miercuri, 3 august 2016

Turcia vrea să convingă partenerii că revine la normalitate.


După toată vânzoleala cu lovitura de stat, Turcia revine către zona democrației pe care, temporar, a părăsit-o. Aceasta este părerea pe care o am, acum.

Nu am de gând să accept ideile induse de așa-zisele organizații umanitare. Am serioase dubii cu privire la scopurile lor. Nu am de gând să accept propaganda anti-Turcia sau anti-Erdogan. Unii primesc bani pentru așa ceva din cine știe ce considerente. Afară cu ei.

Pentru noi, ca români, este foarte important să știm dacă Turcia rămâne partenerul nostru la Marea Neagră în NATO și dacă parteneriatul nostru strategic este funcțional. Mesajul dat de ambasadorul Turciei la București, Osman Koray, asta vrea să spună.

Știrea Agerpres este convingătoare.

Turcia este și rămâne în NATO fără nici o modificare a statutului. Parteneriatul strategic între Turcia și România rămâne în termenii conveniți. Trilaterala Polonia-România-Turcia este viabilă. Relațiile comerciale între România și Turcia rămân la fel. Obiectivul unei prezențe NATO la Marea Neagră în componenta întărită navală și aeriană rămâne valabil. Turcia continuă procedura de aderare la Uniunea Europeană chiar dacă, temporar, este suspendată până la normalizarea deplină a situației. Relațiile Turciei cu Iranul și Rusia rămân la nivelul de dinainte al doborârii avionului rus la frontiera Turciei cu Siria.

Garanțiile oferite de Ambasadorul Osman Koray au scopul de a liniști toate tulburările din spațiul public. Ce nu știe publicul, este că relația noastră cu Turcia nu se oprește doar la relațiile vânturate și răscolite de presă. Avem și alte colaborări deosebit de importante care s-au dezvoltat în ani și ani de zile, în special în domeniul securității și combaterii infracțiunilor grave transfrontaliere: traficul de droguri, traficul cu ființe umane, traficul cu armament clasic și arme chimice, bacteriologice sau nucleare etc.

Sincer, mă bucur să văd că Turcia a ales să revină la „starea inițială”. Au analizat situația, și-au cântărit posibilitățile și au ajuns la concluzia că aceasta este calea de urmat. Acesta este mesajul Ambasadorului Koray.

Vă asigur că Turcia este complet conștientă de obligațiile sale privind democrația, respectarea drepturilor omului și a convențiilor internaționale 
Turcia va continua să își dezvolte contribuția la NATO, (...) va continua să contribuie la securitatea Alianței. Vom continua să dezvoltăm și Parteneriatul nostru strategic cu România, în toate domeniile 
Nimic nu s-a schimbat în relația noastră cu Iranul și Rusia de acum un an. (...) Relația era deja puternică, dar asta nu ne împiedică să fim aliat puternic NATO sau, pe de altă parte, să fim critici la anexarea Crimeii. Ne cunoaștem angajamentele și locul în lume. (...) Ce am făcut a fost normalizarea situației și aducerea ei la nivelul la care era înainte de doborârea avionului rus. Nu e un motiv de îngrijorare 
Nu va fi o atitudine revanșardă. Totul va fi făcut în limitele legii. Toate relele tratament aplicate deținuților, fie că sunt sau nu vinovați, nu vor fi tolerate. (...) Când există o plângere, e luată foarte serios. Tortura nu va fi tolerată în Turcia. (...) Ar putea exista rele tratament în această perioadă, pentru că situația este una unică, dar vom verifica aceste cazuri individual
 Normal că mă aștept la reacții în media a trollilor ruși sau cumpărați de ruși. Ca și a aliaților rușilor de pe tot mapamondul. În special al reprezentanților sau „slujbașilor” ONG-urilor de toată mâna hotărâte să „apere democrația mondială” prin distrugerea statelor naționale cât mai repede cu putință.

Rămâne să vedem cum va evolua relația tensionată cu UE privind vizele și imigrația. Grecia se simte amenințată. Are peste 57.000 de imigranți în teritoriu, alte state europene nu se grăbesc să îi preia, cele central-europene și est-europene refuză preluarea, Turcia amenință cu încetarea acordului privind imigrația ... Grecia este la mijloc și în afara unor vorbe bune nu primește ajutor. Este considerată ca fiind vinovată de invazia imigranților în Europa pe ruta balcanică. Nu și-a apărat frontierele, s-a aliat cu ONG-urile iubitoare de imigranți (sute de ONG-uri care au invadat Grecia !), a trimis imigranții peste frontieră în statele vecine până a generat reacția în lanț a închiderii frontierelor. După criza euro provocată de Grecia s-a ajuns la criza imigrației sprijinită de Grecia. Grecia plătește acum de pe urma ambelor crize. Nici nu vrea să înțeleagă că nici un stat european nu are de gând să accepte mofturile socialiștilor eleni.

Eu sper că formularea Ambasadorului Koray privind cunoașterea și respectarea convențiilor internaționale pe care și le-a asumat. Trebuie însă ca și partenerii să le respecte, adică UE privind regimul de vize pentru turci.

Niciun comentariu: