marți, 2 august 2016

În România, foarte puțini fură cel mai mult !

Nu pot să nu scot în evidență acest articol de la „curs de guvernare”: Studiu european pe conformarea voluntară la plata taxelor: în România, foarte puțini fură foarte mult.


Pentru lectura întregului articol, recomand deschiderea link-ului. Eu voi prelua unele concluzii.

Statele studiate sunt Italia, Regatul Unit, SUA și Suedia. ASE a preluat modelul cercetării și l-a aplicat la România, alăturându-se astfel studiului. Principalele concluzii sunt interesante:


  • Modul de funcționare al instituției și valoarea stimulentelor influențează disponibilitatea plăților voluntare
  • Nivelul taxelor este important, dar mai importantă este eficiența colectării
  • Gradul de conformare voluntară este diferit în funcție de sex, nivelul veniturilor și ideologie politică.

Referirile la români sunt încurajatoare. Unele sunt exclusiv ale românilor, altele sunt comune tuturor:

1. Sunt cei mai dispuși să își plătească taxele. Culmea, chiar dacă taxele sunt foarte mari !

2. Femeile sunt mai dispuse să plătească taxele decât bărbații. Hm. Discriminare ! Totuși, bărbații români sunt mai dispuși să plătească taxele în comparație cu cei din Regatul Unit care sunt „mafioți sadea”. Mai aproape de noi sunt americanii.

3. Persoanele cu ideologie de stânga sunt mai dispuse să plătească taxele la timp față de persoanele care au ideologii de dreapta.



La noi, Consiliul fiscal spune că evaziunea ajunge la 15% din PIB.

Raportul Curții de Conturi la ANAF pe anul 2014 spune că 75% din datoriile recuperate aparțin la 2,7% din contribuabili !

Concluzia firească: foarte puțini fură foarte mult.

După anul 2014, Justiția face o treabă bună iar actualul Guvern ajută la claritatea legilor. Se recuperează banii jefuiți de acei 2,7% dintre contribuabili ! Ba, chiar s-a trecut și la cei care fiind cu patroni străini au declarat că sunt săraci lipiți dar, rămân în România „din patriotism”.

Epoca „băieților deștepți” trebuie să se termine. Fără Ponta și ai lui (băieți de băieți, deștepți foc !), fără Tăriceanu și ai lui (Vosganian, Chițoiu, Barbu și ... chiar și Anghel), fără Băsescu și ai lui rămași cu buza umflată, avem șanse să reducem pagubele de 22 miliarde de dolari din evaziune fiscală.

Niciun comentariu: