vineri, 26 august 2016

Liga Aleșilor Locali ai PNL. Rezoluția de astăzi, de la Brașov.


Voi pune Rezoluția adoptată la finalul lucrărilor. Confirm faptul că am citit-o cu atenție. Confirm faptul că am fost atent la componenta liberală tradițională cu privire la administrația publică locală. S-a păstrat și a fost explicit dezvoltată. Administrația trebuie să fie cât mai aproape de cetățean. Tot ce privește viața comunității trebuie să fie dat la comunitate, cu toate resursele necesare. Încă avem în administrația locală și centrală urmele „centralismului democratic” de dinainte de 1989 ! Aproape toate încercările de descentralizare de până acum au fost repede eliminate când la putere au ajuns cei de la PSD și aliații lor. De fapt, din ce a declarat Dragnea la Mamaia, PSD se pregătește pentru revenirea la „centralismul democratic” atât de drag urmașilor comuniștilor de pe timpul lui Ceaușescu.

Rezoluția adoptată de Liga Aleșilor Locali ai PNL, astăzi, 26 august 2016, la Poiana Brașov: Partidul Administrației Locale – Partidul primarilor
Rezoluție a Partidului Național Liberal
Partidul Administrației Locale – Partidul primarilor

Centralismul contravine valorilor liberalismului clasic, ca și doctrinei populare (creștin-democrate) pe care Partidul Național Liberal o asumă în calitate de membru al Partidului Popular European. Doctrina noastră contrapune centralismului și statismului ideile descentralizării și subsidiarității – idei mult mai productive din punct de vedere administrativ, social și economic. Suntem adversari ai suprareglementării și ai monopolizării deciziei iar, ca liberali, susținem delegarea cât mai multor competențe dinspre structurile centrale către cele locale, prin aceasta urmărind beneficiul cert al unei mult mai bune adecvări a cheltuielilor și investițiilor la necesitățile comunităților locale.
Partidul Național Liberal se consideră reprezentantul cetățenilor care își asumă responsabilitatea propriului destin, a celor care cred în inițiativa liberă și competiție, nu în monopol, în răsplata corectă a muncii, nu în dependență față de un stat discreționar.
Noi, liberalii, credem că cele mai bune șanse – la educație, la un sistem medical performant, la prosperitate – ne sunt oferite de comunitatea în care trăim – începând cu familia tradițională, cu școala – care implică părinții în deciziile sale, și până la breasla profesională care ne recunoaște și ne răsplătește competențele reale, nu loialitatea față de un sistem clientelar centralizat.
De aceea, având în vedere faptul că:
Partidul Național Liberal crede în valorile profesionalismului, meritului și echității și susține o lege a salarizării unitare bazată pe aceste valori și nu pe calcule meschine electorale
Partidul Național Liberal crede în valorile transparenței și onestității morale și profesionale și susține adoptarea unui Cod de Integritate pentru Funcţiile Publice, un cod general, care să se refere la toate funcţiile publice – elective sau numite, locale sau naţionale, care să privească şi regimul conflictelor de interese si se referă la îndeplinirea cu integritate a unei funcţii publice
Ne asumăm și preluăm în programul de guvernare al Partidului Național Liberal următoarele puncte:
Descentralizarea cu asigurarea resurselor financiare pentru fiecare unitate administrativ teritorială.
Atribuțiile administrației locale pentru sprijinul mediului economic local.
Salarizarea funcționarilor publici cu o creștere medie de 22% începând cu anul 2017.
Statutul aleșilor locali.
Codul incompatibilităților.
Salarizarea aleșilor locali.
Simplificarea procedurilor pentru creșterea gradului de atragere a fondurilor europene și pentru implementarea proiectelor de dezvoltare locală.
Credem, ca liberali, că aceste măsuri pot opri deprofesionalizarea administrației publice, motivând și capacitând pe toți cei care asumă singurele principii care pot aduce prosperitate și solidaritate reală în comunitățile României: ierarhia meritului și răsplata justă a muncii făcute cu profesionalism și onestitate, transparența cheltuirii banului public, competiție reală în investițiile publice, diminuarea birocrației și încurajarea inițiativei economice, cultural-educaționale și sociale în comunitate, solidaritate socială bazată pe familie și valorile tradiționale ale acesteia.

Niciun comentariu: