miercuri, 21 mai 2014

Votul util la europarlamentare, ar duce la un semnal de coagulare a dreptei.

Partidulețele cu pretenții de dreapta ar trebui să fie mai serioase cu aceste alegeri. Au un prag electoral peste care nu pot trece. Sunt pline de orgolii și au o dorință disperată să se răzbune pe celelalte formațiuni politice care au reușit. În special pe cele care le-au fost adversare și mai apoi aliate pe scena politică în diferite momente.

Pe blogul ei, Cristina Pocora (aici) are un material despre votul util care trebuie dat la aceste alegeri. Are dreptate. Formațiunile politice care nu trec pragul electoral de 5% dau voturi (prin redistribuire) partidului sau alianței care are mai multe voturi. Practic, trimit în Parlamentul European pe adversarul politic împotriva căruia vituperează zi de zi.

Spune Cristina: „Un vot neexprimat sau un vot pentru un partid mic, care nu va trece pragul de 5%, este în fapt un vot pentru PSD. Absenteismul sau irosirea votului pe un partid care îl va pierde la redistribuire  va crește scorul principalului partid care în continuare câștigă alegerile pe spatele celor defavorizați, a celor asistați social, ale căror voturi sunt mai ușor de strâns”.

Perfect adevărat. Din discuțiile purtate pe rețelele de socializare am văzut persoane care îndeamnă la anularea votului, la refuzul de a vota sau care îndeamnă la sancționarea partidelor politice printr-o formă sau alta la momentul votului pentru că ... nu au acceptat și nu au înstrăinat monarhia. Ei bine, toate aceste persoane fac jocul PSD. PSD încurajează aceste forme de manifestare pentru că ele aduc PSD procente suplimentare la redistribuire. Cum spune un lider local al PSD: „Fiecare cetăţean trebuie lăsat să facă aşa cum crede de cuviinţă. Sigur, să-l informăm că sunt unele calcule politice care se fac, e o discuţie, dar oamenii trebuie să decidă singuri cu cine votează”. Ziua de Cluj (aici).

Încurajarea absenteismului sau a manifestărilor „sancționatorii” pentru partide (o tâmpenie mai mare nu s-a putut spune !) completează zbaterea unor partidulețe fără orizont  de a ieși în evidență. Așa cum sunt PNȚCD Pavelescu, Noua Republică a lui Neamțu sau Forța Civică a lui M.R. Ungureanu. Este evident că acestea nu vor trece pragul de 5%. Sondajele falsificate ale PSD care îl creditau pe MRU cu aproape 20% „încredere” la dus pe individ aproape de narcisism. Ai lui sunt convinși că vor depăși pragul de 5% deoarece „poporul” îl iubește pe MRU !

Chiar dacă cele 3 (trei) partide așa-zis de dreapta au puțini membri și puțini simpatizanți, sunt hotărâte să vadă unde sunt situate pe scena politică. Liderii acestor partide nu au nici o jenă pentru faptul că orgoliul și nesăbuința lor poate duce la alegerea unui parlamentar în plus pentru PSD în PE. Ura oarbă față de alte formațiuni politice, ranchiuna, conștientizarea propriei neputințe îi împiedică să sprijine curentele politice pe care le promovează zi de zi. Toate trei sunt sau vor să fie membre ale PPE. Ei bine, prin efortul lor conjugat, efortul prostiei, vor favoriza unul sau două voturi în PE în favoarea PES. Eu cred că socialiștii români ar trebui să le ridice, după alegeri, un grup statuar al prostiei, drept mulțumire.

Crin Antonescu, Vasile Blaga și chiar cei din PMP au adus vorba despre acest „vot util”. Sunt partidele care luptă cu PSD iar măgărețele astea politice devin, prin comportamentul lor electoral, aliați ai PSD.

Crin Antonescu: „Există mai multe formaţiuni care se declară de dreapta, şi probabil şi sunt. Nu asta este discuţia acum, PNŢCD, Forţa Civică, mai ştiu eu care, Noua Republică şi aici este un lucru foarte important şi v-aş ruga şi pe dumneavoastră să încercaţi să trimiteţi acest apel. Nu suntem un partid care a canibalizat alte partide, n-avem nevoie de asta. Este extraordinar de important ca oameni de bună credinţă şi cu convingeri de dreapta să înţeleagă că un vot dat acestor formaţiuni este, după toate probabilităţile, este un vot dat PSD şi nu cred că asta vor, pentru că, dacă ele nu fac acel barem de cinci la sută, şi e mult prea puţin probabil să-l facă, aceste voturi la redistribuire se duc la cel care are cele mai multe voturi, adică la PSD. Nu cred că un om care votează cu PNŢCD sau cu Forţa Civică la aceste alegeri vrea ca votul lui, de fapt, să fie folosit de PSD”.

Vasile Blaga: „Voturile date unor partide care nu vor intra în Parlamentul European în cea mai mare parte se vor îndrepta către PSD care, e clar, se învârte undeva la 40% şi va lua 40% şi din redistribuire. De aceea un vot dat unor partide care nu vor intra în PE este până la urmă un vot dat PSD”.

Este clar. Am văzut și reacțiile „tulburate” ale liderilor celor trei „măgărețe” politice. Sunt penibili.

Nu are importanță pentru care partid de pe partea dreaptă a eșicherului politic vor vota, important este să dea votul unui partid care prezintă garanția că va depăși pragul electoral. Nu vor PNL ! Foarte bine. Poate vor PDL (care i-a adus în Parlament în 2012 !) sau, de ce nu, PMP. Pe oricare dintre ele ar pune votul este infinit mai bine dacă ar vota pentru partidul lor. Au timp să crească, dacă au de unde, iar în 2016 să facă dovada că pot depăși pragul electoral.

Niciun comentariu: