excelent. Dar ... dacă apare el, înseamnă că sondajul a fost mai mult în București și nu în toată țara. Părerea mea.

Shadow spunea...

@Nea Florine
Se manipuleaza cu sondajele e drept dar daca Antonescu mai face asa multe tampenii pana la alegeri(precum aia cu becacali, chitoi si alte alea) am eu impresia ca 48% devine un scor foarte bun si tare imi e ca vor fi sub el.

Crăciun Florin spunea...

Shadow,

Citind eu mai multe am aflat că unele nu se confirmă. Când am umblat după surse am găsit „sânge portocaliu” la răspândac.

Becali a dat informația fără a fi confirmată de PNL. Apoi, la întrebările jurnaliștilor, au răspuns Fenechiu care a aflat din presă, Hașoti care nu știa să fi existat așa ceva în discuție la PNL și Tăriceanu care a declarat că Antonescu nu are așa ceva în intenție.

Acum văd că alți jurnaliști nu mai pedalează pe PNL-Becali ci pe USL-Becali.

Chițoiu este ținta lui DIP. Iar DIP încă nu a ieșit din comunism și nici „nu a auzit” de USL.

ADRIAN spunea...

Ba eu am auzit Rares Manescu vorbind explicit de un colegiu in 6 ...
Da de la el cum ar veni.

Florin Matei spunea...

Doi bani nu dau pe băsişti. Iar pe sondajele lor nici atât...

Emigrant spunea...

Da mosule, e un zvon.
A confirmat si pulifricul crin.
Becacali intra in PNL si voi in cacat.
Bravo, la mai mare si tineti usile deschise larg, ca asteapta si alti hoti sa intre la revolutia bunului simt.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Aseară, înainte și după meci, am citit și eu ce a spus Crin, Rareș ... lumea. Se discută. Probabil se va finaliza.

Crăciun Florin spunea...

Florin Matei,

Salut. Ne întâlnim rar. Nu dai tu doi bani însă ele există și nasc comentarii. Am și eu motiv de scris pe blog.

Crăciun Florin spunea...

Emigrant,

Să vină. Posibil ca PNL să le îndrepte „greșitele apucături”. Ar fi în beneficiul societății.

ADRIAN spunea...

Si numai faptul ca se discuta mie mi se pare degradant. Omul vrea un loc de europarlamentar peste doi ani de parca ar fi si facut ceva de cand s-a irosit un loc/ Romania in PE cu branza lui buna in burduf de caine.
Ca sa nu zic ca este extrem de ridicol ca un presedinte de partid sa bata pe la usile altora sa gaseasca un loc de candidat !! Adica ce zice omul, pe invers fata de logica populara : "de cat in satul meu fruntas mai bine codas la oras". Jalnic, jalnic ca se discuta asa ceva cand statutul partidului prevede altceva. Asa jongleaza dl, Manescu cu colegiile? De la el? CA CAncescu la Brasov ? Sunt absolut dezgustat de situatie si poa' sa-mi spuna Crin cate vorbe dulci o vrea eu SIGUR nu voi vota USL la iarna. Si asta n-are legatura cu noi doi si cu ceilalti "catei" de fabula de La Fontaine care ne dam de pamant cu fundurile sa discutam liberalisme.

Crăciun Florin spunea...

Ești supărat tare, Adrian. Eu cred că manevre au tot fost făcute în lungul timpului. Cei care le știu și au beneficiat de ele au tot interesul să tacă. Iar aducerea în PNL a unora și altora este un proces continuu. Aceste alegeri și situația cu Băsescu la Cotroceni a ascuțit atenția noastră și pretențiile asupra celor aleși.

Cu toate nemulțumirile mele voi vota, totuși, USL. Trebuie să dau și speranței o șansă.

ADRIAN spunea...

Evident ca sunt suparat rau. Nu pot sa votez cu cineva care face asa ceva dupa ce s-a declarat initiatorul "revolutiei bunului simt". Atrag atentia ca unii oameni au cerut iarna trecuta alegeri anticipate iar astia veniti pe valul respectiv organizeaza alegeri abia in iarna asta. Bunul simt n-are nimic de-a face cu asta. Apoi cand cineva se sterge sistematic la cur cu propriile statute inseamna ca se va sterge la cur si cu promisiunile electorale sau cu programul de guvernare. Adica din gasca portocalie la limita majoritatii poate ca o sa avem o haita bine infipta la cascaval cu 66 % ca in vremurile bune ale lui Iliescu de acum 20 de ani. Decat sa ma las prostit in fata mai bine votez eu din start cu Asul de Pica sau cu Roata cu spite de lemn, macar sa stiu de-o distractie!
Nu-mi place nici ideea ca de fapt nu mi se ofera nimic ci doar mi se repta la nesfarsit, adica mi se intoarce mana la spate/prinde degetele in usa ca sa votez sa nu ramanem pe cap cu leprele portocalii si cu Basescu. Nu. Cum spuneam, prost oi fi dar chiar tampit nu sunt ...

ADRIAN spunea...

Si de 20 de ani tot o tin tot intr-o speranta. Ajunge, mai vreau si certitudini ca am depasit de prea mult timp termenul lui Brucan. Varujan Vosganian zicea ca-i inevitabil sa fie si oameni mai pe naspa intre candidati ca e greu sa scoti 500 de oameni beton. La o tara cu populatia Romaniei eu as zice ca le e mai greu alora din Andorra sa stranga 11 oameni de o nationala de fotbal ca doar n-or fi murit toti aia 15.000 de specialisti de acum 15 ani. Sau poate am fost orbit de speranta si atunci ...

ADRIAN spunea...

M-am intors doar sa precizez ca nu sunt membru de partid ca sa am o obligatie mai nu stu cum din acest sens si pentru ca nu as avea cum sa am sperante din acest sens. Ca sa nu se inteleaga cumva ca cine voteaza din speranta sau din atasament de partid ar fi tampit, cum s-ar putea eronat interpreta din ce am scris mai devreme :)

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Te înțeleg chiar dacă nu sunt de acord. Ești foarte sensibil la aspecte care intră, cumva, în rutina partidelor.

Statutul PNL permite intrarea în partid a oricărei persoane care îndeplinește niște condiții. M-am uitat și am constatat că Becali, de ex., nu intră în categoria persoanelor care nu pot intra în PNL. De aceea, răspunsul corect este că Becali poate intra în PNL, dacă este acceptat de o organizație. Fuziunea PNL cu PNG este altceva. PNG este un partid înregistrat la tribunal iar fuziunea cu acesta obligă la proceduri mai lungi și întocmirea unor acte prin care tribunalul va constata dispariția unui partid politic.

Statutar, Becali poate veni în PNL la fel ca oricare membru al PNG, luat ca persoană.

PNL a fost o lungă perioadă de timp un partid enclavizat. A fost o politică greșită. Din această cauză a staționat în marja de 12-15%. Din această cauză a fost, părerea mea, în pericol să devină un partid de lider. Pericolul acesta este încă. Din această cauză au acceptat și au stimulat intrarea în PNL mai mult a bugetarilor decât a întreprinzătorilor. Oamenii care s-au apucat de afaceri pe cont propriu s-au dus la PSD și PDL care le-au promis mereu sprijinul statului când ajung la putere. PNL va trebui să atragă cât mai mulți întreprinzători și să calmeze „puterea” bugetarilor în cadrul partidului, bugetari care ocupă funcțiile de conducere și care își doresc ca ajunși la putere să primească funcțiile de conducere în administrația publică. Cu forța. Astfel că PNL nu se va deosebi de PDL sau PSD în comportamentul față de „tortul puterii”. De fapt, acest lucru se întâmplă, refuzul liberalilor din arcul guvernamental de a se comporta ca cei de la PDL a dus la amenințări din partea celor din teritoriu cu părăsirea partidului s.a. Totuși sunt și cazuri în care au fost numiți în funcții publice liberali, acolo unde s-a putut.

Dacă luăm fiecare situație în parte, sigur nu vom fi de acord cu multe dintre măsurile luate. Per ansamblu însă, situația este bună.

În cazul Bucureștiului a fost ales Oprescu ca reprezentant al USL. Nu toți am fost de acord cu aranjamentul. Eu de exemplu preferam candidatura lui Chiliman. Acum Chiliman nu mai intră în vederile mele pentru că a acționat împotriva PNL (și împotriva tuturor anti-băsescienilor) la referendum plus că „a lucrat”, necolegial, împotriva altor candidați ai PNL. Tu ai avut o altă opțiune. Fiecare avem dreptul la opțiuni. Însă diferențele de opțiuni ne arată că nu există diferențe de abordări în principii ci în modul în care acestea se pun în aplicare, în persoanele alese pentru a le da viață.

Se poate discuta mult, foarte mult pe aceste subiecte. Însă eu nu vreau să mă leg de o singură persoană, trecătoare în funcțiile publice, consider că sunt suficient legat de o formațiune politică care poate să aplice acele principii liberale dacă ajunge la guvernare. Din acest motiv, aproape indiferent de persoanele alese să candideze, eu votez cu PNL indiferent în ce combinație politică intră. Pentru că este un adevăr faptul că PNL nu are cum ajunge la putere fără o alianță cu altă formațiune politică puternică am ales varianta cu PSD. Nu de acum, ci cu mult înainte ca USL să fie creat.

Combinația PNL cu PSD are ca rezultat și alegeri politice nefericite. UNPR vrea să fie distinct în aceste alegeri însă în combinație cu PSD. De aceea, pe locurile PSD apar uneperiști în care eu văd pe „necuratul”. Însă pentru a atinge acel prag fatidic de 50%+1 pentru a bloca manevrele lui Băsescu sunt dispus să dau votul USL indiferent care este candidatul nominal în colegiul meu.

Nu alegerile acestea care nasc discuții sunt cele care confirmă sau infirmă principiile politice ale unui partid sau altul ci modul de comportare în Parlament și la guvernare. Iar până atunci mai este ceva timp. De aceea eu spun să dau speranței o șansă.