joi, 31 august 2017

Cooperativa socialistă a finanțelor publice a făcut-o

Cooperatorul fruntaș de la ministerul de finanțe devenit între timp un fel de „cooperativă socialistă a finanțelor” a înțeles tezele istorice ale tovarășului președinte infractor Liviu Dragnea (înaintașii lui erau tot infractori cu acte în regulă, și Dej și Ceaușescu !) și a pregătit ordonanțele care schimbă Codul Fiscal iar prim-ministrul Mihai Tudose le-a asigurat drumul lin către Monitorul Oficial al României pentru ca tot românul să se bucure de mărețele realizări.

Iau știrea, proaspătă și condensată, de la „cursdeguvernare”.

Split TVA a devenit realitate. Că a plăcut, că nu a plăcut, că produce daune economiei, că blochează banii micilor investitori, că obligă la cheltuieli imense pentru investitorii obligați să aplice legea fără ca în final să aibă un beneficiu de pe urma ei, nu a contat. Suntem singura țară din Uniunea Europeană care aplică peste tot această procedură. Italia o aplică doar în anumite situații strict limitate de lege, doar la contractele cu statul. La noi este altfel. La noi statul este pus pe jaf din buzunarul investitorilor, mari sau mici.  Iar Split TVS este o foarte bună ocazie să jefuiască câte ceva iar de se va face ceva cu abuz, se va corecta el cumva, fără însă a urma o sancțiune pentru cei care au comis abuzul. Evident, cheltuielile suplimentare pe care firmele le vor cheltui vor trebui scoase de undeva. Iar acel undeva este buzunarul nostru, al tuturor, al celor care cumpărăm produse, mărfuri și servicii.

Față de versiunile anterioare ale proiectului, discutate cu mediul de afaceri, documentul adoptat conține prevederea potrivit căreia un cont special de TVA poate fi executat silit NU numai pentru plata TVA datorate bugetului de stat, ci și pentru plata altor obligații bugetare restante existente în evidențele fiscale ale organelor fiscale centrale.
Ministerul de Finanțe a insistat pentru adoptarea acestui proiect motivând că astfel bugetul va încasa 2 miliarde de lei suplimentar, în fiecare an.
Evaziunea pe zona de TVA reprezintă între 3-4% din PIB, Comisia Europeană elaborând recent un set de propuneri pentru diminuarea acestui procent, aplicarea ”split TVA” nefiind cuprinsă în lista măsurilor indicate de Bruxelles.

Foamea de bani a Guvernului este mare. Foarte mare. Iar România se îndepărtează, încet și sigur, de regulile aplicate în Uniunea Europeană. Mai sunt niște țări care procedează la fel.
În esență, companiile sunt obligate să își deschidă conturi separate de TVA și sunt obligate să achite contravaloarea acestei taxe separat, în contul special al partenerului de afaceri. Companiile nu pot face alt gen de plăți din aceste conturi decât cu aprobarea Fiscului.”
Mai ceva ca mafia !

O altă ordonanță vine cu „răzgândirea”. Nu se mai elimină impozitul pe dividende, nu se mai introduc facilitățile fiscale pentru proprietarii care cultivă terenurile agricole. Bine, sunt promisiuni electorale și sunt și prevăzute în programul de guvernare aprobat de Parlament ! Dar cum la Parlament puterea este deținută de infractorul Liviu Dragnea și susținută de inculpatul CAP Tăriceanu, nu se mai pune problema ca Guvernul să fie tras la răspundere pentru încălcarea programului de guvernare.

A treia minune, tot o ordonanță, umple de bucurie tot poporul. A fost așteptată cu sufletul la gură ! Este „cântată” în poeme !

Supraacciza la carburanţi va fi introdusă în două etape, respectiv de la 15 septembrie şi 1 octombrie, a mai decis miercuri guvernul.

Va fi o majorare de câte 0,16 lei/litru la fiecare termen anunțat pentru toate tipurile de carburanţi. Ministrul Ionuț Mișa afirmă că astfel se evită ”un şoc la nivelul consumului” pe piaţă.

Explicația oficială pentru această decizie este: ”aducerea ponderii taxelor în prețurile de piață ale carburanților în zona valorilor medii identificate la nivelul Uniunii Europene ”
Tot în sedința de guvern au fost majorate taxele impuse prospecțiunii, explorării și exploatării izvoarelor de apă minerală, acestea fiind majorate semnificativ procentual, rămânînd însă la valori destul de mici. De precizat că ordonanța aprobată impune aplicarea unui timbru special pe sticla de apă îmbuteliată pentru comercializare, fără să existe însă o taxă specială de timbru.
Și pentru că noii „cooperatori socialiști” ai PSD și ALDE să fie asemănători cu antecesorii lor din epoca comunistă au venit cu o prorogare în sens contrar spiritului celor trei ordonanțe: au prorogat termenul pentru utilizarea generală a caselor de marcat cu jurnal electronic. Cumva, au vrut să transmită că înțeleg ce cheltuieli vor face investitorii iar măsura este una de „protecție”.

Urmează să vedem cum cooperatorul Ionuț Mișa va propune un plan cincinal pentru realizarea obiectivelor mărețului conducător infractor calificat Liviu Dragnea.

Când te gândești că sunt abia la un fel de început, te apucă toate cele ! Și vor veni !

Niciun comentariu: