miercuri, 13 decembrie 2017

Povara fiscală cu ... ascunzișuri

Un articol interesant pe „Juridice” al Claudiei Sofianu, Pertener EY România.

Nu strică să fie citit de cei interesați. Pentru că scoate în evidență o anomalie.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 79/2017 aduce modificări importante în domeniul impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale. În acest context, reducerea impozitului pe venit și transferul de contribuții sociale de la angajator la angajat (cu reducerea doar la nivel procentual a acestora și asta limitat la doar 2%) au reprezentat subiectele cel mai dezbătute în ultima perioadă. Modificări substanțiale sunt aduse nu doar veniturilor de natură salarială, ci și celor din activități independente. Dacă modificările pentru veniturile din salarii au stârnit multe dezbateri controversate, cele privind activitățile independente au părut să treacă mai mult neobservate sau extrem de puțin atinse

...

Chiar dacă, și în prezent, există plafoane la aceste contribuții în cazul veniturilor din activități independente, totuși, acestea sunt relativ mai mari. În consecință, începând cu 1 ianuarie 2018, deși contribuțiile sociale plătite pentru un venit salarial sunt în creștere, cele plătite pentru veniturile din activități independente sunt în scădere. Astfel, ajungem la concluzia că, oricât de mult ar câștiga pe lună o persoană fizică din activități independente, fie 5.000 lei, fie 1.000.000 lei, nivelul de contribuții va fi același, adică 665 lei/lună”.

Aici apare o discriminare. Evidentă. Salariatul, indiferent de locul de muncă va fi „mai aspru” impozitat ca persoana care are venituri din activități independente! Ceva, aici, nu se pupă cu prevederile Constituției!

Nu sunt sigur că cei care au venituri din activități independente vor fi de acord cu această semnalare, dar este corect să fie supusă discuției. Oare, pentru cine bat clopotele, Mitică?

Lectura articolului este obligatorie.

Niciun comentariu: