sâmbătă, 28 septembrie 2013

Mariana Câmpeanu, ministrul muncii, are perfectă dreptate

Agerpres: „Mariana Câmpeanu: Firmele care folosesc munca la negru ar trebui amendate sau închise”.

Dă și motivația: 'Trebuie să intervenim, de exemplu, pentru amendarea sau închiderea firmele care folosesc munca la negru, deoarece măsura legislativă actuală, care prevede întocmirea de dosare penale pe numele patronilor în cauză, s-a dovedit total contraproductivă până în prezent. De fapt, pot să spun că în niciun caz semnalat de noi în urma controalelor efectuate pe teren nu s-a dispus începerea urmăririi penale'. Perfect. Probabil că este vorba despre mii de cazuri de „tunari” care au scăpat, prin grija „magistraților” procurori, sub diferite motive, de trimiterea în judecată pentru angajările la negru. Mai ales că munca la negru este „prosperă” în construcții, în agricultură, în firmele mici care se ocupă de așa-zisele servicii. Iar cei care angajează la negru au „bunul obicei” de a unge „osia care se strică”.

Recomandarea de a adopta o legislație care să amendeze, sever, firmele care angajează la negru sau chiar închiderea acestor firme am primit-o de mult. Prin anii 2000 aveam aceste recomandări de la toate statele europene care ne asistau, prin contracte de preaderare cu CE. Noi notam, explicam la rândul nostru motivele și dădeam exemplele ce le primeam de la vest-europeni, căutam la rândul nostru exemple din acele state și ne motivam propunerile pentru proiectele legislative. Propuneri au fost. Guvernul Năstase a ales partea „senzațională”. De fapt superficială, de rezolvare a problemei. A băgat în penal fapta. Probabil că cei de la CE și-au frecat palmele de bucurie. Românii sunt duri ! La naiba. Duri pe dracu. Cu un Minister Public obiedient și lipsit complet de performanță profesională, orice măsură legislativă care îi implică este sortită eșecului. Așa cum se dovedește acum, prin afirmația Marianei Câmpeanu: „pot să spun că în nici un caz semnalat de noi în urma controalelor efectuate pe teren nu s-a dispus începerea urmăririi penale”. Mai clar de atât nu există. Un exemplu mai edificator asupra ineficienței ministerului public condus de Kovesi, la un moment dat, dar și de actualul procuror general nu se poate da. Iar consecințele se văd. Evaziune fiscală la greu, lipsa locurilor de muncă, corupție generalizată. Păi cum naiba să nu fie corupție când magistrații procurori nu își fac treaba ? Neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu pentru te miri ce motive, care mai de care mai aiurite, este tot un caz de corupție. Nenorocirea este că inactivitatea magistraților procurori afectează grav, chiar foarte grav orice act de guvernare. Ei, procurorii sunt ca ciuma neagră pentru societatea noastră. Nu exclud pe politicienii care au ales să dea procurorilor, prin legile adoptate, posibilitatea să își etaleze ineficiența și, uneori, prostia.

Măsura propusă de Mariana Câmpeanu va fi mult mai bună. Firmele sancționate se vor corecta dacă investitorii vor să își continue treaba. Firmele ce vor fi desființate pot fi considerate ca „viruși” economici. Măsura va curăța mediul economic de „tunari”. Va îmbunătăți situația fiscală și va duce la creerea de noi locuri de muncă. Nu cu amenințarea penalului se face economie. Întotdeauna penalul este o frână în mediul economic. Mai ales cu procurori ca la noi. Eu cred că va îmbunătăți și salarizarea. Pentru că salariatul înregistrat va putea cere. Cel care lucrează la negru nu are cum avea pretenții. Mai mult, se va obține ceea ce generează, cu adevărat, o democrație. Libertatea, independența financiară a populației. Vor scade și eforturile bugetare pentru asistență socială. Acum trăim într-o mare minciună socială. Unii primesc ajutoare sociale când, de fapt, ei lucrează la negru.

Ideea Marianei Câmpeanu este de milioane. Nu cred că vor fi necesari ani de zile pentru corecțiile de care vorbesc mai sus. Se vor produce mult mia repede. Cei care au bani nu îi pot ține la pușculiță prea mult timp. Se pierd și ei nu vor așa ceva.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Dar cei care practica "sclavagismul" - tot un fel de munca la negru - sunt un om caruia i s-a impus sa devina "sclav" (munca pana la epuizare, fara limita, fara nici un drept - sanantate, concediu, zile libere, vechime, etc), mizand pe ceea ce s-a creat de sus: fiind femeie peste 40 de ani, nu te angajeaza nimeni, deci ce sa faci? Am reclamat si discriminarea, mi s-a spus "stim doamna, dar nu putem face nimic, nu avem dovezi"...Acum, sub ochii autoritatilor in domeniu, sunt in situatia: contract de munca de 4 ore, 20 de ore pe saptamana, dar, impus 8-10 ore/zi inclusiv sambata - restecta din contract doar salariul (minim pe economie/2 = 400 brut - aprox. 320 net). In plus, este o munca ce impune sa stai aceste ore pe strada, fara toaleta, fara posibilitatea de a te feri de caldura sau de frig, dar in contract scrie "conditii normale"...La intrebarea mea "cum credeti ca se poate trai din acel salar" mi s-a raspuns (razand superior): "pai n-ai incotro, n-ai unde merge" - va intreb eu acum, ce este de facut???

Crăciun Florin spunea...

Sincer, acum nu se poate face nimic. Pentru că avem situații ca cea în care sunteți dumneavoastră. Alte persoane sunt în situații mult mai rele. Faptul că este rău în altă parte nu îmbunătățește cu nimic problema dumneavoastră.

Este evident că sunteți o persoană folosită „la negru”. Angajatorul beneficiază gratuit, pur și simplu, de munca dumneavoastră neremunerată. Până nu se schimbă modul în care este tratată munca la negru vom mai avea astfel de situații. Soluțiile sunt prezentate în articol.