vineri, 11 mai 2012

Zilele acestea se stabilește „șeful” !

"Săptămâna viitoare am stabilită o întâlnire cu preşedintele ţării pe mai multe teme de politică externă. O spun încă o dată şi o voi spune de fiecare dată, respect prevederile constituţionale privind rolul preşedintelui, indiferent cum se cheamă acesta, şi atribuţiile pe care le are referitoare la politica externă, dar în egală măsură Guvernul are propriile atribuţii. Sunt câteva teme de politică externă în care am o viziune diferită de cea a domnului preşedinte Băsescu şi săptămâna viitoare vom avea o discuţie extinsă pe aceste teme, pentru că politica externă este un domeniu în care nu e bine că vorbim pe două voci, este bine să vorbim pe o singură voce, a României, dar după ce ne consultăm şi ajungem la o poziţie comună", a spus Ponta, ne spune Mediafax, într-o știre în care apare, nu știu de ce, Cristian Preda cu un comentariu pe blogul său unde „cântă”, cu dor și jale, aria coabitării între Victor Ponta și Traian Băsescu.

Despre declarația lui Ponta am mai găsit o referire în Adevărul, probabil sunt și alte publicații care tratează subiectul însă nu am reușit, până acum, să aflu unde.

Trebuie pomenită aici și o altă declarație a lui Ponta potrivit căreia politicile comunitare sunt politici interne ale statelor membre, astfel că activitățile statelor la organismele comunitare fac parte din politica internă a acestora. Precizarea o fac cei de la Jurnalul Național: „Premierul a anunţat anterior, la Bruxelles, că va discuta cu preşedintele Băsescu despre nivelul la care România trebuie să fie reprezentată la următorul Consiliu European, arătând că nu va contesta atribuţiile şefului statului în politică externă, dar că problemele UE nu mai aparţin exclusiv de acest domeniu”.

Această declarație și intervenția lui Cristian Preda m-au dus, obligatoriu, la o altă declarație a lui Ponta care a afirmat zilele trecute că preluarea puterii de către USL de la PDL+UDMR nu este finalizată până când nu este ales Președinte Crin Antonescu. Cu cât mai repede cu atât mai bine. Iar eu înțeleg că în paralel cu campania pentru alegerile locale USL, prin Victor Ponta și miniștrii săi, are obligația să creeze condițiile necesare pentru ca debarcarea lui Traian Băsescu și realizarea alegerilor prezidențiale anticipate să fie realizată până la alegerile parlamentare din noiembrie. Dacă pun alături cele două informații îmi iese ceva și justifică zbaterea lui Cristian Preda în favoarea coabitării.

Informațiile sunt prea apropiate în timp pentru a putea fi judecate separat. Mai ales că Ponta are în Andrei Marga, ministrul de externe, o adevărată „bibliotecă umană” în domeniul Uniunii Europene și regulilor de funcționare ale diferitelor organisme ale acesteia. Iar primul motiv major de afirmare a independenței Guvernului USL față de Președintele Traian Băsescu este Consiliul din 23 mai a.c. unde se vor discuta probleme legate de relansarea economică a UE, o temă exclusiv de competența Guvernului. Mai mult, Consiliul nu tratează problema sub aspectul cooperării economice internaționale, pentru că statele membre sunt deja într-o piață comună, formează o uniune economică care se supune regulilor comune stabilite la Consiliu, guvernele locale urmând să aplice deciziile comunitare în materie. De aceea declarațiile lui Victor Ponta trebuie interpretate și sub aspectul luptei interne pentru putere, în special cu scopul de a lua lui Traian Băsescu acele „competențe” care încalcă prerogativele guvernului. Iar Ponta a spus de mai multe ori că nu va fi premierul lui Băsescu.

Este evident că Traian Băsescu nu poate exprima la Consiliul din 23 mai poziția României privind relansarea economică a țării în condițiile în care USL are propria agendă privind dezvoltarea economică. Dacă se încăpățânează să îi ia locul lui Ponta la ședința consiliului va provoca o criză internă. Pentru că ședința Consiliului se va încheia probabil cu o poziție comună a statelor membre, Băsescu poate afecta grav interesele României susținând o poziție care îi aparține în mod particular fără a avea sprijinul Guvernului și mai ales a Parlamentului. Este unul din motivele suficiente pentru a fi acuzat de abuz în funcție și încălcarea prevederilor constituționale. De aceea Cristian Preda intervine pe blogul său, știind că va fi citat de agențiile de presă și de presa în întregul ei, solicitând ajungerea la coabitare între Victor Ponta cu Traian Băsescu. Și-a dat seama că Traian Băsescu va trebui să ia o decizie care îi poate fi imputată cu temei în prevederile constituționale.

O primă ocazie pentru a „cuminți” pe Traian Băsescu s-a ivit la timp. Suntem în campanie pentru alegerile locale iar o criză politică provocată de Băsescu prin încălcarea prevederilor constituționale privind separarea puterilor în stat și ingerința în activitatea Guvernului va putea fi exploatată cu rezultate dezastruoase pentru PDL. Traian Băsescu este foarte aproape să mai piardă o bătălie. Nu știu ce va hotărî, însă înțelept ar fi pentru el să anunțe că la Consiliul din 23 mai va participa Ponta deoarece discuțiile vor avea ca temă principală problemele economice cu care Statele Membre UE se confruntă. Chiar și acest anunț va fi perceput de portocalii ca o bătălie pierdută. De mai mică anvergură, este adevărat, însă cu influență în rândul electoratului portocaliu și al nehotărâților care vor vedea că Băsescu nu mai este „vioara'ntâi” .

Dacă însă Băsescu nu acceptă realitatea, Victor Ponta va putea trimite la Consiliul din 23 mai punctul de vedere al Guvernului României și poziția pe care acesta o va adopta cu privire la tema în discuție anulând astfel eventualul cuvânt și angajamentele pe care Băsescu le va susține.

Din discursul lui Ponta mai observ că nu se angajează să accepte voința lui Băsescu, în sensul că dacă Băsescu nu cade de acord asupra „unei singure voci”, prin care să fie dus mesajul executivului în relațiile externe, atunci vom avea două voci: una a lui Băsescu care poate angaja fără a garanta angajamentul din partea executivului și una a executivului care va angaja și va urmări realizarea angajamentului.

Chiar dacă pe prima pagină sunt activitățile de campanie electorală, aceste mișcări „fine” ale pregătirilor pentru luptele la vârf, USL vs Traian Băsescu PDL, este bine să le urmărim. Nu este exclus ca debarcarea lui Traian Băsescu să fie mult mai aproape decât am crezut până acum.

Ceva trebuie să se realizeze până'n toamnă. Băsescu a afirmat de mai multe ori că va desemna premierul de la partidul care va obține majoritatea mandatelor în Parlament, el nerecunoscând USL ca având funcția politică a unui partid ! De aceea el trebuie înlocuit. Pentru a nu face din alegerile parlamentare din toamnă un circ. În locuirea lui urgentă cu Crin Antonescu garantează USL liniștea după alegerile parlamentare, garanția că acordul între PSD și ACD (PNL + PC) va putea fi finalizat pentru perioada până în 2016.