marți, 19 decembrie 2017

Educația va avea un buget mai mic în 2018, în termeni reali


Comunicat de presă al deputatului PNL, Marilen Pirtea: 

Educația va avea un buget mai mic în 2018, în termeni reali, față de bugetul din 2017

Dezbaterile de săptămâna trecută au fost strict formale în Comisiile reunite de Buget-Finanțe ale Parlamentului, PSD-ALDE respingând patru mii de amendamente depuse de opoziție la proiectul Bugetului de stat pentru 2018.

Din cele peste 4 mii de amendamente depuse, doar 57 au fost admise pentru dezbatere în  plenul reunit din această săptămână. Majoritatea PSD-ALDE a transformat lucrările din comisii într-o demonstrație de formalism, anulând toate propunerile opoziției.

Merită remarcat faptul că au fost respinse și 53 amendamente de pe lista Ministerului Educației Naționale. Pentru  Ministerul Educației, amendamentul Gupului parlamentar PNL de a tripla numărul de burse pentru învăţământul profesional a fost respins, respectiv propunerea ca din anul școlar 2018-2019 statul să asigure minim 100.000 de locuri bugetare pentru învăţământul profesional, prin suplimentarea bugetului Ministerului Educației cu suma de 2.400.000 mii lei. De asemenea, au fost respinse și propunerile PNL privind generalizarea programului Şcoală după Şcoală (250.000 mii lei pentru învăţământul secundar), asigurarea sumelor restante conform sentințelor judecătorești (500.000 mii lei pentru plata restanțelor salariale ale profesorilor), dublarea numărului de consilieri școlari (72.000 mii lei), susținerea cheltuielilor de cazare și masă pentru elevii din mediile defavorizate care sunt înmatriculați la o formă de învățământ profesional-dual (180.000 mii lei). Bugetul Ministerului Educației ajunge în dezbaterea din plenul Parlamentului cu o alocare propusă absolut insuficientă, în creștere cu doar 16% față de 2017, ceea ce, în condițiile majorărilor salariale planificate și a trecerii contribuțiilor de la angajatori la angajați, echivalează cu o reducere a bugetului educației, în termeni reali.

Ca observație de fond privind proiectul de Buget care va intra în această săptămână în dezbaterile din plenul Parlamentului, comparând bugetul de stat propus acum față de cel propus în ianuarie 2017 (aflat pe site-ul Guvernului), se observă o nefirească reducere de 1.2 mld lei, în conditiile unor majorări consistente prevăzute pentru 2018 la unele capitole de cheltuieli salariale, demonstrație clară a  amatorismului PSD-ALDE.

Adăugăm că în 5 decembrie 2017 Consiliul UE a adoptat o decizie prin care se constată că România nu a adoptat măsuri concrete pentru corectarea devierii bugetare semnificative. A fost emisă o nouă recomandare, revizuindu-se recomandarea adresată deja României în cadrul “procedurii privind devierea semnificativă”, în care se afirmă că “România este responsabilă de o deviere semnificativă de la soluţia de ajustare stabilită pentru atingerea obiectivelor bugetare de termen mediu".

Este important de știut, mai ales în săptămâna dezbaterii finale asupra Bugetului 2018, cum abordează Guvernul solicitarea Consiliului UE, care cere măsuri asiguratorii față de creșterea cheltuielilor publice primare până la cel mult 3,3% în 2018, reprezentând o ajustare structurală anuală de cel puţin 0,8% din PIB, având ca termen - limită data de 15 aprilie 2018, până la care va trebui să raporteze ce măsuri s-au luat ca reacție la recomandarea revizuită.

Actualul buget ne arată că Guvernul va ignora solicitarea Consiliului UE, fiind de estimat  efecte catastrofale pentru angajamentele luate în fata partenerilor europeni.


De asemenea, trebuie precizate 2 aspecte:

- în bugetul pentru 2018 cheltuielile salariale și de asistență socială ale statului depășesc pragul de 20% din PIB (adică aceeași valoare din 2009 și 2010, când au avut loc tăieri masive de salarii);

- România are în prezent cea mai mică pondere în PIB din UE a veniturilor din impozite și taxe (de 25% din PIB).

În plus, Guvernul României intenționează să dezvolte România cu un infim 5% din PIB. Este evident că Guvernul va plăti din nou salarii și pensii, lăsând dezvoltarea României pentru următorul ciclu de guvernare.


Secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Camera Deputaților

Coordonator al Comisiei de Educație, Cercetare, Tineret și Sport a PNL

Deputat, Marilen Gabriel Pirtea

Niciun comentariu: