sâmbătă, 24 mai 2014

Mesajul lui Crin Antonescu la împlinirea a 139 de ani


Mesajul Președintelui PNL, Crin Antonescu, cu ocazia aniversării a 139 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal (aici).

”Partidul Național Liberal sărbătorește astăzi, 24 mai, 139 de ani  de la momentul în care Ion C. Brătianu, C.A. Rosetti, A.G. Golescu, alături de Mihail Kogălniceanu  au pus bazele unei formațiuni politice care avea să își lase decisiv amprenta asupra dezvoltării statului român modern.

Partidul Național Liberal a jucat un rol esențial în conturarea și realizarea marilor reforme din istoria României, fiind în perioada interbelică cel mai puternic partid al epocii respective. Obținerea Independenței, crearea României Mari,  reforma agrară, programul economic și social sunt indiscutabil rezultatele unei viziuni și acțiuni politice liberale.

Avem, spre deosebire de alte partide românești, deopotrivă onoarea și responsabilitatea de a purta acest bagaj prețios al valorilor înaintașilor noștri. Sunt realizări cu care ne putem mândri, dar care în același timp ne obligă.  Relansat în 1990 cu un puternic mesaj anticomunist, Partidul Național Liberal s-a legitimat definitiv ca un partid istoric, drept continuatorul moral al unei tradiții democratice incontestabile.
Am rămas mereu fideli principiilor fundamentale ale liberalismului, nu ne-am schimbat niciodată crezul, viziunea și obiectivele. Este un fapt care ne oferă un loc aparte, unic în peisajul politic românesc. Valorile liberale ale secolului trecut sunt în prezent la fel de valabile, iar România și Europa nu pot progresa în absența lor.

La fel cum au făcut iluștrii noștri predecesori, liberalii de astăzi au datoria de a lupta cu demagogia, cu atitudinile autoritare, cu dorința avidă de putere, cu modul iresponsabil în care politicieni meschini, aflați vremelnic la guvernare, riscă să ducă România către o epocă pe care o credeam cu toții definitiv apusă.

Ca liberali, nu putem permite asemenea derapaje majore. Am contribuit decisiv la integrarea țării noastre în Uniunea Europeană și avem obligația de a ne asigura că România nu se abate de la parcursul său european. Numai astfel vom reuși să transformăm națiunea română într-o societate liberă și prosperă.
Dincolo de bătăliile politice specifice unei perioade sau alteia, linia continuă în istoria liberalismului românesc este reprezentată de apărarea unor valori precum libertatea, proprietatea, libera inițiativă, competență, precum și de respectarea elitelor. Adevărații liberali au făcut întotdeauna politică motivați în primul rând de responsabilitatea de a asigura dezvoltarea României, iar nu de a sta cu orice preț la masa puterii.

Îmi doresc ca anul 2014 să fie unul definitoriu pentru consacrarea definitivă a Partidului Național Liberal ca cel mai mare partid al dreptei. Partidul Național Liberal are vocația de a fi cel mai puternic apărător al valorilor occidentale, de a fi singura formațiune cu suficientă forță politică și morală pentru a opri ascensiunea oricărui partid care folosește practici retrograde, anti-democratice, care ar putea deturna drumul României de pe calea dezvoltării democratice.

Îmi exprim convingerea că, dacă nu vom uita aceste principii esențiale care definesc liberalismul românesc, anul viitor, când PNL va împlini 140 de ani de la înființare, bilanțul nostru va fi unul care să facă cinste trecutului partidului. PNL are șansa unică de a-și dovedi forța și de a-și trimite reprezentanții în cele mai înalte funcții ale statului român, de președinte al României și de premier, care să impună un nou model de guvernare în jurul unui proiect de țară, și nu al unor interese de partid.

Astăzi, ziua de 24 mai, dincolo de simbolistica sa festivă pentru liberali, are o încărcătură suplimentară, cu implicații ale căror consecințe pot afecta iremediabil evoluția Partidului Național Liberal în anii ce vor urma. Ne mai desparte o singură zi până la alegerile pentru Parlamentul European. Este un moment decisiv nu numai pentru că pe 25 mai românii îi vor alege pe cei care să le reprezinte interesele în Uniunea Europeană, ci și pentru că rezultatele scrutinului vor trasa coordonatele care vor configura scena politică din România.

Deviza liberală "Prin noi înșine" este parcă mai actuală ca niciodată. Stă în puterea noastră să dovedim că putem continua să creștem, să devenim un partid mai puternic, iar la finalul acestui an, să transformăm în realitate șansa istorică de a propulsa în funcția de președinte al României un liberal.”

Crin Antonescu
Președintele Partidului Național Liberal

Niciun comentariu: