luni, 5 decembrie 2016

Dacian Cioloș este ferm. Fără „fantezii” în programul de gvernare.

AgerpresCioloș: Nu vreau să mă arunc în promisiuni; programul de guvernare trebuie discutat cu partidele care vor forma majoritatea

Preluând de la „Adevărul Live” dialogul purtat cu jurnaliștii, Agerpres atrage atenția asupra elementelor de discurs semnificative.

Dacian Cioloș este ferm.
Am văzut în multe dintre campaniile electorale precedente, când partidele se angajau la foarte multe lucrurică o să modifice Constituția, că o să regionalizeze România, că vor modifica administrațiași nu s-a făcut aproape nimic, probabil și datorită faptului că ambițiile au fost foarte mari, vizavi de ceea ce este posibil să fie făcut. De aceasta eu unul nu vreau să mă arunc în promisiuni, cu atât mai mult cu cât un program de guvernare trebuie discutat și cu partidele care vor intra la guvernare
Și putem completa cu tipul de promisiuni specifice PSD: că vor crea 1 (un) milion de noi locuri de muncă, că vor face 1000 km de autostradă etc. Tot de la PSD avem însă după atâta amar de guvernare o creștere a sărăciei, de la 2014 la 2015 de 10% ! Locuri de muncă ioc, km de autostradă ioc, investiții guvernamentale ioc, programe europene ioc (au fost trimise la Bruxelles 200 dar au fost respinse ca fiind proaste !).

Cioloș ne promite și promite partidelor care îl vor susține că programul de guvernare pe care îl va agrea va cuprinde problemele acelor partide și că acele probleme vor fi ponderate în funcție de capacitatea țării de a le rezolva. Iar asta este foarte bine. Mai ales că are de gând să proiecteze viitorul program de guvernare pe o creștere de 4% și cu o țintă de deficit sub 3% ! Chiar în condițiile alocării acelui mult așteptat 2% din PIB pentru apărare și aplicării reformei în salarizarea bugetarilor, astfel încât salariile acestora să devină atractive iar eficiența activității funcționarilor publici și a celorlalți bugetari să crească.

Cât privește mediul privat, „patronii” vor trebui să scoată mai mult din buzunar pentru a salariza corespunzător pe angajații lor. O salarizare la vedere, o salarizare decentă. Ca mai peste tot în lume, patronii vor căuta să apropie personalul competent și de perspectivă pentru că altfel, acest personal va fi atras de stat sau va pleca să își caute alt loc de muncă în UE.

Presiunea statului în domeniul salarizării va duce la creșterea veniturilor angajaților din mediul privat.

Abordarea lui Cioloș va conveni și altor formațiuni politice care vor ajunge în Parlament. Normal, mai puțin celor din PSD și posibilii lui aliați. Dar, nu este exclus să convină și PSD ! Nu degeaba există zicala: în politică să nu spui niciodată !

Niciun comentariu: