vineri, 4 mai 2012

Este mai ușor să mori decât să trăiești

Pe blogul său, Varujan Vosganian vine, la timp, să ne deschidă ochii asupra situației reale a României cu privire la mediul de afaceri. Titlul ales de mine se referă la această situație și este inspirat din concluziile lui Vosganian:

Aşadar, în mediul de afaceri românesc este mult mai greu decât înainte să trăieşti, dar e mai lesne să mori. Noul Guvern are o mare răspundere în privinţa ameliorării climatului de afaceri. De la înscrierea unei firme şi derularea operaţiunilor fiscale cu statul şi până la obţinerea autorizaţiilor şi conectarea la utilităţi, ca să nu mai vorbim de predictibilitatea legislativă, e nevoie de un set de noi reguli şi de respectarea lor. Altminteri, creşterea economică de 4-5 %, care să ne ajute să reducem decalajele faţă de media Uniunii Europene va rămâne, ca şi sabia lui Ştefan cel Mare de la Istambul ori tezaurul de la Moscova, imposibil de atins”.

Vosganian spune că a luat conținutul articolului său de la Alianța pentru o Românie Curată, aceasta a luat datele din clasamentul Băncii Mondiale cu privire la mediul de afaceri, pentru fiecare țară, o proiecție pentru anul 2012 care să sprijine investitorii atunci când aleg să își bage banii în țara „X” sau „Y”.

Am scăzut la principalii indicatori. Chiar și față de 2011, an rău, an în care investițiile străine în România își trăgeau ultima suflare, îngrijorate de politicile guvernamentale anti-economice și antisociale. Investitorii se adresează consumatorului om și nu consumatorului mașină. Iar consumatorul om fiind adus sub limita existenței decente nu mai poate constitui o țintă pentru o afacere. Simplu.

În fața acestor date care reflectă situația dezastruoasă, de necontestat, a Românei producătoare de valori evaluabile în bani, a României care poate aduce bani la bugetul de stat nu se cuvine a sta cu privirea tâmpă, de tip portocaliu. Trebuie urgent luate acele măsuri care să crească, din nou, apetitul investitorilor români și străini pentru consumatorul român și mediul de afaceri românesc. Eu unul mă uit cu îngrijorare la aceste date.

2 comentarii:

Shadow spunea...

E bine cum spui matale ca Vosganian scrie ce scrie dar adevaratul merit il are si de data asta Romania Curata. In ultima vreme calitatea documentelor scoase de Romania Curata este din ce in ce mai buna. Este surprinzatoare aceasta parte a societatii civile. Eu cred ca actualul guvern ar trebui sa tina cont de ceea ce Romania Curata sustine.

Crăciun Florin spunea...

Shadow,

Actualul guvern va trebui să țină cont și de alte păreri, la fel de bune. Faptul că cei de la România Curată scriu din ce în ce mai bine este o dovadă de maturitate. Iar asta mă bucură.