vineri, 15 decembrie 2017

Consolidarea apărării europene


Declarație de presă a președintelui Donald Tusk cu ocazia evenimentului privind PESCO

14/12/2017 ora 18.30

Politica Uniunii Europene – pentru a fi eficace – trebuie să fie deopotrivă vizionară și pragmatică. În urmă cu peste o jumătate de secol, a fost creată o viziune ambițioasă a Comunității Europene de Apărare, dar ceea ce a lipsit au fost unitatea și curajul de a o pune în practică. De atunci, această idee a fost reluată de mai multe ori, însă fără niciun rezultat. Visul acesta era nerealist.

Astăzi acest vis devine realitate. Lansăm cooperarea structurată permanentă, așa-numita PESCO, care reprezintă expresia concretă a voinței noastre de a făuri apărarea europeană.

În cadrul dezbaterilor premergătoare deciziei de astăzi, principala dilemă a fost modul în care puteam face PESCO ambițioasă și incluzivă deopotrivă. PESCO – la care participă 25 de state membre – este cu siguranță incluzivă. Și, dacă toate angajamentele sunt îndeplinite, PESCO va fi, de asemenea, ambițioasă.

Timp de mulți ani, cel mai puternic argument împotriva PESCO a fost teama că acest lucru ar duce la slăbirea NATO. Dimpotrivă. O apărare europeană puternică consolidează în mod natural NATO. De aceea PESCO este o veste bună nu numai pentru noi, ci și pentru aliații noștri. Și o veste proastă pentru adversarii noștri.

Niciun comentariu: