vineri, 11 august 2017

Criza lemnului de foc pentru 3,5 mil gospodării


Agerpres. Comunicat de presă al PNL Mureș

Senator Cristian Chirteș, președintele PNL Mureș: „CE FACI, FĂ DOINA? AVEAI CHEF DE O CRIZĂ A LEMNULUI DE FOC?

,,Gospodarul își face vara sanie și iarna car', un vechi proverb care ar trebui să definească toate acțiunile Ministerului Apelor și Pădurilor în ceea ce înseamnă asigurarea cu lemn de foc a populației. Doamna ministru Doina Pană se pare că se încălzește cu gaz, așa că stă liniștită și privește la orizont cum se conturează o nouă criză a lemnului de foc pentru populație. Dar nu la fel de liniștiți stau și proprietarii celor 3,5 milioane de locuințe care la iarnă trebuie încălzite cu lemn de foc. Ei au nevoie de minim 14 milioane de metrii cubi lemn foc, care dacă ne uitam la cifrele de astăzi nu vor putea fi asigurați. și este vorba de lemn care este cerut să fie cumpărat și nu dat pomană.

Luni, 7 august 2017, la Ministerul Apelor și Pădurilor a avut loc o dezbatere pe proiectul de modificare a Regulamentului de valorificare a masei lemnoase, acest Regulament fiind modificat pentru a nu știu câta oară sub oblăduirea doamnei ministru. A fost atât de (prost) modificat, că nici măcar doamna Doina Pană nu mai întelege nimic, așa că a preferat să lipsească de la această întâlnire. Probabil era la inundații...

Din păcate, câteva soluții imediate nu s-au desprins de la această dezbatere. Au fost prezente Romsilva, ASFOR, APMR, AAP, NOSTRA SILVA și bineînțeles reprezentanți ai Ministerului Apelor și Pădurilor. Toate aceste instituții și-au susținut, în mod logic, propriul punct de vedere și propriile interese. și au găsit și unii vinovați pentru iminența crizei lemnului de foc: primăriile, fosta guvernare (adică tot ei), industria de prelucrare și chiar agenții economici. Concluzia a fost că mecanismului prevăzut de modificarea Codului Silvic pentru asigurarea lemnului de foc este un eșec.

Doamna ministru Doina Pană, nu cred că nu puteți găsi soluții la această criză a lemnului de foc care se pare a fi iminentă. Dispuneți de toate instrumentele legislative și executive pentru a modifica Codul Silvic și Regulamentele și Normele de aplicare a acestuia. De ce refuzați să analizați orice propunere de bună credință a tuturor celor care se pricep la fenomenul silvic? Care este rolul acestor dezbateri dacă nu găsiți soluțiile de deblocare a întregului mecanism de asigurare cu lemn de foc a populației? Birocrația și blocajele sunt în curtea dumneavoastră, iar centralizarea excesivă a deciziilor s-a întors împotriva voastră. Milioanele de oameni care vor fi afectați așteaptă să CUMPERE lemn de foc. și nu mai sunt decât trei luni până la iarnă.

Așa că ,,CE FACI, FĂ DOINA? AVEAI CHEF DE O CRIZA A LEMNULUI DE FOC?'

Niciun comentariu: