vineri, 2 mai 2014

Acuzând pe Ponta și gașca pesedistă, Băsescu se acuză singur.

Agerpres. Evenimentul Zilei.

Traian Băsescu la taifas cu „ai lui”, la „Evenimentul Zilei”.

Mi-au atras atenția formulările reținute de cei de la Agerpres:

Ei nu pot face nimic altceva decât declarații. Nu pot interveni în deciziile politice ale statului în mod brutal. Uitați-vă în Ungaria, nu au putut interveni în deciziile lui Orban și când a modificat Constituția și când a pus sub control Banca Națională. Au făcut declarații și cu asta basta. În schimb, efectul este în altă zonă, în zona economică. Devii un stat în care partenerii tăi nu mai au încredere și asta este perspectiva în cazul în care Ponta, cu tata socru și echipa lor vor pune mâna pe justiție sau pe SRI sau pe alte structuri”.

Ca să vezi minune ! Dacă Ponta și tata socru pun mâna pe Justiție și alte structuri atunci „străinii” nu vor putea interveni însă se va pierde credibilitatea ! Adevăr grăiește. Știe el ce spune. Pentru că el așa a procedat și pentru că el este la originea disfuncționalităților legislative care permit o astfel de procedură. Practic, acum Băsescu este foarte îngrijorat că Ponta și gașca lui de socialiști îi vor prelua sistemul și vor aplica exact ceea ce el a aplicat.

Gândiți-vă că președintele are, până la urmă, ultima semnătură pentru numiri la Înalta Curte de Casație și Justiție. (...) Nu numai președintele Înaltei Curți, și adjuncții și șefii de secții, la parchete aceeași situație. La SRI, la serviciile secrete același lucru. Deci, sunt niște pârghii care chiar ar da puterea totală PSD. De aceea principalul obiectiv al forțelor democratice trebuie să fie o balansare a puterii uriașe pe care o are PSD acum și din punct de vedere politic, și mediatic, pentru că are trusturi de presă la dispoziție care infectează spațiul public cu minciuna, cu denigrarea instituțiilor, cu atacuri la justiție, cu atacuri nejustificate la orice instituție care nu li se supune”.

Iar are dreptate. Nu pot să nu i-o dau, el știe mult mai bine ca mine ce a făcut în anii în care a deținut funcția de Președinte al României. Ce a făcut „pe sub masă”, nu ce a făcut la vedere. Băsescu recunoaște prin această formulare că aceasta a fost metoda prin care a pus mâna, ca să spun așa, pe întreaga putere în stat. A numit în funcțiile de decizie pe cei care i-au asigurat exercitarea puterii. Pentru că el nu putea avea un program de guvernare și nici un program legislativ - nu are astfel de atribuții -, și-a impus puterea asupra tuturor instituțiilor statului prin „dreptul de semnătură” la numirea în funcții a principalilor actori decizionali. Mai mult, a dublat Guvernul în funcție (Guvernul Boc I, II, III ...) cu Administrația Prezidențială:

Cancelaria Preşedintelui

Departamentul Securităţii Naţionale

Departamentul de Comunicare Publică

Departamentul Afaceri Strategice și Securitate Internațională

Departamentul Constituţional Legislativ

Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă

Departamentul Politică Externă

Departamentul Mediul de afaceri

Departamentul Afaceri Europene

Departamentul Politici Economice şi Sociale

Departamentul de Sănătate Publică

Departamentul Educaţie şi Cercetare

Departamentul Analiză Politică

Compartimentul Protocol

Cancelaria Ordinelor

Departamentul Managementul Resurselor”

După cum se observă, Administrația Prezidențială cuprinde principalele domenii de activitate administrativă ale guvernului. Este ca un „Guvern din umbră”, iar pe timpul guvernărilor Boc era, de fapt, Guvernul de fapt, Boc și miniștri săi erau doar cei care puneau în execuție programele întocmite de „miniștrii din umbră” de la Cotroceni. Traian Băsescu a lipsit Guvernul în funcție de o competență de bază, prevăzută în Constituție: „asigură realizarea politicii interne și externe a țării”. Chiar și a doua funcție de bază prevăzută de Constituție era controlată de la Cotroceni de către Traian Băsescu. Practic, Traian Băsescu a mutat la Cotroceni „puterea executivă”.

Acum, pe bune, dacă ce a făcut el, Traian Băsescu, a fost bine cum dracu aceeași facere de către Ponta este rea ?!

Ei bine, ce a făcut Băsescu a fost rău iar ce vrea să facă Victor Ponta și gașca lui pesedistă este la fel de rău. Este chiar foarte rău. După 10 ani de băsism vom avea alții de pontism. Asta doar în cazul în care Ponta și gașca lui de socialiști pun mâna pe întreaga putere în stat în urma alegerilor prezidențiale de la toamnă.

Restul declarațiilor lui Băsescu la Evenimentul Zilei au fost „gargară cu pioneze”. Băsescu știe că Ponta și pesedeul lui îi vor pune pielea pe băț. Legal dar și ilegal. Cu toată puterea în mână, PSD nu se va mai împiedica de litera legii. Cei care am apucat timpurile lui Iliescu și Năstase nu ar trebui să uităm cum România executa „întocmai și la timp” vrerea iliesciană sau năstasiană. Sistemul iliescian a performat sub conducerea lui Năstase și a fost preluat spre „îmbogățire” de Traian Băsescu. Sistemul de stat corupt, autoritar, nedrept de pe timpul lui Iliescu a fost dus la mai departe de Traian Băsescu. Sistemul nu a fost modificat. Spaimele lui Băsescu de azi vin să confirme acest lucru. El știe, cel mai bine, că nu a făcut nimic pentru modernizarea țării, pentru întărirea democrației în România. Dacă ar fi făcut, azi nu ar fi trebuit să se teamă. Lui Traian Băsescu îi este teamă că va fi obligat să predea PSD și conducătorilor săi un sistem profund corupt. Un sistem în care el, Traian Băsescu a fost actorul principal și principalul beneficiar.

Băsescu se acuză singur. Ar trebui să se acuze și pentru distrugerea opoziției la PSD. Ar trebui să se acuze singur și pentru faptul că a resuscitat PSD și îl crește. Atacând adversarii PSD, Băsescu face jocul pesediștilor.

Niciun comentariu: