luni, 26 mai 2014

Rezultate parțiale. Unele considerații. Personale.

BEC a anunțat rezultatele parțiale la ora 7.00. Iau știrea de la Agerpres (aici). Comunicarea s-a făcut la ora 9.00.

S-au centralizat voturile din 93,54 secții de votare. Nu cred că au venit rezultatele din străinătate. La ora 11 se anunță parțialele de la ora 9.00. Mari modificări nu cred că vor fi. Sunt semnificative, în schimb, chiar și rezultatele de acum.

În primul rând se reține prezența la vot de 32, 24 %. Au votat 5.549.303 alegători, valide au fost 94,20% din voturi, invalidate fiind 5,79%.

PSD coboară „din nori”, după ce a urcat peste plafonul de care este capabil - are 37,25% în loc de 41-42-43-44 și chiar 45 cu care a fost cotat inclusiv în exit-poll-uri. Sunt obligat să țin cont de campania PSD cu Antena 3, România Tv, Jurnalul Național și așa-numitele „institute de sondare”. Aceste alegeri au făcut un bine. Sociologii devin inutili. Nu mai au credibilitate. Din moment ce s-au complăcut în a fi organizații de propagandă socialistă, așa-zisa lor muncă este egală cu „0” ! Au avut un mare rol în manipularea negativă promovată de televiziunile de partid ale PSD.

PNL a obținut 14,86%. Nu va ajunge la pragul stabilit ca obiectiv - minim 20%. Nu există o vină la nivel de organizație. Sunt însă comportamente nedemne în unele organizații și din partea unor liberali care în loc să voteze (cei care au fost la vot) cu liberalii au votat cu pesediștii sau cu independenții. Unii au făcut-o intenționat, alții au evaluat greșit (au dat votul lui Mircea Diaconu sau altor independenți privând partidul de voturile lor). Cred că o parte dintre liberali nu au fost la vot. Nu au nici o scuză. Nu te poți considera membru sau simpatizant al unui partid dacă nu te duci să îl votezi. Dacă sunt membri, aceștia trebuie dați afară. Indiferent de motivul absenței lor la vot. La fel și cei care au votat altceva. În analiza PNL trebuie luate în calcul, obligatoriu, prezența scăzută la vot și mai ales campania anti-PNL promovată de aproape toată media. În special campania anti-Crin Antonescu. Va trebui să se stabilească, cu acuratețe, influențele negative PNL în diferite zone determinate de campaniile anti-Crin Antonescu duse de unele foste personalități ale PNL - Tăriceanu, Silaghi etc. -, dar și a unora din interior, încă. Campaniile individuale anti-Crin Antonescu și-au avut rolul lor, major, în rezultatul obținut de PNL.

PDL a obținut 12,26%. Fratele vitreg (asasin, canibal etc.) PMP a obținut 6,24%. Poate fi o confirmare a faptului că PDL va rămâne un partid competitiv, că efectul „Băsescu” în PDL și-a pierdut valoarea distructivă. Rezultatul PMP aflat sub Mircea Diaconu (!) - 6,95 -, dar și sub UDMR - 6,48 -, ne arată clar că Traian Băsescu și-a încheiat socotelile cu politica. Toți cei adunați sub flamura PMP pot fi trecuți, deja, la rebuturi.

PNȚCD, Forța Civică, Noua Republică etc. și-au confirmat non-valoarea. Nu merită să mai fie luate în considerare. De vor rămâne în viață (dacă nu vor fi cumva absorbite de alte formațiuni politice) vor fi doar cluburi de bârfe politice.

Niciun comentariu: