miercuri, 6 decembrie 2017

ECOFIN: România nu a respectat angajamentele

AgerpresConsiliul UE: România nu a reușit să adopte măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă

Ce urma să se întâmple, s-a întâmplat. Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN) a analizat și a dat verdictul. Un verdict transpus într-un document oficial, cu o nouă Recomandare, prin care este revizuită recomandarea dată anterior României pe temeiul „procedurii de abatere semnificativă”!

România este responsabilă pentru o abatere semnificativă de la traiectoria stabilită pentru ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu
România este responsabilă! Reprezentantul României la ECOFIN este cel care a pus în practică politica pentru care România „este responsabilă”! Ionuț Misa a fost acolo. A ascultat toate criticile, s-a făcut că le-a înțeles și și-a luat iar „angajamente solemne” că va face și va drege. În țară, colegii lui de la PSD și ALDE, cu sprijinul UDMR, „strigă” la Uniunea Europeană care, ce să vezi, „asuprește” Guvernul Tudose și intervine ca „Înalta Poartă” în politica internă care, sub conducerea zăpăciților de la PSD-ALDE și UDMR, are ca scop final ducerea românilor către o bunăstare ce nu s-a mai văzut pe aceste plaiuri.

Cine să mai creadă coaliția toxică PSD-ALDE? La Bruxelles sunt „mielușei” ia la București sunt „pui de lei”. Cum se împacă angajamentele luate, iar și iar, de Ionuț Misa în numele Guvernului Tudose cu acțiunile anti-Uniunea Europeană și a regulilor europene de bună guvernare pe care partidele și politicienii care compun aceste partide la duc în stradă, în Parlament, la Guvern, pe platourile televiziunilor și în presa aliată? Cine te mai poate crede când cel care declară una la Tv merge la Bruxelles și declară altceva în fața tuturor colegilor miniștri de finanțe din Uniunea Europeană?

Concluziile ECOFIN pentru România sunt „triste”:

Obiectivul bugetar pe termen mediu și procedura de abatere semnificativă fac parte din latura preventivă a Pactului de Creștere și Stabilitate, cadrul de reglementare fiscală al UE. Latura preventivă se concentrează pe echilibrele structurale și, prin urmare, izolează impactul acțiunilor guvernamentale discreționare și cheltuielile cu plățile dobânzilor.

Conform prognozelor de toamnă ale Comisiei Europene, soldul structural al României ar urma să se deterioreze cu 1,1% din PIB în 2017. Această evoluție este contrară recomandării Consiliului UE din iulie 2017, ce vizează îmbunătățirea soldului cu 0,5% din PIB.

Riscul este ca această deteriorare să genereze un deficit estimat la 3,3% din PIB pentru 2017, peste plafonul UE, ceea ce va necesita includerea României în procedura de deficit excesiv, conform reglementărilor Pactului de Creștere și Stabilitate.

Mai mult, creșterea cheltuielilor guvernamentale primare nete ale României s-a ridicat la 4,9% din PIB în 2017, mult peste plafonul de 3,3% stabilit de Consiliu, care cere măsuri pentru asigurarea unei creșteri nominale a cheltuielilor guvernamentale primare nete nu mai mare de 3,3% în 2018, reprezentând o ajustare structurală de cel puțin 0,8% din PIB. Consiliul recomandă ca orice câștiguri neașteptate să fie utilizate pentru reducerea deficitului, iar măsurile de consolidare bugetară să asigure o îmbunătățire de durată în echilibrul structural al cheltuielilor guvernamentale.
Consiliul a stabilit un termen limită — 15 aprilie 2018 — pentru ca România să prezinte un raport privind acțiunile întreprinse ca răspuns la recomandarea revizuită”.
Conform previziunilor economice de toamnă publicate de Executivul comunitar, în România, deficitul public ar urma să ajungă la 3% din PIB în 2017, pentru ca în 2018 să se agraveze și mai mult până la 3,9% din PIB și să ajungă la 4,1% în 2019.
Să nu trec mai departe fără a readuce aminte cititorului că avem niște „vorbe” spuse de premierul Tudose, nu cu mult timp în urmă, când a acuzat forurile internaționale că nu cunosc situația reală din România, că Guvernul său este „pe linia” trasată la nivelul UE pentru toate țările și că de fapt, în România totul este făcut ca la carte. Să ni le aducem aminte. Și dacă tot ne amintim de ele, după aceste recomandări „infame” ale ECOFIN care dau de pământ cu „programul de guvernare” al PSD-ALDE, oare ce vom auzi în zilele imediat următoare când „jurnaliștii cei răi” vor pune întrebări incomode? Sigur, la Gâdea de la Antena 3 sau la Ciutacu de la România Tv se va plânge cu lacrimi de crocodil soarta crudă a coaliției toxice asuprită de „infama” Uniune Europeană.

Acest summit ECOFIN este dur. Dacă nu ia măsurile de ajustare necesare, măsuri care au fost recomandate expres ministrului Ionuț Misa de colegii din Consiliu, România va pătimi crunt în domeniul finanțării de la Comisia Europeană. Pe bună dreptate. Cine va fi de acord ca banii adunați din taxe de la cetățenii săi să ajungă pe „apa sâmbetei” în țări în care responsabilitatea asupra bunei guvernări este doar o vorbă'n vânt? Nu uitați, prăduirea fondurilor  europene este cunoscută de toți miniștrii de finanțe din statele membre ale Uniunii Europene! Toți știu că decidentul în politica guvernamentală din România este persoana Liviu Dragnea, cel nominalizat că a fraudat fondurile europene cu firma TelDrum S.A.!

Și acum, oximoronul lui Ionuț Misa:

În legătură cu recomandarea primită de România (privind corectarea abaterii semnificative de la ajustarea deficitului structural — n. r.), ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, a arătat că România se angajează să ia măsurile necesare pentru a nu depăși pragul de deficit bugetar de 3% din PIB. Referitor la anul 2017, oficialul român a menționat că deja prognoza de toamnă a Comisiei Europene confirmă angajamentul Guvernului României de a rămâne în brațul preventiv al Pactului de Stabilitate și Creștere. Pentru anul 2018, proiectul de buget propus menține deficitul bugetar sub 3%, iar România își propune să ia măsuri de reducere a deficitului structural în paralel cu implementarea reformelor prevăzute în programul de guvernare” - comunicatul MFP!

Stupefiant! Dacă prin aplicarea „programului de guvernare” s-a ajuns la constatările negative ale ECOFIN, Ionuț Misa promite să aplice, în continuare, „programul de guvernare”! Fabulos!

Înclin să cred că Ionuț Misa le-a transmis colegilor miniștri cu sictir cu majuscule. Ceva în genul: spuneți voi ce vreți, eu am program de guvernare.

Niciun comentariu: