sâmbătă, 16 aprilie 2016

Când Blaga are dreptate.

Agerpres (aici).

Traian Băsescu se visează în propria epopee. El este eroul legendar, el face doar fapte extraordinare, el este alfa și omega, el ...

Având sprijinul multor pupini din perioada de glorie când se credea egalul somităților lumii, Băsescu continuă să se comporte ca un scandalagiu de port, modelul pirat din epoca medievală.

La Pitești, Vasile Blaga a întărit, ca de fiecare dată, imaginea acestor alegeri pentru PNL. Adversarul PNL este PSD, candidații PNL se înfruntă cu candidații PSD. Punct.

Bătălia în toată țara e între PNL și PSD. Din loc în loc pot să mai apară anumite partide balama, construite, așa cum am spus în permanență, (...) în general pe căzături din PNL. O fi vreun fost pedelist nemulțumit, e numai bun chiar să candideze la PMP, o avea probleme cu justiția pe la Constanța un vechi penelist, acum este bun și la ALDE (...), chiar perfect. (...) Un partid se construiește greu, știe asta cel mai bine Traian Băsescu, chiar o știe bine de tot”.

Blaga a mai afirmat că o eventuală candidatură a lui Băsescu la București, nu va schimba abordarea PNL.

Afirmațiile lui Blaga au rănit orgoliul lui Băsescu. Orgoliu aflat în mare dilemă azi, după ce PNL a desemnat pe Marian Munteanu să candideze la primăria Bucureștiului. Reacția lui Băsescu confirmă dilema ce l-a cuprins după această desemnare.

Mai spuneam eu că am fost informat de un om că i s-a cerut să semneze într-un tabel pentru candidatura lui Băsescu la primărie. Au apărut și alte informații similare, le-am văzut pe facebook. Este evident că Traian Băsescu își pregătește o eventuală candidatură.

Din presă înțeleg că Vasile Blaga mă invită în ring pentru alegerile la Primăria Generală a Capitalei. Dragă Vasile, dacă este adevărat, te rog ai grijă ce-ți dorești. (...) Dragă Vasile, dacă vrei să fii sigur că eu intru în competiție (sau în ring cum îți place ție să spui), anunță tu că vei candida la alegerile pentru Primăria Generală a Capitalei în locul lui Marian Munteanu. Te asigur că atunci voi intra și eu în competiție, doar pentru a-ți administra o bătaie electorală soră cu moartea, muuuult mai rău decât te-a bătut Oprescu în 2008”.

Blaga îl știe bine pe Băsescu. L-a lovit în punctul slab. Orgoliul nemăsurat combinat cu lașitatea. Despre ambele am tot vorbit, în anii din urmă. În disputele cu băsescienii, aprige. Lașitatea și orgoliul l-au „modelat” pe Băsescu de-a lungul timpului și au permis înțelegerea actelor și faptelor lui iresponsabile cu consecințe dezastruoase față de cetățenii țării.

Băsescu nu are curajul să se înfrunte politic cu Marian Munteanu pentru primăria Bucureștiului. De ce ? Este ceva în spate, în timp, ce îi poate fi imputat lui Băsescu vizavi de Marian Munteanu ? Este ceva în spate, în timp, ce poate apare la iveală în mediul public și care îl poate afecta pe Băsescu ? Este cumva periculos pentru Băsescu dar și alții redeschiderea dosarului mineriadei la cererea CEDO ?

Blaga are dreptate însă nu a spus tot. S-a limitat doar la comportamentul PNL pe timpul campaniei fără să intre în unele amănunte pe care bănuiesc că le are și care ar putea asigura candidatului PNL la primăria Bucureștiului un avantaj politic față de posibilul candidat Traian Băsescu.

Declarația lui Băsescu poate fi un pas înapoi. Nu mă interesează „hârjoana” la care cheamă Băsescu. Omul are sufletul negru de supărare pe Blaga pentru că „i-a furat partidul”, iar asta nu mă interesează. Mă interesează să văd ce șanse ar avea ipochimenul în cazul alegerilor locale și parlamentare de mai târziu. Până acum, semnalele sunt în defavoarea lui Băsescu. Partidul lui Băsescu nu trece pragul. Candidații lui Băsescu nu vor fi aleși primari. Rămâne să vedem ce va fi la nivelul consilierilor locali. Dacă nici acolo nu obține locuri în consiliile locale pentru a intra în combinații politice, atunci se poate spune că Băsescu și partidulețul lui sunt „morți politic”.

Nici partidulețul lui Tăriceanu nu se simte mai bine. ALDE este la concurență cu PMP în „lupta” împotriva PNL. Două partide căpușă. Culmea, ambele aliate, în aceste alegeri locale, cu PSD. Unul pe față, ALDE, altul pe dos, PMP. Unul declarat, altul în ascuns. O fi urmarea coabitării dintre Băsescu și Ponta ? Nu este exclus.

Când mă gândesc că și Tăriceanu „studiază cu atenție” o posibilă candidatură la primăria Bucureștiului, îmi vine să râd. Cred că s-a răzgândit deja. Este prea slab.

Băsescu și Tăriceanu ar fi avut posibilitatea să câștige Bucureștiul doar dacă ar fi candidat doar ei. Chiar nu se știe care dintre ei ar fi câștigat. Este totuși imposibil să compari forțele politice mari cu pigmeii politici: Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu !

Niciun comentariu: