marți, 8 august 2017

Bătălia pentru bănci și locurile de muncă înalt calificate

City of London
Brexit-ul are efecte pe care briții inițiatori - cei din UKIP, conservatorii, chiar laburiștii -, nu le-au analizat înainte de a se apuca de „afacere”. Cu cât se discută mai mult, cu cât apar informații mai complete, cu atât ajung la concluzia că briții inițiatori ai ieșirii din Uniunea Europeană nu și-au dorit succesul obținut. Acum caută explicații care să le justifice succesul. Este greu pentru că o mare parte dintre britanici nu au știut ce este cu Uniunea Europeană până acum, nu au știut ce au ei, briții, ca avantaj al apartenenței la Uniunea Europeană. Când li s-a spus, de către cei care au tăcut filosofic până acum, că ieșirea din UE „costă”, au rămas surprinși. Cum adică, vor pierde agențiile europene ? Păi, de ce să nu rămână la Londra din moment ce se simt bine ? Uite că peste 70% din funcționarii agențiilor europene nu ar vrea să plece din Londra ! Cum adică, marile bănci din City of London caută să deschidă sucursale în statele europene pentru a continua să ofere servicii financiare pe piața comună ? Adică 30% din tranzacțiile valutare și 30% din activitatea de creditare bancară din UE să plece din City of London la Frankfurt, Paris, Berlin, Amsterdam, Luxemburg ? Ce activități vor desfășura băncile care rămân la Londra din moment ce grosul activității lor se mută pe continent ? Vor mai avea activități rentabile cu restul lumii pentru a păstra la Londra sediile imense actuale ?

Brexit are o parte bună pentru statele europene. Foarte dificilul Regat Unit nu va mai avea un cuvânt de spus în politicile europene. Pot fi abordate politici europene care până acum erau boicotate de UK. Iar aceste politici vor avea nevoie de finanțare, atât de la Comisia Europeană dar și de la băncile care vor avea permisiunea să execute operațiuni financiare pe teritoriul Uniunii Europene. La aceste finanțări nu vor fi admise operațiuni din Londra sau din altă parte (țări terțe !), din moment ce sucursalele sau sediile principale ale marilor bănci vor fi pe teritoriul UE. BCE a atras atenția băncilor aflate în UK că nu va permite efectuarea operațiunilor financiar-bancare pe teritoriul UE din partea celor care au sucursale corespunzătoare pe teritoriul UE. Iar de aici a început exodul. Londra poate rămâne un mare centru financiar mondial, dar fără aportul pieței unice europene care își asigură un control sever al serviciilor financiare.

Tot o parte bună o constituie și faptul că statele membre ale UE își revăd legile de bază pentru a putea „captura” băncile care părăsesc UK și personalul calificat al acestora ce însoțesc relocarea băncilor. Franța are o legislație care urmează să se schimbe. Legislația muncii va deveni mai permisivă cu interesele majore ale angajatorilor, taxele pentru tranzacțiile financiare vor dispare din 2018 (unul din motivele pentru care băncile străine nu se înghesuie să se reloce în Franța), impozitul pe profit va scade de la 33% la 25% până în 2022 etc. Intențiile Guvernului francez au provocat deja mari frământări, Macron fiind în cădere liberă din punctul de vedere al simpatiei populației. Dar este nevoit să meargă mai departe pentru că altfel francezii nu pot concura cu germanii, olandezii, luxemburghezii ... Asistăm la o frumoasă luptă „pentru ciolan”.

Numărul băncilor care au ales Frankfurt este dublu față de numărul băncilor care au ales Parisul. Iar orgoliul nu îi lasă pe francezi să piardă la un scor așa de mare.
Capitala Franței vrea să atragă 20.000 de locuri de muncă din Marea Britanie, conform datelor Paris Europlace, principalul grup de lobby financiar din Franța. De asemenea, Parisul este interesat să găzduiască și Autoritatea Bancară Europeană (EBA), organismul care reglementează băncile din UE și care a anunțat deja că va trebui să se mute de la Londra după decizia Marii Britanii de a ieși din UE.
De fapt, orașul care va găzdui EBA (Autoritatea Bancară Europeană) va fi adevăratul câștigător. În jurul EBA se vor aduna toate băncile mari ale lumii care vor să participe la operațiunile financiar-bancare de pe piața Uniunii Europene. Consecința va fi că centrul financiar al Europei se va muta din City of London fie la Frankfurt, fie la Paris, fie în Luxemburg etc. Mii și mii de specialiști ai băncilor dar și ai altor instituții din Regatul Unit vor urma să se mute pe continent. Pentru briți, Brexit-ul va fi al naibii de scump !


Sursa: Agerpres și presă străină

Niciun comentariu: