joi, 10 mai 2012

10 mai, zi festivă, sărbătoarea națională a independenței și suveranității României

Vrem să sărbătorim ziua de 10 mai ca zi a independenței și suveranității României. Azi, ca și „ieri”, o sărbătorim ca voință a unor grupuri de români ce înțeleg să își reconfirme și reafirme apartenența la „neamul românesc”, indiferent de etnia căreia aparținem, prin comemorarea evenimentelor istorice din secolul XIX care au dat substanță României ca stat independent și suveran.

10 mai are o întreită însemnătate istorică. În 1866 a fost înscăunat ca Principe al Țării Românești Carol I, Domnitorul care a început reforma administrativă a statului și a reformat armata care a purtat Războiul de Independență față de Imperiul Otoman, în 1877 a fost declarată independența României iar în 1881 România a devenit regat iar Domnitorul Carol I a fost proclamat Rege. Începând cu 10 mai 1881 România nu a mai fost un principat autonom, o „țară”, ci un stat, la fel ca celelalte state ale lumii, cu toate însemnele statului recunoscute pe plan extern.

Până la 10 mai 1877 românii au avut mereu și mereu suverani, în diferitele imperii care și-au întins sferele de influență asupra teritoriilor locuite de români. Până la 10 mai românii nu au avut suveranitate, au trebuit să accepte ca anumite prerogative ale statalității principatelor române și mai apoi ale Țării Românești să fie îndeplinite de statele care dominau teritorial asupra spațiului românesc. Abia după proclamarea independenței de stat și câștigarea războiului cu Imperiul Otoman, României i s-a recunoscut atributul suveranității naționale și starea de independență. Regalitatea consfințită în 1881 a întărit și garantat aceste realizări.

Se cuvine a face azi ce nu s-a putut face în anii din urmă. Se cuvine a obține și sub aspect formal, instituțional, prin lege, dreptul și obligația de a ne respecta istoria așa cum a fost ea, dreptul de a ne pomeni eroii din Războiul de Independență care ne-au adus independența și suveranitatea națională, dreptul de a pomeni cu respect și adâncă recunoștință pe cei ce au făcut posibile aceste memorabile cuceriri ale devenirii noastre ca stat european, în primul rând pe Domnitorul Carol I care a devenit și primul Rege al României. Trebuie să facem acest lucru dacă vrem să știm de unde venim și unde mergem. România modernă nu ar fi putut să se formeze și să evolueze fără a avea în fruntea ei un principe de talia lui Carol I.

Să ne respectăm istoria așa cum a fost ea și să îi interpretăm zilele așa cum au fost ele în realitate înlăturând acele „pagini” intoxicate de propaganda bolșevică.

Să milităm pentru ziua de 10 mai ca zi națională, este singura zi care marchează pentru România și români nașterea națiunii române și a statului român. Celelalte zile comemorative pot primi alte adjective însă ele nu pot comemora nașterea națiunii și a statului român.


6 comentarii:

Anonim spunea...

Regele si Patria !


cosmin

Anonim spunea...

TOP GUN
Traiasca Regele si al lui BMW seria 7!!!!Minunat!Mama n-a vrut sa ma nasca direct rege,reaua,acu' pilotam eu BMW -ul seria 7!

Crăciun Florin spunea...

Cosmin,

Vin de la party, așa se declamă pe acolo.

Crăciun Florin spunea...

TOP GUN,

Hehehe ...

Raiu spunea...

Nu sangele e important ci educatia pe care un Rege o primeste.

Crăciun Florin spunea...

Raiu,

Corect. Educația în înțelesul ei larg. Educația pentru a conduce ca șef al statului este foarte importantă.