vineri, 15 decembrie 2017

Consiliul European la final. Donald Tusk face declarații


15/12/2017 ora 15.15

Discuția de ieri privind migrația a confirmat ierarhia obiectivelor noastre, în care protejarea teritoriului nostru, protejarea frontierelor noastre externe, precum și stăvilirea migrației ilegale se află pe primul loc. În ceea ce mă privește, răspunsurile la două întrebări, pe care le-am adresat liderilor, au fost esențiale. În primul rând, referitor la necesitatea unui instrument financiar dedicat stăvilirii migrației ilegale, în următorul cadru financiar multianual. În acest caz, răspunsul a fost pozitiv în mod univoc. Iar în februarie vom discuta despre modul în care acesta poate deveni o prioritate-cheie în CFM. A doua întrebare pe care am adresat-o s-a referit la reformarea Regulamentului Dublin, inclusiv la chestiunea cotelor obligatorii. Din nou, am primit un răspuns pozitiv în ceea ce privește disponibilitatea de a lucra în consens. Cotele obligatorii rămân o chestiune controversată, deși temperatura acesteia a scăzut semnificativ. Fie și numai pentru acest motiv, a meritat să se ridice această chestiune. Va fi posibil un compromis? Pare foarte dificil. Însă trebuie să facem toate eforturile în acest sens. Vom evalua progresele în acest sens în martie, în timp ce liderii doresc să ia decizii în iunie.

După cum vă amintiți, evaluarea cotelor obligatorii pe care am făcut-o constituie o chestiune ce a suscitat multe emoții. Ieri am ascultat opinii cu privire la eficacitatea acestora – sau lipsa eficacității. Au fost apreciate eforturile țărilor care au acceptat refugiați. În același timp, s-a convenit că transferul nu reprezintă o soluție la problema migrației ilegale. Două statistici, ambele reale, oferă o bună ilustrare a acestei părți a discuției. Prima afirmă faptul că, din totalul migranților eligibili pentru transfer, 93 la sută au fost repartizați între statele membre ale UE. A doua statistică, pe care am prezentat-o, afirmă faptul că, chiar dacă ar fi transferați sută la sută dintre aceștia, aceasta ar constitui în continuare mai puțin de 2 la sută din numărul total al persoanelor care au depus o cerere de azil în UE. Controversa în privința cotelor obligatorii nu este încă încheiată, dar sper că, prin dezbaterea de ieri, am reușit să facem puțin lumină. Acum trebuie să depunem eforturi susținute pentru a găsi un compromis până în iunie.

În această dimineață am discutat despre reforma zonei euro. Participanții la summit au fost de acord cu propunerea mea ca în următoarele 6 luni activitatea miniștrilor de finanțe din UE să se concentreze pe domeniile în care convergența de opinii este cea mai mare. Progresele treptate privind aspecte cum ar fi finalizarea uniunii bancare, precum și transformarea MES în așa-numitul Fond Monetar European, ar trebui să consolideze în mod semnificativ reziliența UEM. Discuțiile vor continua și în privința altor idei, care au nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la maturitate și au o perspectivă pe termen mai lung. Voi convoca următorul summit euro deja în luna martie pentru a continua această discuție. Iar luna iunie ar putea fi momentul pentru a lua primele decizii.

În sfârșit, referitor la Brexit. Deschiderea celei de-a doua etape a negocierilor noastre nu ar fi posibilă fără unitatea UE27, activitatea intensă a dlui Michel Barnier și efortul constructiv al prim-ministrului May. În ceea ce privește cadrul pentru relațiile viitoare, este momentul pentru pregătiri interne în cadrul UE27 și pentru contacte preliminare cu Regatul Unit, în scopul de a obține informații mai clare cu privire la viziunea lor. Pe această bază, ar trebui să adoptăm orientări și să începem negocierile anul viitor. Am încredere că unitatea din partea UE va exista în continuare. Cât de importantă este această unitate, am văzut cu mai multe ocazii, de exemplu în contextul Băncii Europene de Investiții, în care UE se angajează să mențină activitatea de finanțare a Grupului BEI și modelul său de afaceri pe parcursul Brexitului și după aceea. Sper că această atitudine pozitivă se va reflecta, de asemenea, în alte domenii.

Nu în ultimul rând, aș dori să mulțumesc președinției estoniene, prim-ministrului Ratas și echipei sale excelente pentru efortul lor deosebit. Personal, cele mai frumoase amintiri ale mele sunt de la summitul digital de la Tallinn, care nu numai că a demonstrat rolul de lider al Estoniei în acest domeniu, dar a și contribuit la progresul Europei. Îți mulțumesc, Jüri, pentru eficacitatea și ospitalitatea ta.

Niciun comentariu: