duminică, 24 decembrie 2017

Călătoria printre celulele umane

Associate Professor John McGhee - Australia
Știința este fascinantă. Oamenii ajung să știe mai mult, înțeleg mai bine cine și cum suntem făcuți, cum funcționăm și, din fericire pentru mulți dintre noi, cum putem fi „reparați”.

Agerpres. Cercetătorii australieni au dezvoltat o tehnologie virtuală în 3D pentru a putea călători „printre” celulele umane.

Imaginile sunt de la  UNSW News / Twitter, de unde adaug și eu una dintre imaginile următoare.

Scopul cercetătorilor este lupta împotriva cancerului. Nobil scop. Va permite însă mult mai mult, având în vedere faptul că medicina reală, medicina care are la bază cercetări științifice și nu previziuni astrologice sau descântece băbești, a progresat enorm de mult, o astfel de aplicație va permite mult mai multe descoperiri în folosul tuturor oamenilor.

La adresa cu imaginile acestui articol este imaginea de mai jos și îndemnul de a viziona videoclipul (din acest link) pentru a afla cum utilizează cercetarea UNSW realitatea virtuală multi-utilizator pentru a deschide o nouă lume pentru cercetarea medicală.

"Putem avea date ştiinţifice conectate în acelaşi timp, ce permit utilizatorilor să vizualizeze aceleaşi date simultan", a declarat John MacGhee, de la facultatea de Artă şi Design care a dezvoltat proiectul împreună cu Maria Kavallaris, de la facultatea de Medicină şi Institutul de Cancer Infantil.

"Metoda îi va putea ajuta pe cercetători să-şi pună întrebări pe care înainte nu le preconizaseră", a subliniat MacGhee.

Kavallaris a precizat la rândul său că proiectul este menit să-i ajute pe cercetători să analizeze funcţionarea celulelor şi modul în care medicamentele interacţionează cu celulele cancerigene.

"Scopul nostru este de a vedea modul în care o substanţă penetrează o tumoare, pentru a putea urmări obiectivul chimioterapiei şi al radioterapiei şi a prescrie medicaţia în mod mai precis", a precizat Kavallaris

Suntem atât de avansați pe cât ne-a permis mediul în care trăim să avem acces la cercetarea științifică. Suntem atât de avansați cât ne-au permis instrumentele de cercetare avute la dispoziție și, legat de ele și finanțarea cercetărilor, cât am putut pătrunde în domeniul cercetat. Suntem limitați de „cultura” locală, de dominația religioasă și interdicțiile acesteia, de izolarea științifică și de sărăcie. Sărăcia ne ia din timpul necesar pentru cunoaștere și dezvoltare. Ne ia din tipul pentru a produce bunăstare. Deocamdată privim la ce fac, pentru că pot, cei care au posibilitatea de a face! Din toate punctele de vedere.

Simt o nemulțumire. De ce trebuie să văd astfel de realizări doar la alții?

Niciun comentariu: