luni, 11 decembrie 2017

Înființarea unui partid cu fundamentul în Platforma România 100


Ceea ce „se știa”, se bănuia, se comenta a fost dezvăluit. Dacian Cioloș a anunțat faptul că din „Platforma România 100” se va desprinde un partid, chiar dacă desprinderea lui nu este un obiectiv al Fundației.

Nu cu mulți ani în urmă, din Fundația „Mișcarea Populară” s-a desprins Partidul Mișcarea Populară, al lui Traian Băsescu. Cu și mai puțin timp în urmă, din ONG-ul „Salvați Bucureștiul” s-a desprins partidul local Uniunea Salvați Bucureștiul condus de Nicușor Dan și sprijinit foarte activ de Grupul de Dialog Social în frunte cu Liiceanu și Societatea Academică Română a Alinei Mungiu Pippidi cu suportul foarte activ al Fundației „România Curată”, devenit mai apoi, prin diferite alianțe care se pare că stau să crape, Uniunea Salvați România sub conducerea lui Dan Barna.

Nu este o modă la români. Este o modă la europeni. S-a umplut Europa de asociații și fundații care vor să schimbe radical lumea politică. Cum este și normal, cum este natural, toate sunt în conflict cu partidele mai vechi.

Dacian Cioloș vrea să fie excepția. România are o particularitate. Avem un absenteism de 61% la alegerile parlamentare din anul 2016! O masă electorală uriașă.

Manipulați în 2015-2016 de către „un grup de intelectuali” și o anumită parte a presei împotriva partidelor „istorice”, acei 61% dintre cetățeni nu s-au prezentat la vot pentru că „nu aveau cu cine vota”. A câștigat, detașat, cum era și normal, partidul care are o bază electorală incapabilă să citească cursurile de politologie ale Alinei Mungiu Pippidi sau cursurile de filosofie ale lui Liiceanu (ca să dau niște exemple). Așa s-a pierdut Bucureștiul și cucerite de PSD consiliile locale din București, așa s-au pierdut multe mari orașe și județe și consilii locale. Acolo unde noul USB și mai apoi USR cu sprijinul „unor grupuri de intelectuali” au atacat continuu PNL, PSD și ALDE au câștigat.

Mi s-a părut ciudat faptul că „grupurile de intelectuali” care au lucrat intens la creșterea USB și mai apoi a USR au cuprins aceiași intelectuali care au servit cu sârg la promovarea cultului personalității lui Traian Băsescu. Dar, asta este viața. Acei intelectuali, numiți la acea vreme „intelectualii lui Băsescu” sunt și acum activi! Pe cine vor mai susține? Vor merge cu USR în continuare sau se vor alinia în spatele lui Dacian Cioloș?

AgerpresCioloș: Din platforma România 100 se va desprinde un partid; nu vom acționa împotriva celor cu același ADN
Din platforma România 100 se va desprinde un partid politic. (...) Fără nicio îndoială. E clar și noi, cel puțin, cei care am fondat Platforma România 100, suntem hotărâți să facem lucrul acesta. (...) Trebuie să fie un proces natural, și nu unul forțat. (...) Da, se va desprinde un partid politic din Platforma România 100, dar care are nevoie de o fundație solidă, o fundație de principii, de idei, valori și are nevoie, mai mult decât atât, de o viziune și de programe și chiar de proiecte. E important să arătăm oamenilor nu doar o viziune și o ideologie, e nevoie să arătăm în ce se traduce ideologia sau în ce se traduc acele valori, principii, etică, morală care pot să contureze la un moment dat și ideologia
Obiectivul pe care îl avem e de a contribui la o schimbare, la un proces, la o schimbare care să fie firească, naturală și să pornească din voința oamenilor care sunt gata să contribuie la asta. E important ca această schimbare să nu se facă cu oameni așteptând pe margine și cu alții câțiva — trei, cinci, șapte, zece, cinsprezece, câți or fi într-un partid sau în mișcările civice — să acționeze, să joace pe teren
Ne gândim și la asta (n.b. fărâmițarea opoziției!), însă mie mi se pare cumva ca o responsabilitate pe care eu și noi, cei care am inițiat platforma, nu avem decât să o asumăm, ca din această platformă să se desprindă și un partid politic care nu va acționa împotriva celor cu care împărtășim valori, idei și principii comune, cu care avem (...) același ADN. Vom fi deschiși colaborării cu cei cu care putem lucra. Nu avem de gând să ne batem cu cei alături de care trebuie să acționăm în perioada următoare
Spuneam mai sus că Dacian Cioloș vrea să fie excepția. De la regula dâmbovițeană, desigur. PMP s-a constituit ca să fure votanții PDL-Blaga și PNL-Antonescu/Iohannis. USB s-a constituit ca să fure votanții PNL și ce o mai fi pe acolo. USR a acționat evident, agresiv, pentru atragerea votanților PNL, mai ales în București. Ei bine, Dacian Cioloș spune că el vrea să colaboreze cu partidele cu care are ADN-ul comun. Dar va fi deschis și către cei cu care va putea lucra.

Să ne oprim aici. Deocamdată. Suntem în fața unei declarații de intenții. Din ce se vede mai sus, pot ieși unele variante de viitor. Deocamdată, nu știm cine sunt cei care îl vor însoți pe Dacian Cioloș în noul partid. Mai ales că „Platforma România 100” are membri de la PNL dar și de la USR dar și din alte formațiuni civice sau asociații profesionale.

Deocamdată suntem în fața declarațiilor de intenții. Până să tragem concluzii va trebui să mai așteptăm. Poate că va fi bine, poate că nu va fi bine! Timpul le va rezolva pe toate.

Video - anunțul privind înființarea unui partid desprins din Platforma România 100

https://www.facebook.com/platformaro100/videos/2022854411326855/

Ordinea vorbitorilor:
- Cuvînt de deschidere: Dacian Cioloș, președintele Platformei România 100
- Mihaela Miroiu, profesor universitar de etică politică
- Victor Rebengiuc, actor
- Mihai Polițeanu, Inițiativa România
- Aneta Bogdan, Managing Partner Brandient
- Vintilă Mihăilescu, profesor universitar, antropolog
- Dacian Cioloș, președintele Platformei România 100

Modereaza Cosmin Alexandru

Date de impact: 4,3 mii ai avut o reacție, 2.464 distribuiri, 1,4 mii comantarii, 115 mii vizualizări

Un comentariu:

Anonim spunea...

Totuși D-l Cioloș vreau să știu cum explică la momentul cînd era premier nu a intervenit cu o ordonanță de urgență să modifice legea alegerilor primarilor într-un singur tur care de fapt a condus la victoria psd în toate alegerile din anul 2016 și va fi o problemă și pentru următoarele alegeri.Dacă ne imaginăm că această regulă ar fi fost și pentru alegerile pentru președinte din 2014 atunci ar fi fost pus d-l Ponta.