vineri, 23 decembrie 2016

Cine nu mai are cap, se folosește de populisme.

Acest articol nu este pentru membrii și susținătorii PSD, ALDE sau ai oricărui aliat al acestor două formațiuni politice. Nu este nici pentru susținătorii oportuniștilor care apreciază „modul inteligent” în care infractorul Liviu Dragnea și-a dus campania electorală și a câștigat-o.

Un gest populist al infractorului Liviu Dragnea a fost impunerea legii de abrogare a 102 taxe parafiscale. Toată lumea a aplaudat. Chiar și liderii PNL. O greșeală gravă. Înainte de aplauze, politicienii ar fi trebuit să se uite la aceste taxe. Ar fi trebuit să le înțeleagă rostul. Ar fi trebuit să le analizeze. Să vadă dacă nu cumva serviciile taxate de stat nu ar trebui reanalizate. Poate că ar fi trebuit făcute de societăți din mediul privat, pentru că în majoritatea lor sunt servicii oferite unor persoane fizice, rezultatul lor fiind recunoscut de stat. Din moment ele sunt făcute pentru un interes al persoanei fizice care solicită serviciul, taxa prevăzută de lege și scoasă acum reprezintă o participare a persoanei interesate la cheltuielile efectuate de stat pentru acel serviciu. Prin eliminarea taxelor respective, serviciul cerut de o persoană fizică în propriul interes se va plăti din contribuția tuturor celorlalți cetățeni la bugetul de stat !

AgerpresUPDATE Președintele Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea legii privind eliminarea unor taxe și tarife

Președintele Klaus Iohannis a retrimis legea la Parlament. În motivarea actului de retrimitere, Președintele Klaus Iohannis arată de ce ar trebui să se reanalizeze această lege. În primul rând, ea elimină fără a pune ceva în loc. Mai grav, nu modifică procedurile din legile în care aceste taxe erau prevăzute.

... înlocuirea unei plăți directe cu una indirectă, precum și absența unor măsuri legislative conexe, de natură să conducă la realizarea unor servicii publice de calitate, ar putea face ca simpla eliminare a taxelor prevăzute de legea transmisă la promulgare să conducă, pe lângă efectul deplasării poverii fiscale de la beneficiarii acestor servicii către toți contribuabilii, persoane fizice și juridice, și la consecința accentuării disfuncționalităților serviciilor publice
Nu voi face aici o analiză a fiecărui serviciu public, însă este de reținut faptul că povara fiscală se deplasează de la beneficiar la toți ceilalți contribuabili la bugetul statului. Iar asta nu este corect. Este comunism în stare pură.

Cât privește televiziunea și radioul, și aici are dreptate Președintele Iohannis. Având finanțare proprie, prin taxa radio-Tv, aceste instituții au un regim juridic, inclusiv cu privire la personal și la achiziția unor produse specifice activității. Trecerea lor la finanțarea de la buget, duce la schimbarea statutului personalului și a achizițiilor produselor radio și Tv.
Intervenția legislativă asupra art. 40 și 41 din Legea nr. 41/1994 poate genera noi probleme, ce se adaugă celor deja existente. Astfel, reducerea surselor proprii de finanțare în detrimentul creșterii ponderii sursei publice pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare și dezvoltare poate conduce la noi probleme legate inclusiv de statutul salariaților și modalitatea de salarizare a acestora ori poate pune chiar pune în discuție independența editorială
O soluție ar fi privatizarea acestor două instituții media. Cu recunoașterea prin lege a interesului public și cu niște obligații privind reflectarea activității instituțiilor statului.

În fine, prin legea infractorului Liviu Dragnea s-au născut mai multe probleme decât s-au rezolvat. Luate în parte, fiecare taxă eliminată s-a referit la o categorie expresă de persoane interesate. Nu este vorba despre un interes general. A pune restul populației să suporte cheltuielile statului pentru interesele private ale unor persoane este deja o formă de comunism agresiv.

Oare liberalii care au aplaudat această lege au mai multă minte ca PSD-iștii și ALDE-iștii care o susțin ? Sau or fi cu gândul la o deplasare către cele două formațiuni politice comunistoide ?

Reacția infractorului devenit dictator Liviu Dragnea este pe măsură. Comportamentul lui nu diferă de al altor dictatori de pe planetă. Agerpres.

Vă asigur că majoritatea parlamentară va vota din nou legea privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale, trimisă astăzi de Președinte la reexaminare! Este doar o amânare din care toți românii au pierdut, în detrimentul companiilor străine care încasează taxele radio-tv în schimbul unor comisioane grase
 Populism jegos. Cum adică, taxa radio-tv merge la companiile străine ? Dacă duce povara fiscală la bugetul de stat, companiile alea străine nu mai pupă nici un ban ?

Ce deranjează mai mult și mai mult, este că infractorul Liviu Dragnea face o astfel de afirmație în condițiile în care propune ca prim-ministru o doamnă care are acasă un risc pentru securitatea națională a României în persoana soțului adept al regimului din Siria și, susținător al Rusiei !

Cum am mai spus la început, nu mă adresez membrilor și susținătorilor PSD, ALDE și aliaților lor. Au o problemă cu discernământul, sunt mai degrabă schizofrenici.

Niciun comentariu: