sâmbătă, 17 mai 2014

Băsescienii au un fix: teza loviturii de stat.

Aseară, la B1Tv, propragandistul băsescian Sabin Orcan a încercat și el marea cu degetul hărțuind pe Crin Antonescu. Trebuie să recunosc că a ținut cont de experiențele altor realizatori de emisiuni Tv și a fost civilizat. Am avut impresia, de mai multe ori, că ar fi fost pregătit pentru momente mai dure ale interviului însă s-a abținut sau a fost împiedicat să ajungă la ele. Sinceritatea lui Crin Antonescu a fost decisivă. Iar „ei” au știut că o declarație a lui Crin rămâne așa cum a dat-o indiferent că a fost făcută alaltăieri, acum ceva ani sau azi. La momentul cu Merkel, băsescianul Orcan a primit nu doar confirmarea ci și motivarea declarației.

Interviul este parte a unei politici editoriale, pe de o parte, dar și a unei politici de partid. Totul este axat pe Crin Antonescu ca persoană politică. Ce face, ce va face, ce acceptă, ce nu acceptă, cum apreciază, cum acționează etc. Ei, băsescienii de partid și presa politică susținătoare au o mare problemă cu Crin Antonescu. Este puternic, este altfel, este inteligent, are darul a de atrage susținători, a dezvoltat PNL și l-a dus peste nivelul la care era sub conducerea liderilor anteriori. PNL a devenit un partid activ, agresiv la nevoie, are programe politice care sunt supuse dezbaterii publice, a atras un număr mare de tineri, a devenit stabil, atrage.

Băsescienii au aceleași probleme ca pesediștii când este vorba despre Crin Antonescu și PNL. Nu le pot spune pontiști, pentru că Ponta este la PSD doar o marionetă, este sluga care face munca de vătaf în folosul baronilor, adevărații lideri ai PSD. Băsiștii au ales să invite la emisiuni nu doar membri ai PNL ci chiar pe cei care sunt în fruntea partidului. Pesediștii îi evită. Experiența tristă a pastorului Gâdea are efecte în timp.

Nu pot să nu remarc faptul că PNL a ales să răspundă tuturor invitațiilor din partea posturilor Tv sau a ziarelor, indiferent de orientarea politică a acestora. Nu pot să nu observ că toți liberalii care merg la emisiuni sau dau interviuri se încadrează în răspunsuri sau comentarii în linia politică a partidului. Mereu și mereu, adversarii PNL, fie că sunt băsescieni fie că sunt pesediști, primesc același mesaj. PNL este adversarul lor, PNL vrea să devină cel mai puternic partid în România, PNL consideră că este singurul partid semnificativ pe partea dreaptă a eșicherului politic. Crin, aseară, a fost dur față de Orcan, atunci când a afirmat că pe partea dreaptă deocamdată este PNL, celelalte formațiuni cu pretenții (doar declarate azi) de dreapta nu și-au dovedit puterea. Iar fără putere, nu pot fi luate în considerare. PDL a fost puternic, alegerile europarlamentare vor arăta câtă putere i-a mai rămas. PMP o fi el partid băsescian însă va trebui să arate că are putere. PNL va lua în calcul colaborări punctuale cu ei doar dacă au putere, doar dacă aduc ceva „la luptă”. Doar numele și declarații de dragoste pentru politicile de dreapta nu le califică a fi considerate parteneri politici.

Orcan s-a conformat „politicii băsesciene” și a încercat să obțină de la Crin Antonescu o recunoaștere a tezei băsesciene a „loviturii de stat” din vara lui 2012. Nu a reușit. Ar fi fost culmea ca să obțină așa ceva. Un Crin Antonescu care să accepte teza băsesciană a „loviturii de stat” ar fi un Crin Antonescu „mort politic”. Primii care l-ar părăsi ar fi liberalii. Liberalii fiind cei care au inițiat și au însuflețit campaniile împotriva lui Traian Băsescu și a alianței nocive PDL-UDMR din toamna-iarna lui 2011-2012. Sunt sigur că în laboratoarele cotrocenilor se știe așa ceva iar insistența cu care băsescienii din presă și nu numai revin asupra „exorcizării” ne arată că Traian Băsescu și ai lui lucrează dur. O cât de mică nuanță în declarațiile lui Crin Antonescu față de teza băsesciană ar fi ca „o mină cu aur” atât pentru presa băsesciană cât și pentru cea pesedistă. Laudele unora ar fi la fel de nocive ca acuzele celorlalți. Înclin să cred, cel puțin cu privire la această teză, că Băsescu și Ponta (mai bine zis baronii PSD conduși de socrul Sârbu) au o înțelegere. Ponta și ai lui acuză pe Crin Antonescu că se comportă și vorbește ca Traian Băsescu, băsescienii încearcă să obțină nuanțe în declarațiile lui Crin Antonescu cu privire la teza „loviturii de stat din 2012”, rezultatul ar fi eliminarea lui Crin Antonescu din campania pentru prezidențiale și slăbirea semnificativă a PNL în favoarea PMP. Aseară, Orcan și cei de la B1Tv au jucat scena interviului încercând să obțină ceva, ceva acolo, care să satisfacă pe habotnicii băsescieni dar și pe partenerii lor pesediști. Nu au reușit.

Nu ar strica să ne reamintim sau să mergem pe site-ul B1 să vedem și interviurile cu Turcescu. Pe undeva, cum necum, toate întâlnirile lui Crin Antonescu cu cei de la B1Tv sunt asemănătoare. Să ne uităm și la site-ul EvZ. La fel. Este evident faptul că presa băsesciană are un rol bine stabilit în relația cu Crin Antonescu și alți lideri ai PNL. La fel cum posturile concurente, de fapt aliate în această acțiune, Antena 3 și România Tv, au scenarii asemănătoare cu privire la PNL și liderii acestuia.

Ieri, băsescienii au încercat, iar, marea cu degetul. Și la EvZ și la B1Tv. Nu, liberalii nu consideră că în 2012, suspendarea și referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu a fost o lovitură de stat. Dimpotrivă. Rezultatul referendumului a fost ca o lovitură de stat, prin nevalorificarea lui. Dar atunci, noi, liberalii, nu am știut că baronii PSD erau în cârdășie cu Traian Băsescu. Iar baronul de Cluj, Ioan Rus, a împiedicat actualizarea listelor electorale permanente. Dacă își făcea treaba, ca ministru de interne, azi vorbeam despre Traian Băsescu la trecut.

Am mai văzut ceva, în comentariile băsescienilor. Toți vor „să ajute PNL” să nu obțină 20% la europarlamentare pentru a obține demisia lui Crin Antonescu ! Cum ?!

Niciun comentariu: