miercuri, 13 decembrie 2017

Cartea neagră a guvernării PSD-ALDE în 2017

Sursa imaginii: Google
De curând, foarte de curând, PNL a prezentat prin purtătorul de cuvânt al partidului, Ionel Dacă, „Cartea neagră a guvernării PSD-ALDE”. A fost preluat de presă, o anumită parte a presei, în special cea opusă PSD (cel puțin!), pun și eu sinteza aici. O parte a presei care a tratat subiectul aici și aici.

Sumarul Cărții Negre a guvernării PSD – ALDE: Un an de guvernare, un an pierdut pentru România!

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a prezentat luni, 11 decembrie a.c., la un an de la momentul alegerilor parlamentare, principalele puncte ale Cărții Negre a guvernării PSD-ALDE, întocmită de PNL:

Partidul Național Liberal a pregătit Cartea Neagră a guvernării PSD-ALDE, astăzi se împlinește un an de când coaliția PSD-ALDE a câștigat alegerile. Este un an de guvernare PSD-ALDE, un an pierdut pentru România, pentru că nu doar corupția ucide, dar și proasta guvernare ucide. Ucide mediul de afaceri prin tot felul de măsuri care au indus haos în zona economică, a ucis încrederea românilor în promisiunile lor electorale, și nu în ultimul rând, ucide inclusiv vieți omenești, dacă ne uităm la criza medicamentelor și vaccinurilor din sănătate


A. Guvernarea PSD – ALDE a irosit o creșterea economică moștenită importantă de peste 6% și a aruncat banii câștigați în plus pe măsuri populiste care au distrus echilibrele economice:

1. Cheltuielile bugetare au depășit cu mult veniturile încasate cu riscul de a depăși ținta de deficit bugetar de 3% și de a declanșa procedura de deficit excesiv.

2. Inflația a crescut de la 0,2% la începutul anului la 2,6% până în luna octombrie și există riscul ca anul să se încheie cu o inflație de peste 3%, ca urmare a scumpirilor la carburanți și utilități.

3. Importurile, stimulate de consum, au depășit exporturile astfel încât deficitul balanței comerciale a ajuns la un miliard de euro pe lună.

4. Deficitul balanței comerciale, în absența investițiilor străine directe și a atragerii de fonduri europene, a dus la devalorizarea leului până la o rată de schimb de peste 4,63 lei pentru un euro.

5. Presiunile inflaționiste și cererea crescută de lichiditate a statului a provocat o explozie a dobânzilor la creditele în lei prin creșterea indicelui ROBOR la trei luni de la sub 0,8% la peste 2%.


B. Guvernarea PSD – ALDE și-a încălcat promisiunile electorale de a garanta un cadru predictibil pentru afaceri fără majorări de taxe:

6. Oamenii de afaceri și companiile au fost în permanență amenințați cu modificări fiscale peste noapte: impozitul pe gospodărie, impozitul pe cifra de afaceri, taxa de solidaritate, etc.

7. Încă de la începutul anului, a fost eliminată plafonarea contribuțiilor sociale și de sănătate pentru angajații cu venituri mai mari de cinci salarii medii pe lună.

8. Începând din luna august, a fost introdusă taxarea contractelor part-time cu contribuții sociale și de sănătate integrale la nivelul unui salariu minim brut pe economie.

9. Economia riscă să fie blocată ca urmare a adoptării și implementării mecanismului de plată defalcată TVA.

10. Companiile de stat au fost decapitalizate și vulnerabilizate fiind puse în situația în care nu pot garanta funcționarea normală a infrastructurii din sistemul energetic național


C. Majorarea salariilor din sectorul public cu 25% de la 1 ianuarie 2018 prin adoptarea Legii salarizării unitare s-a dovedit cea mai mare minciună a programului de guvernare PSD – ALDE.

11. Transferul contribuțiilor de la angajator la angajat anulează majorările salariale promise și riscă să ducă la scăderea salariile în sectorul privat.

12. Scăderea drastică a bugetelor locale cu aproape 40%.

13. Impunerea impozitul pe cifra de afaceri pentru cele sub un milion de euro nu este o facilitate ci o penalitate pentru IMM-uri.


D. Atragerea de fondurilor europene și nivelul investițiilor în 2017 au atins minime record istorice.

14. Investițiile publice realizate în 2017 sunt cele mai mici din ultimii zece ani ajungând la un nivel al cheltuielilor de capital de doar 1,1% din PIB în zece luni de guvernare PSD – ALDE.

15. Atragerea fondurilor europene s-a prăbușit în 2017, guvernarea PSD – ALDE a ”reușit” să deconteze cheltuieli cu fonduri europene de doar 600 milioane de euro din cel 20 miliarde de euro din fondurile de structurale și de coeziune.

16. Marile proiecte de infrastructură au fost abandonate, nu au fost lansate proiecte noi majore și nu s-au făcut progrese pe niciun șantier de lucru la autostrăzi sau la calea ferată.


E. Guvernarea PSD – ALDE a provocat haos în Educație și Sănătate.

17. Ministrul Educației nu a reușit să asigure funcționarea normală a școlilor cu materiale educaționale necesare.

18. Ministrul Educației nu făcut nici un progres în asigurarea condițiilor sanitare și de siguranță publică a celor peste 2000 de școli care funcționează fără autorizații.

19. Ministerul Sănătății trece printr-una dintre cele mai grave crize de management din istoria sa. Criza de medicamente și de vaccinuri continuă și a provocat moartea unei persoane cu imunodeficiențe grave și a numeroși copii bolnavi de rujeolă.


F. Asaltul PSD – ALDE la independența Justiției.

20. Promovarea unor propuneri legislative de modificare a sistemului judiciar care să ducă la o subordonare politică a procurorilor și magistraților.

De pe 11 decembrie 2017 până astăzi, 13 decembrie 2017, s-au produs evenimente tragice pentru democrația din România.

Astăzi, prin modificarea Regulamentului Camerelor Parlamentului, Eugen Nicolicea și Florin Iordache au obținut de la colegii lor, deputați PSD-ALDE și UDMR, eliminarea vocilor opoziției la adoptarea în plen a legilor. Eliminarea amendamentelor opoziției în Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților este considerată ca fiind un motiv temeinic, după mintea lui Nicolicea și Iordache, ca acele amendamente să nu mai fie discutate în plen. Dictatura socialismului a renăscut! Suntem în fața restaurației dictaturii comuniste.

Niciun comentariu: