vineri, 2 noiembrie 2018

Ăla subestimează, ceilalți sunt porci ...

Interviul dat de Cristian Ghinea la Adevărul are unele accente care reflectă o mentalitate mai apropiată de curentele populiste decât de curentele politice „cu papion”. Este bine? Unii vor susține că da, este bine. Alții vor sta pe gânduri. Pentru că democrația presupune și respectul față de cel din fața ta chiar dacă opiniile lui politice sau soluțiile lui pentru diferite probleme sociale nu îți convin. Libertatea are cerințele ei, are limitele ei. Pe care Cristian Ghinea nu le recunoaște! Din moment ce discuția pe care o poartă are astfel de accente.

Voi pune un calup cu „linii ale libertății”. Am citit interviul dat de Ghinea jurnaliștilor de la Adevărul și am încercat să încadrez ideile în „regulile libertății” pe care eu le accept.

  • Libertatea este doar a individului. Libertatea este opusul constrângerii. Libertatea este responsabilitate. Când libertatea este înlocuită cu o constrângere, responsabilitatea dispare.
  • Fiecare are dreptul de a acționa precum dorește, în condițiile în care faptele sale nu îi afectează pe ceilalți. 
  • Libertatea ta de conștiință trebuie să fie însoțită de responsabilitatea de a respecta libertatea de conștiință a celorlalți. 
  • Libertatea ta de exprimare nu poate afecta viața intimă a celorlalți.
  • Libertatea ta de a trăi un anume mod de viață nu poate duce la obligarea altora de a trăi același mod de viață.
  • Libertatea ta de asociere poartă o responsabilitate socială.

În imagine, am selectat un răspuns al lui Ghinea care reflectă o încălcare gravă a principiilor liberale. Disprețul, desconsiderarea celorlalți! Dar mai are.

Nu este criticabil faptul că își dorește ca USR să câștige alegerile, de orice fel. Este chiar lăudabil un astfel de comportament al membrului unui partid politic, cu atât mai mult al unui lider al acelui partid. Dar desconsiderarea celorlalți cetățeni, membri ai altor partide politice, este deja altceva. Ca tip de comportament nu diferă cu nimic față de comportamentul infractorului Liviu Dragnea! Poate părea paradoxal dar aceasta este realitatea. Cu ce mă încălzește pe mine că infractorul Liviu Dragnea va pierde alegerile dacă ele vor fi câștigate de un partid care are personaje asemănătoare în componență? Ce mi-e dictatura PSD-istă, ce mi-e dictatura USR-istă? Nu trebuie să ne ascundem după degete! Disprețul față de ceilalți a condus și comportamentul politic al lui Traian Băsescu. Va trebui, până la urmă, să ne decidem și să renunțăm la „obiceiul” de a alege dictatori în devenire.

În titlul articolului de la Adevărul este prezentată esența discuției, după aprecierea jurnaliștilor: Ghinea: Cioloş subestimează USR. Nu poţi să dai „porcii“ la o parte dacă stai pe margine şi fluieri la ei. Prefer să avem candidat USR la prezidenţiale

M-a șocat afirmația lui Ghinea: Nu poţi să dai „porcii“ la o parte dacă stai pe margine şi fluieri la ei.

Textul apare în calupul de mai jos:
Credeţi că subestimează Dacian Cioloş USR? 
Cred că da. Nici el, la fel ca multă altă lume, nu vede această desfăşurare de forţe, pe care eu o ştiu foarte bine pentru că m-am ocupat de extindere. Eu merg peste tot în campanie. Eu vorbesc cu oamenii şi le spun să mă voteze, să candideze pentru funcţii.
Am făcut parte din Guvern şi eu am fost singurul ministru (n.r. - din Guvernul CIoloş) care a făcut pasul spre politică. Am avut dezbateri în Guvern, cu Cioloş. Am avut dreptate cu politica. Am arătat că nu poţi da porcii la o parte dacă stai pe margine şi fluieri la ei
Cum am obiceiul, de multe ori, să mă uit la „timpul” acțiunii, replica lui Ghinea, în contextul discuției, al momentului la care se referă, adică la „dezbaterile din Guvern”, adică la perioada anului 2016 (!), îmi arată că „ideea de a da porcii la o parte este veche”, este însușită de Dacian Cioloș pentru că și-a făcut o fundație din care se naște un partid, că ideea are continuitate în comportamentul de astăzi al celor care sunt alături de Ghinea! Dar, cine sunt „porcii”? Deducem după declarația lui Ghinea privind cei pe care dorește să îi învingă.
Da, împreună putem bate PNL. Noi vrem să batem şi PSD. Mai ales că ei vor merge cu dinozauri pe listă. 
O interpretare fără floricele, nu am de ce să îi găsesc scuze sau să îi caut „eleganța în comportament”, „porcii” sunt, de fapt, după părerea lui, membrii PNL! Ideea de a bate „și” PSD este ceva de viitor. Urgent, urgent este să dea afară din politică „porcii” din PNL!

Nu ar trebui să mă mire! În 2016, în campanie, Clotilde Armand, foarte prezentă peste tot, o prezență căutată de toate televiziunile care făceau campanie anti-PNL (inclusiv Realitatea TV!), afirma că membrii PNL sunt corupți, sunt infractori. Întrebată și cu privire la cei care ar susține PNL, Clotilde i-a declarat și pe aceia ca fiind corupți și infractori. Acum vine Ghinea și vrea să dea afară din politică „porcii” din PNL! Este mai mult decât evident că el este în spatele postacilor USR care lansează, în permanență, atacuri idioate la adresa PNL.

Dacă citesc cu atenție și la declarația privind prezidențialele, și Klaus Iohannis ar cam fi de dat la o parte chiar dacă, recunoaște indirect, că nu este foarte sigur că poate fi realizat obiectivul.

Îmi rămâne „pe creier” afirmația „nu poţi da porcii la o parte dacă stai pe margine şi fluieri la ei”.

Dacă cei de la USR acceptă acest comportament atunci sunt obligat de propriile convingeri să le combat ascensiunea. Nu diferă cu nimic de comportamentul disprețuitor al celor din PSD față de adversarii politici. Nu cred că pot accepta ca USR să ia locul PSD. Ar fi „aceeași Mărie cu altă pălărie”.

Un comentariu:

williambli92982 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.