duminică, 4 decembrie 2016

Tăriceanu ... un fost om politic ! Nu este singurul „fost” !


Nu trece zi în care să nu văd câte o „capodoperă” a gândirii tăriceniste. Iese omul ăsta în față cu declarații ciudate de te apucă jalea. Culmea, vrea din nou în Parlament și, de ce nu, fie funcția de prim-ministru fie pe aceea de șef al Senatului, în eventualitatea în care PSD și ALDE vor putea forma o majoritate parlamentară care să le permită impunerea unui guvern.

Zilele trecute am citit un articol pe site-ul BN24, intitulat „PSD şi Tăriceanu au blocat construirea primelor nave de război româneşti, pe motiv că şantierul de la Galaţi are capital olandez, nu românesc”. Este șocant să citești așa ceva. Sincer. Declarația lui Tăriceanu de la România Tv, declarație care a dat și titlul articolului, este șocantă.

Indiferent de originea capitalului social al companiei de la Galați care poate construi navele cu destinație militară necesare României, ea este o companie românească, este înregistrată ca persoană juridică românească, este o componentă majoră a vieții economice a Galațiului, are forța de muncă din Galați și împrejurimi etc. Motivarea lui Tăriceanu este nu doar lipsită de logică, este chiar o formă de agresiune asupra populației din Galați și din județ.

Jurnalista vine în sprijinul afirmației sale cu stenograma ședinței Biroului Permanent al Senatului din data de 7 noiembrie 2016. Inadmisibil comportament al aleșilor neamului de la Senat. Anti-național pur și simplu. Este șocant să constați că acest Tăriceanu este un habarnist complet. Lectura punctului 7 de pe ordinea de zi a Biroului Permanent este edificatoare. Soluția aleasă/dispusă de Tăriceanu ... să se descurce Parlamentul viitor cu cererea Guvernului/Ministerului apărării.
PUNCTUL 7:Scrisoarea Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, prin care solicită să fie convocată pentru aprobarea prealabilă a iniţierii procedurilor pentru atribuirea acordurilor – cadru „Platforme de transport auto multifuncţionale pe roţi” şi „Corvetă multifuncţională”
Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-TăriceanuPunctul 7, scrisoarea Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, prin care solicită să fie convocată pentru aprobarea prealabilă a iniţierii procedurilor pentru atribuirea acordurilor – cadru „Platforme de transport auto multifuncţionale pe roţi” şi „Corvetă multifuncţională”. Ce-s astea ? Puteţi să vorbiţi în limba română să înţelegem ?
...Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-TăriceanuCe-s astea?
Domnul Marius-Lucian Obreja:Domnule preşedinte,Ministerul Apărării a sesizat Senatul, prin comisie, că intenţionează să facă două achiziţii importante care se supun Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 114. Este o procedură de achiziţie care este diferită de Legea achiziţiilor normală şi, în aceste situaţii, Parlamentul trebuie ca, prin comisiile de apărare reunite, să aprobe această procedură la sumele care depăşesc 100 de milioane de euro. Această aprobare trebuie dată de cele două comisii de apărare reunite.
Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-TăriceanuDeci, pe scurt. Nu ştim dacă avem nevoie de platformă auto multifuncţională pe roţi şi corvetă multifuncţională, dar Ministerul Apărării s-a hotărât să facă achiziţia, fără să facă procedură de licitaţie publică şi vrea să arunce răspunderea la noi. Aţi înţeles?
Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:
Eu vă propun să le trimitem la comisii şi, cum spunea şi domnul vicepreşedinte Chelaru, să dăm de lucru viitorului Parlament. Nu o să luăm o hotărâre acum. Da.
Halal „om politic” ! Șochează, pentru mine cel puțin, afirmația lui halucinantă după ce tot el citește textul sesizării Comisiei de apărare, primește lămuririle necesare de la președintele Comisiei și declară stupid: Nu ştim dacă avem nevoie de platformă auto multifuncţională pe roţi şi corvetă multifuncţională, dar Ministerul Apărării s-a hotărât să facă achiziţia, fără să facă procedură de licitaţie publică ! Este absurdă afirmația lui „nu știm dacă avem nevoie ... dar Ministerul Apărării s-a hotărât să facă achiziția” ! Culmea, parcă individul ar trăi în altă lume ! Cum este posibil să facă astfel de afirmații în condițiile în care achizițiile respective au parcurs, până la procedura parlamentară obligatorie, toate, dar absolut toate etapele prevăzute de lege, inclusiv aprobarea CSAT pentru respectivele achiziții și punerea de acord cu partenerii NATO privind integrarea acestora în sistemul de apărare comun. Halucinant !

Nu este singura poziție absolut halucinantă a lui Tăriceanu. Ieri, parcă, acest sinistru personaj a mai venit cu o „bombă”. La o televiziune a făcut o declarație care mă îndeamnă să cred că nu are toate „țiglele pe casă”.
Nu sunt jurist de profesie, chit că am o perspectivă politică clară asupra acestei situaţii pe care o ştim cu toţii. Există perspectiva constituţională, care e foarte clară - nu există interdicţii suplimentare pentru cineva care poate să fie viitor prim-ministru. Există legea în vigoare, care aduce restrângeri, dar lucrurile acestea, la momentul oportun, o să le discutăm şi o să vedem care este soluţia pe care o vedem
Este vorba despre posibilitatea ca PSD și ALDE, după alegeri, să desemneze candidatul alianței pentru funcția de prim-ministru în persoana infractorului Liviu Dragnea.

Nu știu cine îl consiliază pe Tăriceanu când este vorba despre Constituție și lege. Fie are un consilier juridic slab (puțin probabil !), fie Tăriceanu nu ascultă ce i se spune. Constituțional sunt incompatibilități pentru funcțiile ministeriale. La art. 106, Încetarea funcției de membru al Guvernului, Constituția enumeră situațiile: demisia, revocarea, pierderea drepturilor electorale, starea de incompatibilitate, decesul, „precum și în alte cazuri prevăzute de lege”. Această trimitere la lege din interiorul normei constituționale pune în derizoriu declarația lui Tăriceanu. Există „interdicții suplimentare” stabilite prin lege.

Ideea lui Tăriceanu este însă aceea de „a vedea care este soluția” pentru realizarea obiectivului ca Liviu Dragnea să ajungă candidat la desemnarea ca prim-ministru. Soluțiile ar fi două. Fie se renunță la această candidatură fie se modifică Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor la art. 2 care prevede: Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1).

Situația lui Liviu Dragnea este însă nu doar că a suferit o condamnare penală, el este încă în perioada de executare a unei condamnări penale ! Condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea s-a produs la 22 aprilie 2016. Are o condamnare la 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei în penitenciar, și mai are un termen de încercare (termen de „educare” !) de 4 ani ! Liviu Dragnea este o persoană aflată în perioada de executare a pedepsei până în aprilie 2018 !

Grotescul situației nu se oprește aici. Dacă Tăriceanu și cei din PSD vor ajunge la putere, nu este exclus să avem parte de situații mult mai stupide. De exemplu, putem bănui, în continuarea unui astfel de mod de a gândi, că vor propune „o soluție” prin care cei condamnați la pedeapsa închisorii cu executarea pedepsei în penitenciar să fie scoși din închisoare pentru a îndeplini funcții de miniștri pentru că așa a „hotărât poporul” ! Nu suntem departe de o astfel de „soluție”, un număr destul de mare de persoane cu probleme penale sunt deja pe listele PSD și ALDE pentru alegerile parlamentare. Chiar Tăriceanu, inculpat într-un dosar pentru mărturie mincinoasă și favorazarea infractorului, ar avea nevoie de o astfel de „soluție” ! Ales fiind de popor, Justiția nu ar mai trebui să îl condamne la o pedeapsă cu executarea în penitenciar ci, cu suspendare pentru a își duce mandatul până la capăt.

De vor primi voturile pentru a face o majoritate parlamentară, PSD, ALDE și mai nou PMP, sunt hotărâte să ne ducă într-o altă „lume”. Suntem la un vot de dezastru !

Niciun comentariu: