luni, 14 mai 2012

În opoziție, fir-ar să fie !

Zice Vasile Blaga la Tulcea, acolo unde au fost lansați candidații  PDL pentru alegerile locale la nivelul județului. Cotidianul preia și aduce în fața cititorilor declarațiile liderilor PDL. Dintre toți, Blaga a fost parcă mai aproape de realitate.

Lozincarda Elena Udrea îi dă înainte cu romanele SF: „După ce câştigăm în luna iunie primăriile, vom reveni la guvernare”. Este o vorbă românească, de care probabil Nutzi Udrea nu a auzit: vrabia mălai visează și săracul praznicul. Vrabie nu este Udrea, pentru că dacă ar fi ar judeca și acționa mai bine. Ea este aici „săracul”, ăla care „a sărăcit” din propria prostie, din propria lăcomie și își dorește din nou la masa de bucate fără însă a înțelege de ce a pierdut.

Vasile Blaga este însă cel care a dat măsura adevărului PDL: „Funcţionăm mai bine în opoziţie, fir-ar să fie!”. Restul vorbelor spuse de Blaga pot fi trecute la capitolul încurajări. Asta este esența politică a PDL. Este un partid care are vocația de a critica pe cei de la putere, asemănătoare cu vocația lui Vadim Tudor, a țărăniștilor lui Miluț sau a altor ratați politici. PDL nu are vocația puterii, eșecul răsunător al acestei guvernări ciuntite, neterminate și dezastrul provocat în țară confirmă această lipsă de vocație înaltă care caracterizează partidele ideologice, partidele care nu își schimbă locul de pe scena politică funcție de voința unui singur om.

Las la o parte aberațiile lui Udrea sau Videanu și aduc în atenție declarațiile lui Sever Voinescu care încearcă să aplice un principiu confirmat și reconfirmat în timp: recunoașterea greșelilor reprezintă primul pas spre îndreptate. Numai că îndreptarea nu poate fi realizată cu oamenii care te-au dus pe drum greșit. PDL este, la ora actuală, un partid fără personal competent pentru a duce o luptă politică. Este încă tributar lui Traian Băsescu și nu este capabil să înțeleagă cauzele care au dus la politicile greșite. Ei se referă cu predilecție la condițiile care au favorizat comiterea greșelilor, ceea ce înseamnă că vor mai comite greșeli.

În interviul dat celor de la România Liberă, Sever Voinescu declară:


Uitându-vă în spate, care sunt principalele greşeli făcute de PDL în perioada petrecută la guvernare?
S.V.: Marea deficienţă a PDL a fost politica de resurse umane: numiri total nepotrivite făcute în diverse structuri, oameni care nu satisfăceau nici criteriile de integritate şi anticorupţie, nici pe cele de competenţă. Am căutat prea mult obedienţă, şi nu competenţă. Aici am greşit mult, iar PDL trebuie să înveţe această lecţie. Au fost cu totul nepotrivite numirile pe criteriul performanţei organizaţiilor de partid sau al apropierii de un lider sau altul, pornind de la regula că nu contează cât de prost e omul, să fie din PDL. Am îngrăşat clientela politică. Toate partidele româneşti fac acest lucru, dar PDL n-ar trebui să facă pentru că a promis că nu va face. Au contat foarte mult şi criza şi comunicarea, dar politica de resurse umane a fost principala greşeală”.
Nici o cauză care a determinat prăbușirea PDL. Doar condiții care au favorizat această cădere. Sever Voinescu judecă mai bine ca Elena Udrea, ca Adriean Videanu, ca mulți alții din PDL însă nici el nu a văzut cauzele dezastrului. Pot crede că nu dorește să le facă publice acum pentru a nu cauza mai mult rău partidului. Condițiile au tot fost enunțate, inclusiv de opoziție. Cauzele însă nu. Rareori, în unele articole sau în unele comentarii au apărut cauzele care au provocat PDL dezastrul politic: antinaționalismul măsurilor guvernamentale, politizarea funcțiilor publice cu efecte vizibile la instituțiile de forță - MApN, MAI, SRI, SIE, Ministerul Public (DNA în special) -, lipsa proiectelor strategice de orientare a țării către o dezvoltare care să exploateze resursele umane și materiale ale țării și nu importul de „modele” etc.

PDL nu are vocația de a conduce viața țării. Poate fi un dificil partid de opoziție, o eternă opoziție, doar atât. Vasile Blaga a exclamat, cu năduf, realitatea partidului din care face parte.

Niciun comentariu: