O situație politică nouă în București a apărut odată cu anunțul PNL: candidatul PNL la primăria Capitalei este Marian Munteanu, reprezentant al unei părți a societății civile.
Ludovic Orban „a căzut” din cauza unei sau unor acțiuni greșite. Acțiuni care l-au eliminat din cursa electorală. Un comandant care cade pe câmpul de luptă este înlocuit de un altul. Poți să ai sentimente pentru comandantul căzut, este absolut normal, dar nu trebuie să uiți că ai de dus o luptă. Pui alt comandant, că îți place sau nu.
Nici o variantă politică a PNL nu s-a mai angajat pentru a conduce „lupta” din partea PNL în București. S-a ales varianta aducerii unui lider din afara partidului, din zona societății civile cu orientare conservatoare, rațional naționalistă, anti-comunistă. Ultimele două caracteristici nu deranjează membrii PNL. Naționalismul liberal este anunțat din titlu, anti-comunismul este crez politic, rămâne problema conservatorismului. Unii dintre liberali, mai apropiați de conceptele politicilor conservatoare, ar avea în Marian Munteanu o soluție care nu îi deranjează. Liberalii care promovează stilul liberalismului clasic sau a unui neoliberalism aplicat societății actuale, mult evoluate față de perioada în care ideile liberale s-au născut și apoi au evoluat schimbând lumea, cred că au o anume problemă în a fi de acord cu Marian Munteanu ca purtător al mesajelor conservatoare, creștin-conservatoare. Cumva, va trebui ca între „părți” să se ajungă la un compromis. Marian Munteanu va trebui să renunțe la niște concepte radicale specifice conservatorismului iar liberalii progresiști vor accepta un compromis între conservatorism și liberalism pentru a reuși obținerea supremației pe scena politică.
Adversarii politici ai PNL, competitorii politici la nivelul Capitalei, au o problemă de rezolvat. S-a născut o altă stare pe scena politică. Acceptarea de către Marian Munteanu a candidaturii din partea PNL aduce alături de PNL o parte a societății civile din care Marian Munteanu făcea parte, societate civilă care ar fi votat cu candidații unui partid politic (cu excepția celor socialiste sau social-democrate) în funcție de înțelegerile la care ar fi ajuns.
Din reacțiile actorilor politici de pe partea dreaptă a scenei politice, reacții de supărare, în majoritatea cazurilor, desprind ideea dezamăgirii. Probabil că în calculele lor grupul de ONG-uri sau organizații ne-formale ale societății civile conservatoare erau potențiali susținători electorali. Acum, situația se complică în mod radical din cauza potențialului noului candidat de a aduna în favoarea sa și a partidului pe care îl reprezintă nu doar membrii societății civile din care provine ci și membrii partidelor conservatoare sau mai bine spus, de orientare politică de dreapta. Monica Macovei, șefa partidului M10 este foc și pară, Cristian Preda, europarlamentarul fără partid este furios pe liberali, Paleologu, încă liberal, refuză să susțină candidatura lui Marian Munteanu (este evident că stă în PNL pentru altceva, nu pentru că ar fi el liberal sau l-ar durea inima de soarta PNL), băsescienii de PMP sunt în stare de șoc, mișcarea i-a luat prin surprindere etc.
Nu poziționez pe partea dreaptă Uniunea Salvați Bucureștiul a lui Nicușor Dan, așa cum o poziționează Cătălin Predoiu, președintele PNL București. Nominalizarea lui Marian Munteanu lovește puternic în discursul politic al lui Nicușor Dan. Discurs anti-sistem, un îndemn către alegători de a nu mai vota oameni politici, de a aduce la conducerea Capitalei și a sectoarelor oameni din societatea civilă bla, bla, bla. Nicușor Dan nu le spune celor care îl ascultă că el este creatorul partidului politic USB (Uniunea Salvați Bucureștiul !), că este președintele USB, că este de fapt un om politic, la fel de mic cum îi consideră pe ceilalți oameni politici ! Prietenul meu, deputatul Radu Zlati observă foarte bine pe blogul lui că Nicușor Dan prezintă semne de schizofrenie (aici).
Nominalizarea lui Marian Munteanu lovește puternic și în discursul populist-irațional al lui Traian Băsescu, cel care pe ascuns își adună semnături pentru o posibilă candidatură la Capitală. Partea discursului băsescian potrivit căruia partidele mari, cu vechime, sunt depășite, că nu au oameni noi, că ar trebui desființate este desființată prin această nominalizare. Traian Băsescu va căuta și, probabil va găsi, formulări prin care să nege în continuare partidele mari dar să nege și o parte a societății civile conservatoare care poate fi „acuzată” că a „trădat nobilele idealuri” ale schimbării României în bine etc. Oricum, această nominalizare îl deranjează pe Traian Băsescu mult.
O imagine a scenei politice la alegeri cu Ludovic Orban candidat al PNL, Traian Băsescu candidat al PMP, Nicușor Dan candidat al USB, Gabriela Firea candidată a stângii reunite (PSD, ALDE, UNPR) era previzibilă. Candidatul PNL ar fi avut o scenă ostilă, celelalte formațiuni politice sprijinind, indirect, candidatul PSD și al stângii unite. Traian Băsescu s-ar fi lăudat că „le-a tras-o liberalilor”. Nu mai spun de ceilalți, Nicușor Dan acuzând de ceva timp liberalii că punând un candidat de la ei lucrează în favoarea PSD. El fiind, după propria închipuire, un fel de „om al destinului”.
O imagine după această desemnare are o cu totul altă „culoare”. Aici intră societatea civilă în calcul, societatea civilă care nu este dirijată de Pippidi prin SAR și GDS - aceștia îl sprijină pe Nicușor Dan. Suntem în fața formării a trei scene sociale pe care societatea civilă se va poziționa ! Interesant ! O parte va susține pe Marian Munteanu, acesta anunțând că PNL va purta un dialog de clarificare cu alianța de ONG-uri și grupuri ale societății civile cu care Marian Munteanu a lucrat până în prezent. PNL va avea ca partener această parte a societății civile, societate conservatoare, rațional naționalistă, creștină. De partea cealaltă se vor poziționa Pippidi cu ai ei colegi din SAR și probabil GDS, dar și alții. În al treilea loc vor fi elementele societății civile de orientare socialistă sau social-democrată. Înclin să cred că această nominalizare a PNL va aduce clarificări și asupra societății civile, va scoate această societate civilă din umbră. Este cea pe care o urmărea și încerca să o înregimenteze politic Monica Macovei, Traian Băsescu, Nicușor Dan.
Ca membru al PNL voi susține candidatul PNL. Ca persoană liberă, liberal, voi urmări să văd dacă Marian Munteanu poate primi susținerea mea și după ce se termină alegerile. Avem în comun doar naționalismul rațional și anti-comunismul. În rest, pauză. Nu suntem compatibili.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu