miercuri, 2 august 2017

Ludovic Orban: pensiile

Preşedintele PNL, Ludovic Orban:

Consider că, în septembrie, în Parlament, trebuie începută o dezbatere publică pe legea pensiilor. În această lege sunt nişte inechităţi care nu pot fi acceptate.

Nu am nimic cu poliţiştii, dar nu e normal ca un poliţist să se pensioneze la 44 sau 45 de ani, aşa cum e consiliera ministrului de Interne, să se pensioneze la 44 de ani, având 10.000 de lei pensie, în timp ce un profesor care are 40 de ani vechime se pensionează cu 1.800 cel mult 2.000 de lei pensie. Un medic care a lucrat o viaţă, care a beneficiat de toate salarizările pe care le-a avut, poate beneficia de cel mult 3.000 de lei pensie. Cred că principiul contributivităţii trebuie să devină principiul de bază în stabilirea pensiilor. Cred că trebuie să se echilibreze modul de onora pensiile. (...)

Aceste pensii speciale s-au rezumat strict la interesul de a fideliza un grup cu mare influență în societate, interes preponderent pe care l-a avut la data data respectivă cel care era vicepremier, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Oprea, care a fost sprijinit de Victor Ponta. Practic, ei sunt autorii legii pensiilor speciale pentru cadrele militare(...)

Poate exista o întreagă dezbatere pe tema asta, dar trebuie bun simț și echilibru în toate.

Eu cunosc că în Armată și Poliție, față de cea ce se prezintă pe televiziunile naționale, pensiile acestea mari, pensii de 30.000 de lei, sunt pensiile șefilor, pensiile chestorilor — eu m-am interesat la firul ierbii — iar operativii din poliție, care câștigă cu norma de hrană 2.500-3.000 de lei (...) la pensionare ajung la o pensie cam cât salariul brut, adică tot un 3.000 lei.

Nu cred că trebuie dat cu parul în toți, dimpotrivă, trebuie o abordare corectă și onestă(...), șefii sunt principalii beneficiari din toate structurile militare, inclusiv poliție, pentru că ei stabilesc salariile, pentru că își aleg o perioadă de pensionare legată de ultimele salarii care de regulă sunt mărite, umflate cu tot felul de sporuri, bonusuri, și așa ajunge generălimea din Poliție și Jandarmerie să aibă pensii absolut uriașe.

Niciun comentariu: