duminică, 10 decembrie 2017

Inteligența artificială se impune. La jocuri și la ...

Programul AlphaZero

AgerpresProgramul AlphaZero a făcut mat în doar patru ore cele mai bune software-uri de șah pe computer

Nu mai suntem în zona jucătorului uman. Omul nu are cum intra în competiția cu computerele pentru că actualele programe pe computer îi sunt superioare. Cum ar veni, după cum gândesc eu, Prima ligă la șah sau chiar la alte jocuri ale inteligenței (Shogi sau Go) are în compunere doar programe pe computer. Omul intră în liga a doua. Ca să fac haz de necaz, dacă alte primate - cimpanzei în special - cu un grad ridicat de inteligență pentru categoria lor vor învăța șah, vor forma Liga a 3-a. Lumea cunoscută se schimbă. Că vrem sau nu.


Noul program și-a dezvoltat capacitățile de la zero, după cum au notat oamenii de știință într-o lucrare pretipărită și încă nerevizuită, și nu deținea nicio noțiune prestabilită legată de jocul de șah, cu excepția regulilor de bază ale acestuia.

După cum notează Wired, AlphaZero nu a avut nevoie decât de patru ore pentru a deveni campion mondial la șah, de două ore pentru a atinge o performanță similară la shogi și de opt ore pentru a învinge programul computerizat considerat cel mai bun din lume în domeniul jocului Go.

În 1990, marele maestru de șah Garry Kasparov a fost învins de supercomputerul Deep Blue, creat de compania IBM.

Următoarea țintă a companiei care l-a creat pe AlphaZero este jocul „Starcraft”. Pentru încălzire în vederea atingerii unor ținte mai înalte. Jocul împotriva computerului va deveni imposibil.

Cei mai tineri vor apuca ziua în care omul va merge la un computer și îl va consulta când va dori să facă ceva! Computer, cum să fac asta? Iar computerul îți va da ideea, detaliile, te va preveni asupra riscurilor ... iar la nevoie îți va face și proiectul, nu mai spun de recomandarea privind compania care să fie angajată să execute lucrarea.

Cât privește zona industrială, ziua în care tu spui doar ce produs vrei iar computerul îl va executa, nu este departe.


Niciun comentariu: