miercuri, 7 mai 2014

Încă o trădare, încă un trădător, din nou incertitudini.

Ovidiu Silaghi a plecat din PNL și s-a înscris în PSD pentru a putea candida pe 25 mai într-un colegiu din Satu Mare. Nu este primul și nu va fi nici ultimul dintre cei care se folosesc de un partid pentru a reuși în viață după care să meargă la alt partid care le garantează că ascensiunea lor politică va continua.

Ovidiu Silaghi este un fost membru vechi al PNL. Wikipedia ne spune că a devenit membru în ianuarie 1990. Că a îndeplinit mai mereu funcții de conducere în PNL local iar apoi la nivel național. Tăriceanu l-a făcut ministru în guvernarea 2004-2008 (din 2007 până în 2008). A îndeplinit funcții de răspundere în comisiile parlamentare din România dar și la Parlamentul European. Imaginea era a unui liberal de încredere.

Dintr-o dată, treaba se strică. Liberalul Silaghi, cu ștate vechi în partid și în funcții de conducere nu mai poate continua să fie membru al partidului pentru că nu mai are posibilitatea să ocupe o funcție ! Omul aduce explicații (aici) și (aici).

Candidat la alegerile parțiale din partea PNL la Satu Mare, Ovidiu Silaghi ajunge la concluzia că voturile liberalilor nu îi ajung să obțină succesul electoral. Constată acest lucru având calitatea de vice-președinte al PNL la nivel național și de președinte al filialei județene Satu Mare a PNL. El, cel responsabil de dezvoltarea PNL în municipiul și județul Satu Mare acuză neputința liberalilor locali de a cuceri un loc de deputat în Parlament ! Este o impertinență uriașă !

Să luăm din DEX termenul care caracterizează acțiunea lui Ovidiu Silaghi: „TRĂDÁ, trădez, vb. I. 1. Tranz. A înșela în mod voit și perfid încrederea cuiva, săvârșind acte care îi sunt potrivnice, pactizând cu dușmanul etc. ♦ A fi neloial față de cineva sau de ceva. ♦ A se abate de la o linie de conduită, a dovedi inconsecvență față de o acțiune, de o idee etc. ♦ A comite o infidelitate în dragoste sau în căsnicie; a înșela. 2. Tranz. (Despre facultăți fizice sau psihice) A nu mai funcționa (bine), cauzând dificultăți. Memoria îl trădează. 3. Tranz. și refl. A (se) da pe față; a (se) da de gol”.

A trădat partidul nu de acum ci din momentul în care s-a cocoțat în funcțiile de conducere principale la nivel județean. Lipsa de performanță a lui Ovidiu Silaghi la conducerea filialei județene la dus la compromisul politic cu PSD la nivel local, un compromis la care Silaghi nu a dorit să renunțe după ruperea USL la nivel central. Silaghi a ales să încalce deciziile PNL luate cu majoritate absolută a voturilor în organele de conducere centrale în interesul major al partidului și să formeze la nivel local o alianță separată cu PSD. Practic. Ovidiu Silaghi a transformat filiala PNL Satu Mare într-o „baronie personală”: „Eu am luat decizia împreună cu autorităţile locale. Eu am susţinerea unanimă a primarilor PNL, dar nu trebuie să treacă nimeni la PSD. Toţi sunt conştienţi că fără USL nu existau. Primarii PNL se gândesc deja la o variantă locală pe care să o putem înregistra la tribunal ca să ne menţinem poziţiile câştigate”.

Dacă se confirmă cele spuse de Ovidiu Silaghi, atunci PNL Satu Mare trebuie urgent reorganizat. Toate organizațiile PNL din acel județ trebuiesc desființate și refăcute cu oameni care nu au legături dubioase cu PSD sau alte formațiuni politice cu care PNL se află în adversitate politică. Este nevoie de o operație majoră pentru extirparea tumorei silaghiene. Trebuie acceptată ideea că la Satu Mare PNL nu mai are organizații cu care să lupte la alegerile europarlamentare și la alegerile parțiale parlamentare. Cineva trebuie să meargă acolo să vadă cât PNL mai există, câți membri PNL reali mai sunt. Operația trebuie făcută acum, până la alegerile europarlamentare, trebuie făcută acum pentru a nu contamina și alte organizații prin slăbiciunea partidului de a lua măsuri ferme când situația impune.

PNL trebuie să transmită un mesaj de putere. Neplăcerea vine din faptul că mesajul va trebui format dintr-o acțiune de desființare a unor organizații corupte de către unii liberali cu state vechi în partid. Dar este necesară o astfel de acțiune. În primul rând pentru liberalii de bună credință din județ care, reorganizați, vor putea să își ducă viața de partid mai departe. În al doilea rând, pentru susținătorii liberali de bună credință care vor avea în fața ochilor organizații liberale lipsite de corupți și trădători. În al treilea rând pentru oamenii nehotărâți care își doresc să vadă cinste onoare în viața organizațiilor politice și care pot fi atrași cu o astfel de măsură radicală. Lui Ovidiu Silaghi și „servilor” săi din organizațiile PNL locale trebuie să li se spună „adio”.

Ludovic Orban a fost tranșant: „Ovidiu Silaghi, fără a fi preşedintele unei filiale cu performanţă, a primit de la PNL aproape tot ce îşi putea dori un om care face politică: parlamentar, europarlamentar, ministru. Practic prin hotărârea pe care a luat-o de a se preda PSD-ului şi lui Victor Ponta, Ovidiu Silaghi şi-a încheiat cariera politică”.

Crin Antonescu, fără a fi împăciuitor: „Nu se pune problema nici pentru domnul Silaghi nici pentru altcineva dacă m-a trădat pe mine sau eu l-am trădat pe el. Problema pe care ar fi trebuit să şi-o pună este dacă trădează PNL al cărui vicepreşedinte a fost până în momentul în care a a fugit la PSD. PNL nu l-a trădat de trei ori pe domnul Silaghi, ci l-a desemat ministru de trei ori pe domnul Silaghi. O dată în timpul guvernelor Tăriceanu şi de două ori în timpul guvernelor Ponta”. Mai mult aici.

Toți trădătorii au ce au cu președintele Crin Antonescu. Motivarea este puerilă. Constat însă faptul că toți trădătorii sunt persoane care au primit, din plin, onoruri și funcții în PNL și în administrația publică ca membri ai PNL. Constat că toți trădătorii au ajuns să considere PNL ca pe o moșie personală de care pot dispune cum doresc. O păstrează atât timp cât le aduce un folos. O vând când le aduce prea puțin sau deloc. Cu timpul le-a dispărut conștiința politică liberală. În fotoliul de demnitar sau pe cel al unei funcții publice importante sunt liberali înfocați, cum ajung pe scaunul de membru al partidului încep să se simtă incomod.

PNL trebuie să se curețe de trădători. Imediat ce dau semne de comportament dubios trebuie dați jos din funcții și, dacă situația impune, excluși din partid. Nu poți face liberalism cu oameni de slabă calitate. Indiferent de vechimea lor în partid.

Mă uitam la o poză care circulă pe net. Corneliu Coposu având alături pe Tăriceanu, Patriciu și Chiliman. Toți liberali de frunte ai partidului azi trădători de frunte. Puterea ia mințile. Unora.

Niciun comentariu: