marți, 19 decembrie 2017

Regiunea de Nord-Est umilită prin bugetul pentru 2018



Comunicat de presă al deputatului PNL, Marius Bodea: 

PSD-ALDE a umilit Regiunea de Nord-Est prin proiectul de buget pentru anul 2018

Bugetul pentru anul 2018 este un buget al umilinţei pentru Iaşi şi pentru întreaga Regiunea de Nord-Est. Niciodată, în ultimii 27 ani, Iașul nu a fost batjocorit în așa măsură.

Proiectul de buget ignoră cu desăvârşire investiţiile pentru municipiu pentru că niciunul dintre marile proiecte de infrastructură - autostrada, aeroportul, Spitalul Regio­nal de Urgenţă - nu primeşte alocări bugetare. În schimb, Bucureştiul doamnei Firea ia aproximativ 35% (circa 10 mld. lei!) din bugetul Ministerului Transporturilor pentru investiţii, iar Brăila domnului Tudose 9% (aprox. 2.5 mld. lei!). Este bugetată o sumă infimă pentru Şoseaua de Centură, de 2 mil. lei, însă aceşti bani nu reprezintă mai nimic, având în vedere anvergura proiectului.

La Iaşi, din fondurile pentru investiţii pentru infrastructură primim 0.007%, iar Regiunea de Nord-Est 2,32%. Investiţiile din bugetul Ministerului Transporturilor repartizate pe cap de locuitor din Regiunea de Nord-Est sunt doar de 42 de euro, în timp ce la nivelul Regiunii Sud-Muntenia sunt de 14 ori mai mari, ajungându-se la 605 euro. Regiunea de Nord-Est va primi pentru infrastructură în jur de 138 de milioane de euro, în timp ce Regiunea Sud-Muntenia, ca termen de comparaţie, va beneficia de investiţii de peste 1,8 miliarde de euro. Sumele defalcate pentru finanţarea lucrărilor la drumurile judeţe diferă, de asemenea, între judeţele Iaşi şi Teleorman. Astfel, Iașul va primi 11,6 milione de lei, în timp ce Teleorman va avea peste 12 milioane de lei, iar Craiova 12,1 milioane de lei. Asta în condiţiile în care Judeţul Iaşi este al doilea judeţ ca regiune din România. În aceste condiţii, fac apel la toţi parlamentarii din Iaşi şi din Regiunea de Nord-Est să nu votăm un buget al umilinţei pentru Iaşi şi pentru întreaga Regiune de Nord-Est.

În condițiile în care numărul coridoarelor TEN-T se va reduce după 2020, trebuie să începem construcția cu bani europeni a acestei autostrăzi până în 2020, altfel vom pierde unica șansă de a face această investiție extrem de costisitoare cu fonduri europene.

Totodată, în condițiile în care Uniunea Europeană are un interes direct în vecinătatea estică, iar Autostrada Moldova – Transilvania conectează două state membre Uniunii Europene, România și Ungaria, cu doi vecini importanți, Republica Moldova și Ucraina, putem spune că acest proiect este de interes naţional.

Aşadar, timpul nu mai are răbdare cu noi, ieşenii şi cetăţenii din Regiunea de Nord-Est. Trebuie ca proiectul autostrăzii să fie bugetat în Legea Bugetului de Stat pentru anul 2018.

Mai concret, prin Bugetul de Stat al României pentru anul 2018 trebuie alocate fonduri pentru reactualizarea studiilor de fezabilitate pentru tronsoanele Ditrău-Tg.Neamţ şi Tg. Neamţ – Paşcani – Ungheni. Un amendament la buget pentru acest proiect a fost semnat de către TOŢI parlamentarii din Judeţul Iaşi, cu excepţia unuia. Din păcate, în Comisia de Transporturi din Camera Deputaţilor, acest buget nu a fost aprobat. Sper ca el să fie votat în şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, când va fi supus votului final proiectul de buget.

Marius Bodea, deputat PNL

Niciun comentariu: