Preocuparea UE pentru manevrele suspecte ale agențiilor de rating - Fitch, Moody's şi Standard&Poor's -, este mai veche. În 2008 Comisia Europeană a înaintat o propunere de regulament pentru controlul agențiilor de rating, propunere plecată de la o realitate crudă. Agențiile de rating au făcut jocul unor societăți bancare care au investit aiurea în credite toxice și care au dorit să „își scoată pârleala” pe spatele statelor europene.
Agerpres ne dă și concluzia Consiliul European cu privire la această problemă:
"Propunerile urmăresc modificarea actualei legislaţii privind agenţiile de rating pentru a reduce supraîncrederea investitorilor în rating-urile externe de credit, pentru a atenua riscul conflictelor de interese în activităţile de evaluare a rating-ului de credit şi pentru a spori transparenţa şi competiţia în acest sector", se arată într-un comunicat al Consiliului European.
Este bine. Este chiar foarte bine. Eu cred că multe din analizele agențiilor de rating seamănă cu cercetările sociologice de la noi. Rezultatele, negative sau pozitive, au o influență directă a celui interesat și sunt, în marea lor majoritate, „făcute” din creion. Prin reglementările UE se poate ajunge la unele rezultate mai apropiate de realitate iar dobânzile la creditele guvernamentale pot ajunge, obligatoriu, la valori rezonabile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu