vineri, 11 septembrie 2015

Avem Cod fiscal nou. Legea 227/2015.

Am citit la HotNews o sinteză a noului Cod fiscal publicat în Monitorul Oficial (aici). Va fi, de acum înainte, Legea nr. 227/2015.

Sinteza tratează subiectul la modul general, asta este nou față de codul fiscal anterior. Autorul are și propriile interpretări, una dintre ele o pun mai jos.

Tendinta generala este de crestere a sarcinii fiscale asupra persoanei fizice, in special profesiile independente, PFA-urile vor suporta costul reducerii TVA. Relaxarea fiscala nu se regaseste pentru companii, acestea platind cam aceleasi impozite ca in 2015, dublate de cresteri de sarcini fiscale aplicate persoanelor fizice. Categoriile cele mai defavorizate sunt persoanele fizice ce desfasoara activitati independente sau profesii libere. Exista de asemenea si aspecte care pun semne de intrebare, cum ar fi plata contributiei la sanatate de catre persoanele fizice ce nu au venituri !”.

Nu sunt specialist în fiscalitate, însă din punct de vedere social și politic, trecerea de la o fiscalitate favorabilă acțiunii economice a micului întreprinzător la o fiscalitate asupritoare a lui nu este chiar de bun augur. Consider că prin acest cod fiscal se urmărește stimularea marilor companii care, din nefericire pentru țară, nu sunt cu capital românesc. Sunt cu capital străin. Astfel ajung la concluzia că acest cod fiscal atât de lăudat și cerut de unii și alții este, mai degrabă, anti-capital românesc. Este o problemă de logică simplă. Românii nu sunt puternici din punct de vedere financiar, cu mici excepții care țin de capitalul de stat, iar dezvoltarea lor financiară începe cu PFA și mica întreprindere, cu profesioniștii din domeniul profesiilor libere. Prin noul Cod fiscal, aceste entități economice sunt sugrumate astfel că piața este pusă la dispoziția exclusivă a companiilor care au deja un capital suficient pentru dezvoltare. Nu mai spun de faptul că „viitoarea” concurență dispare și ea. Cu o piață eliberată de „insectele” persoane fizice și profesiile liberale, alte entități (în special cu capital străin) au tot spațiul economic la dispoziție.

Regasim si cresteri de taxe cum ar fi majorarea taxelor locale datorate de persoanele fizice pentru locuintele detinute, remarcandu-se majorari substantiale si de mai multe ori pentru locuintele folosite ca sedii pentru desfasurarea de activitati independente, respectiv observam o extindere a tipurilor de venituri pentru care se datoreaza asigurari sociale pensii sau contributii individuale la sanatate, ce nu se platesc conform Codului fiscal actual”.

Este evident că în noul Cod fiscal s-a mers către sugrumarea cetățeanului. Cum să plătească - să plătească -, taxe o persoană care nu are venituri ?! Avem destule cazuri, enorm de multe. Foștii șomeri, persoanele care primesc ajutor social dar mai ales persoanele care nu mai pot primi, persoanele care nu au mai găsit loc de muncă și au vârste peste 45 de ani, pensionarea lor - adică o sursă de venituri legală -, urmând a se produce, potrivit legii abia peste câțiva ani. Boschetarii, cerșetorii (te pomenești că în gândirea lor profundă, autorii și susținătorii acestui Cod fiscal consideră că cerșetorii ar cam trebui să plătească și ei taxe din cerșit !).

Mie îmi pare că cei care au produs această reglementare au gândit superficial. Este culmea ! Impozitezi lipsa de resurse financiare, sugrumi micul întreprinzător și liberul profesionist, elimini concurența pentru entitățile economice deja existente (se pare că suntem experți, asta facem de când am trecut la capitalism), pe undeva se încearcă protejarea capitaliștilor de carton sau măcar a afacerilor lor după ce aceștia înfundă pușcăriile. Autorii și susținătorii noului Cod fiscal nu au mers cu gândirea mai jos de interesele companiilor deja existente.

Ce va fi mai departe ? Naiba știe. Probabil că PFA-iștii vor dispare. Încet-încet. Locuințele nu vor mai fi sedii ale PFA sau ale micilor întreprinzători. Taxele crescute de câteva ori îi va determina să își suspende activitatea și, dacă nu vor găsi un alt sediu convenabil, să înceteze activitatea la vedere și să treacă în zona „neagră” a economiei, cu „scutirea” completă a dărilor către stat. Să fie clar, eu nu voi merge să chem un instalator de la o firmă - care are obiceiul să mă „programeze” -, ci voi apela tot la cel cunoscut care a fost PFA un timp, nu voi merge la nu știu cine care să îmi repare pantofii sau să îmi facă niște pantofi după cum vreau eu ci voi merge tot la meșterul meu care va trece la munca la „negru”, la fel cu croitorul fost PFA etc. Sunt oamenii ai vieții noastre. Legea care le-a permis să iasă la „lumină” cu activitatea profesională tocmai a fost „strangulată” prin noul Cod fiscal. Ca să rămână în activitate, PFA-ul va trebui să mărească prețul serviciului sau al produsului devenind astfel necompetitiv.

Urmează o activitate intensă. Unii vor fi în câștig, alții în pierdere.

Legea va fi studiată de judecători, procurori, avocați, consilieri juridici, notari. Scopul lor este de a cunoaște foarte bine raporturile juridice ce se nasc, drepturile și obligațiile juridice ale actorilor economici (inclusiv persoanele fizice care prestează individual activități economice), litigiile care pot apare, acțiunile la instanțele de judecată (inclusiv contestațiile la autoritățile administrative), apărările ce se pot face, soluțiile ce se pot da. Normele Codului fiscal vor fi puse față în față cu normele codului civil, ale codului penal, ale altor acte normative legate de acesta prin domeniul fiscalității.

Finanțiștii vor trebui să lucreze la refacerea sistemului informațional după prevederile noului cod. Informaticienii vor trebui să revadă sistemele informatice. Vor avea o perioadă fructuoasă, bănoasă, toate evidențele contabile informatizate vor trebui refăcute, vor fi înlocuite multe constante din rapoartele contabile. Contabilii, la rândul lor au de lucru.

Trecerea de la vechea fiscalitate la cea nouă dă ocazia unora să câștige bani frumoși. Pe fiscalitatea veche, cea nouă urmând a fi aplicabilă abia de anul viitor. Că tot sunt aici, toate modificările la codul fiscal au drept consecință munca suplimentară a tuturor celor de mai sus și produc un disconfort major celor care lucrează efectiv cu acele date.

Noua fiscalitate nu scade prețurile. La nici un produs. ce iei pe mere, dai pe pere și mai rămâi și dator.

Până la urmă, care este câștigul real al noii fiscalități ?

Vom avea o renăscută „economie neagră”. Vom avea mai mulți săraci. Vom avea mai multă tensiune socială. Pentru că avem o clasă politică care gândește cu curul.

Niciun comentariu: