miercuri, 30 august 2017

Turcii au prevenit un transport de imigranți spre România pe Marea Neagră


Agerpres.
Turcia: Autoritățile au interceptat o ambarcațiune cu 150 de refugiați sirieni care doreau să ajungă în România

Ruta Turcia-Marea Neagră-România a devenit activă. Garda de Coastă Română are deja două interceptări cu imigranți din Siria și Irak (aproximativ 150 de imigranți) cu călăuze din Turcia, Bulgaria și Cipru. Nu sunt primii imigranți veniți pe mare. Au mai fost cazuri și în anii anteriori dar nu cu această intensitate. Majoritatea dintre cei veniți anterior au fost prinși la frontiera cu Ungaria în tentative de trecere ilegală a frontierei sau au fost înapoiați de polițiștii de frontieră maghiari după reținerea pe teritoriul lor. România nu îi atrage. Vor doar să o parcurgă în drumul lor către Germania (cele mai comune declarații) numai că acțiunile lor sunt ostile României, pot afecta relațiile internaționale ale României cu statele vecine. Imigranții nu vor să respecte reglementările internaționale care le pot asigura o formă de protecție așa că nu ai cum să îi protejezi. Dar nici nu le poți permite să îți facă rău.

Acum avem un exemplu din Turcia care s-a alertat, la rândul ei, după ce Poliția de Frontieră Română i-a informat asupra precedentelor evenimente.

Comunicatul turcilor vorbește despre o acțiune organizată. Imigranții au fost îmbarcați în autobuze și aduși de la frontiera cu Siria (pe unde au intrat în Turcia) până la țărmul sudic al Mării Negre, la Kastamonu. Populația a alertat autoritățile iar 82 au fost reținuți la țărm iar restul în ambarcații reținute de Garda de Coastă Turcă.

Pentru că între România și Turcia există o relație specială, pentru că gărzile de coastă ale celor două state au făcut permanent exerciții comune pentru a combate traficul cu imigranți la Marea Neagră, există șansa ca fenomenul să poată fi controlat. De la comportamentul populației turce din Kastamonu și până la modul rapid de acțiune al Jandameriei turce (pe uscat) și al Gărzii de Coastă Turce pe mare, putem trage concluzia că turcii s-au pregătit serios pentru combaterea traficului cu migranți la Marea Neagră.

Este pregătit Guvernul României să facă față unei intensificări a fenomenului ? Are resurse financiare și materiale pentru a asigura efortul Gărzii de Coastă Române de combatere a traficului de persoane pe Marea Neagră ?

Avem o presiune mare pe sensul de intrare în România la frontiera cu Serbia - evenimentele se succed cu repeziciune -, s-au intensificat tentativele la Marea Neagră, centrele de primire a imigranților se vor aglomera rapid, sunt deja câteva mii, iar toate acestea costă bani. Foarte mulți bani. Este guvernul pregătit ? După cum se mișcă, nu prea. Securitatea frontierelor României și a Uniunii Europene (consecință a propriei securități !) costă și aduce stabilitate în țară. Când ai un guvern responsabil. Când ai și cetățeni responsabili.

Niciun comentariu: