miercuri, 3 august 2016

Miezul de nucă și evaziunea fiscală româno-turcă.

Agerpres. DIICOT a început curățenia pe evaziunea fiscală. Azi și-au făcut de cap procurorii din Pitești.

Potrivit anchetatorilor, liderii grupului infracțional organizat au prezentat în perioada 2010-2016 la autoritatea vamală competentă, cu ocazia exportului de nucă în coajă și miez de nucă în Turcia, documente din care rezulta că marfa exportată era originară din România ori din spațiul comunitar, deși provenea din Chile și Ucraina.

Aha ! Exportam miezul de nucă „românesc” crescut în Ucraina și Chile. Autorii ? Au fost luați de DIICOT niște turci - „șăfii” evaziunii fiscale -, 6 (șase) la număr și 3(trei) români, „patrioți” până'n măduva oaselor.

Normal ar fi ca cei care au dreptul să controleze importul și exportul, cei care au dreptul să execute inspecția fitosanitară, să tragă învățăminte din toate aceste cazuri și să ia măsuri de prevenire pentru viitor. Când colo, de la ministerul agriculturii auzi doar „bocete” că cea mai mare evaziune fiscală este pe legume și fructe. Undeva ceva nu este în regulă. Fie legea, fie reglementările interne emise în temeiul legii, fie personalul care are atribuții. Trebuie schimbat acolo unde sunt disfuncțiile. Cât privește personalul cu atribuții de funcționar public, grija față de acest personal nu este treaba statului. Afară cu ei. Angajarea în funcția publică nu este o permisiune pentru comiterea infracțiunilor. Dimpotrivă. Funcționarul public este primul chemat să împiedice comiterea infracțiunilor. Cine nu pricepe, la săpat șanțuri.

Cât privește societățile comerciale folosite pentru fraudele fiscale aut, afară, radiate. Pentru patroni sau administratori introducerea interdicției de a mai înființa sau conduce o societate comercială în viitor. Fără măsuri radicale, nu vom reduce evaziunea fiscală de 15% din PIB cu care suntem cotați.

Cât privește străinii care comit astfel de fapte, expulzarea este singura măsură rezonabilă. Integrarea în societatea română nu înseamnă să fure cot la cot cu românii !

Niciun comentariu: