vineri, 4 august 2017

Gândire de colhoznic. Victima va fi statul român

Am dat peste Ionuț Mișa la emisiunea lui Prelipceanu, pe Digi24. Am rămas un timp. Eram interesat din două motive. Ministrul de finanțe trata un subiect delicat astăzi: pensiile „speciale”. Printre ele, la loc „de cinste”, pensiile militarilor, ale polițiștilor la un loc cu pensiile parlamentarilor, ale funcționarilor din Parlament, ale aviatorilor etc. La grămadă, toți fiind beneficiarii unor „pomeni financiare” care, după mintea finanțistului șef al PSD în Guvernul României, trebuie stopate pentru că se duce naibii „fondul de pensii”. Prelipceanu făcea niște mutre de parcă atunci afla, cu surprindere, că Pământul este rotund.

Gândire de colhoznic am văzut și la Ionuț Mișa și la Prelipceanu. O gândire la nivelul egalității tuturor membrilor colhozului numit România. Pentru că nu am reușit să evoluăm după ce am adoptat democrația. Ajunși în funcții de demnitate publică, unii membri ai partidelor politice (nu exclud nici un partid politic de aici !), nu pricep că gândirea lor trebuie să plece de la stat, organizarea lui și necesitățile acestuia. Nu poți pune la grămadă totul.

Sinistra „știe tot” Lia Olguța Vasilescu a băgat în aceeași oală instituția Armatei, poliția, magistratura, parlamentarii, funcționarii parlamentari, piloții civili etc. Ei bine, nu este admisibilă o astfel de abordare. Pentru că instituțiile nu sunt „egale”. Rolul, locul și funcțiile fiecărei instituții este altul. Statutul persoanelor care încadrează aceste instituții diferă, uneori radical. În timp ce unele persoane beneficiază de toate drepturile și libertățile civile prevăzute în Constituție, altele sunt private de aceste drepturi. Cele private de o parte din drepturile și libertățile civile nu au posibilitatea ca pe timpul activității în cadrul instituției să poată obține venituri din alte surse, chiar dacă ar fi calificați pentru o altă activitate. Constituția și legea le interzice aceste beneficii.

Nu poți băga în aceeași oală militarul, polițistul și magistratul cu parlamentarul, funcționarul parlamentar, funcționarul care deservește structurile Justiției, piloții civili. Unii au o pensie de serviciu, care compensează limitările impuse de lege personalului care încadrează aceste instituții, altele au o pensie ca „recompensă” - pensiile parlamentarilor -, o recompensă pentru că un partid politic i-a pus pe o listă și care a fost votată de alegători. Persoanele care asigură administrația celor două Camere ale Parlamentului precum și persoanele care lucrează pentru parlamentari în interiorul Parlamentului nu pot fi asimilate militarilor, polițiștilor sau magistraților.

Sinistra Lia Olguța Vasilescu a pus în aceeași oală apărarea țării, apărarea și păstrarea ordinii publice, apărarea securității naționale, Justiția, corpul diplomatic cu parlamentarii care sunt temporari (alegerea lor este sub condiție aleatorie !), a celor care le asigură confortul și consilierea, cu piloții sau cu alte profesii care nu sunt prevăzute expres în Constituție ca profesii sau servicii obligatorii pentru funcționarea statului român.

În emisiune am văzut un „contabil cu mânecuțe” care a primit sarcina să facă socotelile și le-a făcut. A fost poruncă de la stăpânul politic să amestece mere cu pere, a amestecat mere cu pere.

Se cuvine a pune problema și altfel.

Are nevoie statul român de o Armată ? Are nevoie statul român de o anume calitate a celor care formează Armata ? Are nevoie statul român de o anume înzestrare a Armatei ? Poate fi pus semnul de egalitate între profesionistul militar și alte profesiuni ?

La fel trebuie pusă problema și cu privire la militarii sau funcționarii publici care încadrează structurile de informații, structurile de poliție sau structurile Justiției, structurile MAE cu referire expresă la profesioniștii sistemului. Pentru că în aceste structuri sunt încadrate și persoane care nu fac parte din sistemul profesional care asigură existența și funcționarea sistemului.

Profesiile care asigură existența și funcționarea Armatei, a structurilor de poliție, Justiția și diplomația sunt profesii de nișă, sunt speciale atât ca nivel de pregătire a personalului cât și ca mod de funcționare. Toate au interdicții și stări de incompatibilitate cu caracter permanent. Spre deosebire de miniștri și secretarii de stat, parlamentari sau alte funcții publice alese care au interdicții și incompatibilități doar pe timpul exercitării mandatului ! Nu pot fi asimilate aceste profesii și nu pot fi băgate în aceeași oală drepturile și îndatoririle lor !

Și încă ceva. Serviciile oferite țării de Armată, poliție, instanțele de judecată și unitățile de parchet organizate pe lângă acestea, corpul diplomatic nu produc valoare în mod direct, ele asigură producerea de valoare prin apărarea valorilor fundamentale ale statului prevăzute în Constituție: stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil. Aceasta este menirea și misiunea acestor profesii speciale. Indiferent dacă Parlamentul își face sau nu datoria, indiferent dacă Guvernul își face sau nu datoria, indiferent dacă primăriile  își fac sau nu datoria. Un Parlament incompetent poate fi înlocuit, un Guvern incompetent poate fi înlocuit, un primar incompetent poate fi înlocuit, structurile acestea pot fi împrospătate, pe când în acele structuri speciale, profesioniștii nu se fac peste noapte.

PSD și ALDE dar și alte formațiuni politice sunt încă tributare gândirii colhoznice. Comuniste.

Niciun comentariu: