vineri, 31 august 2018

Vom avea un german președinte al Comisiei Europene?

Angela Merkel și Manfred Weber, președintele PPE
Știre AgerpresMerkel şi-a dat acordul să-l sprijine pe Manfred Weber drept candidat al PPE la şefia Comisiei Europene (presă)

Manfred Weber este membru al Uniunii Creștin Sociale (CSU), partenerul bavarez al CDU, formațiune care este mult la dreapta față de CDU cu privire la politicile sociale. Un alt candidat al dreptei despre care se vorbește ar fi actualul negociator șef al Uniunii Europene pentru Brexit, francezul Michel Barnier.
Săptămânalul Der Spiegel a scris că Manfred Weber face lobby în prezent pentru a obţine sprijinul altor partide de la Bruxelles înaintea congresului PPE de la Helsinki din noiembrie, când va fi ales candidatul popularilor europeni.
Care va fi poziția PNL, partid aparținând PPE? Chiar sunt curios. Weber sau Barnier? Bine, acum avem doar informații de la presă dar faptul că Angela Merkel a acceptat să susțină pe Manfred Weber mă duce cu gândul la faptul că Merkel aflată la ultimul mandat de cancelar nu mai are interesul să facă compromisuri cu alți parteneri din UE. Ea are ca prioritate aranjamentele politice interne, întărirea CDU și a CSU pentru a contracara populismul extremei drepte și a extremei stângi, populism care a explodat ca urmare a politicii sale privind imigranții din 2015. CSU a devenit foarte dur cu privire la imigrație și imigranți, fiind cotat nu departe de pozițiile lui Viktor Orban din Ungaria. Au și de ce. Bavaria este unul dintre statele germane care a avut cel mai mult de suferit de pe urma imigrației și ca urmare de dezvoltare a AfD, partidul de extremă dreapta anti-imigrație și anti-imigranți. O parte dintre susținătorii CSU au migrat către AfD din cauza acestei politici a lui Merkel!

Weber sau Barnier? Către cine se vor îndrepta liberalii români? Cine va fi înlocuitorul lui Jean-Claude Juncker? Ce vor alege europenii? O politică de control sever a imigrației promovată de dreapta europeană sau o politică de acceptare a imigrației pe care o susțin partidele de stânga și o doresc cu disperare partidele de extremă stânga și ecologiste?

Niciun comentariu: