marți, 22 august 2017

S-a schimbat ... schimbarea. Izolaționismul lui Bannon a pierdut. America revine.

Într-un discurs de ieri, de doar 20 de minute, ținut la baza militară Fort Myer, la sud-vest de Washington, Donald Trump a pus capăt izolaționismului promovat cu insistență de consilierului strategic Steve Bannon care a părăsit administrația la presiunile puternice a celor cu care Donald Trump împarte puterea.

AgerpresDonald Trump exclude retragerea din Afganistan și intensifică efortul militar

America nu se mai retrage din Afganistan ! Dimpotrivă, America va căuta victoria, nu se va mai limita la sprijinirea administrației Afganistanului în lupta contra talibanilor și a altor organizații teroriste - Al Qaeda, Haqqani, Stat Islamic etc. Ce a fost, a fost. Poziția ambiguă din Afganistan a SUA pe timpul mandatului lui Obama și începutul mandatului lui Trump a favorizat proliferarea extremismului internațional. După declarațiile de ieri, se va trece, așa cum este logic, la „repararea” politicilor față de teroriști.
Instinctul meu inițial era de a ne retrage (...), dar deciziile sunt foarte diferite atunci când ești în Biroul Oval
SUA vor avea o altă abordare a problemei. Donald Trump nu a anunțat un număr maxim de militari și forțe care vor completa efectivele actuale din Afganistan ceea ce înseamnă că deciziile vor fi luate în funcție de situația de pe teatrul de operațiuni militare.
"Unul dintre elementele principale ale noii noastre strategii este trecerea de la o abordare pe bază de timp la una pe bază de condiții. Nu vom vorbi despre măriri de efective sau planuri pentru acțiuni militare viitoare. Condițiile de pe teren, nu scadențele arbitrare, vor ghida de-acum încolo strategia noastră".
"Singură, forța armelor nu va aduce pace în Afganistan și nu va elimina pericolul terorist, dar forța aplicată strategic poate crea condițiile în care procesul politic să realizeze o pace durabilă".
Declarația lui Donald Trump era așteptată în regiune și în restul lumii. Pakistanul era pregătit. Armata Pakistanului a fost chiar foarte bine informată asupra deciziei pe care Trump o va anunța și a ieșit în media cu o declarație de întâmpinare.
Conștientă că Washingtonul și-ar putea înăspri tonul din nou, armata pakistaneză a venit în întâmpinarea doleanțelor acestuia. Cu câteva ore înainte de discursul prezidențial, ea a subliniat că Pakistanul nu va adăposti "nicio structură organizată a niciunei grupări teroriste".
Și este cazul ca Pakistanul să nu mai joace la două capete ca până acum. Avertismentul lui Trump este sever.
"Pakistanul are mult de câștigat colaborând la eforturile noastre din Afganistan. El are mult de pierdut continuând să adăpostească teroriști", a insistat el. "Asta trebuie să se schimbe imediat!", a adăugat președintele SUA.
Și are toate motivele să fie sever. Părăsind „izolaționismul strategic” promovat insistent de Bannon, Trump a deschis ochii la interesele strategice globale ale SUA. Iar în zona Afganistanului, a Pakistanului „și-au băgat nasul” rușii și chinezii, indienii (aliați ai rușilor) dar și iranienii.

Președintele afgan Ashraf Ghani a salutat schimbarea de politică a SUA.
Sunt recunoscător președintelui Trump și americanilor pentru această confirmare de sprijin al eforturilor noastre de a atinge autonomia și luptei comune pentru eliberarea regiunii de amenințarea terorismului. (...) Alianța dintre SUA și Afganistan este mai puternică decât oricând în obiectivul ei de a pune capăt amenințării terorismului (...) Întărirea trupelor noastre ar trebui să le dovedească talibanilor și altora că nu pot obține o victorie militară” citat de EFE.
NATO, prin discursul lui Jens Stoltenberg, președintele organizației, salută noua poziție a SUA. Agerpres.
''Obiectivul nostru este de a ne asigura că Afganistanul nu va redeveni niciodată un sanctuar pentru teroriștii care ne atacă țările'', a afirmat Stoltenberg într-un comunicat, salutând ''noua abordare'' a președintelui american Donald Trump.
 Să îi dăm credit lui Donald Trump când afirmă că „deciziile sunt foarte diferite atunci când ești în Biroul Oval”. Lumea nu poate fi lăsată la cheremul organizațiilor radicale, teroriste, juhadiste etc. Mai devreme sau mai târziu devii victima expansiunii lor. Mai ales nu lași pe mâine ce trebuie să faci astăzi ! Iar astăzi trebuie distrus terorismul indiferent unde se află, indiferent cine sunt cei care îi asigură forțele și mijloacele, indiferent de persoanele care îl compun, indiferent de sexul acestora, de originea lor socială, de confesiunea lor religioasă etc.

Marea Britanie a salutat și ea, „pe persoană fizică”, noua abordare a lui Trump. Restul statelor membre ale NATO se regăsesc în mesajul președintelui organizației. Sigur vor mai apare declarații ale statelor membre.

Noua poziție a SUA va da mult de lucru strategilor unor state. La Teheran, la Moscova, la Beijing dar și la Ankara ! Pentru că în timp ce Donald Trump a făcut aceste declarații, ministrul apărării SUA, Jim Mattis era la Aman, în Iordania, în drum spre Kiev unde va participa la Ziua Independenței Ucrainei. Astăzi, intempestiv, neanunțat, Jim Mattis a aterizat în Irak unde va avea discuții foarte interesante.
Oficiali americani au declarat sub rezerva anonimatului că Mattis, care se va întâlni cu Abadi și cu ministrul apărării irakian Arfan Al-Hayali, va discuta despre viitorul forțelor americane în Irak după cucerirea orașelor aflate sub controlul SI și rolul pe care acestea l-ar putea juca în stabilizarea operațiunilor”. Agerpres.
Din mai multe puncte de vedere, acestea sunt vești bune. Sunt bune pentru toate statele europene (cu mici excepții !). Pentru noi, sigur sunt bune. Sunt foarte bune pentru că pun capăt stărilor de incertitudine strategică în zona noastră geografică.

Niciun comentariu: