sâmbătă, 12 septembrie 2015

Încă o acțiune de „subordonare a Justiției” eșuată. Autorii sunt la Senat, la Guvern și la Antena 3.

Cazul „Rarinca” s-a încheiat. O sentință definitivă o declară vinovată pe Mariana Rarinca și o condamnă la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei în penitenciar (aici).

O interesantă sinteză a acțiunii în cazul „Rarinca” am găsit la Ziare.com (aici). Cazul este catalogat ca un puci la care au participat și judecătorii care în apel au achitat-o pe învinuita Mariana Rarinca. Din material se desprinde o informație interesantă: „„Potrivit hotararii de anulare a achitarii se arata ca judecatorii Gagescu si Dolache au avut "o atitudine de partinire in defavoarea persoanei vatamate, ce depaseste limitele general admise ale amprentei personale ale judecatorului in expunerea motivelor ce au condus la pronuntarea unei solutii". Sunt acolo de altfel enumerate toate ilegalitatile comise de cei doi””. Informația completează, evident, cercul „puciștilor”.

Fără să am pretenția că este așa cum spun, în totalitate, însă fac un sumar, foarte sumar recurs la memorie.

La un moment dat, Antena 3 aflată în luptă cu justiția ca urmare a judecării și condamnării patronului Trustului de presă „Intact”, Dan Voiculescu, o scoate pe Mariana Rarinca din necunoscutul vieții cotidiene și o propulsează pe prima scenă media. Un nou caz de abuz al Justiției ! Tămbălău mare. Ore întregi de emisiune pro-Rarinca, anti-Justiție, anti-Koveși, anti-Stanciu. S-au spus vorbe grele. S-au colportat „știri”. Lumea a fost chemată să își spună părerea în studio. Jurnaliștii de la Antena 3, alte Antene, Jurnalul Național au ieșit pe stradă să stimuleze cetățenii să se implice împotriva „abuzurilor Justiției”. S-au făcut sondaje. S-au comunicat rezultatele acestora „catastrofale” pentru Justiția nedreaptă din România. Ce mai, Antena 3 a construit un caz media ca la carte. Din nefericire pentru ei, un caz cu final previzibil: șantajul este infracțiune și se pedepsește de lege. Tot din nefericire pentru ei, Justiția s-a întărit în urma acestei înfruntări. S-a întărit prin identificarea acelor judecători dispuși să dea cinstea și profesia pe rușine.

Cred, ca jurist (de această dată), că apărările Marianei Rarinca au fost „construite” în „atelierele Antena 3”. Toate au picat la instanța de recurs, instanță care a desființat decizia instanței de apel care a achitat-o pe Mariana Rarinca.

La apariția deciziei de achitare a Marianei Rarinca, au ieșit la „atac” politicienii nemulțumiți de acțiunile justiției, în special a procurorilor DNA care au deschis acțiuni împotriva unor lideri politici importanți pentru anumite partide dar și a sentințelor pronunțate de instanțele ICCJ în cauzele înaintate de procurori. Sentințe de condamnare. Sentințe cu impact politic major, vârfurile politice ale respectivelor partide fiind trimise în penitenciare.

Din postura de prim-ministru, Victor Viorel Ponta a declarat: „Eu nu vreau sa ma plang. Eu m-am uitat la emisiune la dvs, am vazut o femeie singura care a stat sase luni in inchisoare si a fost achitata. Eu sunt un om puternic, am familie, am functie, am o sustinere, dansa este o victima, eu nu. Este o victima. Un om care sta sase luni in arest si este achitat definitiv este o victima a sistemului public. Nu exista dubii sau interpretari”. Este o declarație făcută de un fost procuror care știe cum este procedura penală, care știe că mai există o cale de atac, recursul, recurs introdus de DNA și acceptat de instanța de judecată după ce Inspecția judiciară a CSM a făcut niște cercetări care au confirmat suspiciunile procurorilor. Ponta s-a descalificat în primul rând ca jurist, apoi ca om politic (obligația de abținere este una din principalele obligații pe care o au nu doar juriștii ci și politicenii !), apoi ca om. În fapt, declarația lui este un atac la adresa Justiției, putere a statului român nesubordonată Guvernului. Fiind dată în calitate de prim-ministru, declarația lui Ponta este anticonstituțională. Antidemocratică.

Din postura de președinte al Senatului, aliatul lui Ponta, Călin Popescu Tăriceanu iese ca ... și cere nici mai mult și nici mai puțin demisia Laurei Codruța Koveși și a Livie Stanciu din funcțiile de conducere a DNA și a ICCJ ! Atacul este direct, personal, complet aiurea, anti-constituțional. Tăriceanu a continuat atacurile la adresa Justiție sub diferite forme „acoperite” de poziția lui în Senat, de statutul lui de senator, de „scutul” declarației politice (protejată prin constituție).

S-au adunat la masa trădării cei din Guvern, cei din Parlament (pe lângă Tăriceanu au apărut și alți parlamentari, majoritatea de la puterea PSD-UNPR-ALDE dar și de la opoziție, din PNL), și culmea, judecători care fie și-au dat cu părerea în platou la Antena 3 fie au satisfăcut cererea Antenei 3 de achitare a inculpatei Mariana Rarinca în vederea atingerii scopului odios. Societatea civilă nu s-a abținut să nu se descalifice așa că a reacționat fără nici un dram de judecată. Emoțional și nedrept față de ceilalți.

Cazul Rarinca ar trebui dezvoltat mai mult. Se pare că instanța de recurs a construit un dispozitiv al hotărârii amplu, cu multe elemente care fac parte, de acum, dintr-o hotărâre judecătorească, elemente ale cazului care elimină întreaga campanie de denigrare a Justiției, în general, și a conducerii celor două instituții ale dreptului român în particular. Hotărârea în cazul Rarinca poate fi folosită în posibile cazuri penale sau civile împotriva Antenei 3, instituția media care l-a construit și dus până la acest rezultat. Cazul Rarinca intră „practica judiciară”, element de doctrină a dreptului. Poate va fi studiat în facultăți la infracțiunile de șantaj.

Lăsând Justiția să continue să clarifice cauzele care au determinat și condițiile care au favorizat un astfel de caz (plecat de la nimic și ajuns un caz la nivel național, un atac asupra Justiției ca putere a statului !), trebui să ne aplecăm asupra autorilor din partea politică a atacurilor nefondate. Primul-ministru și președintele Senatului au devenit coautori ai acțiunii de slăbire a statului prin atacul suburban la adresa DNA și ICCJ. Au fost secondați de miniștrii PSD, de parlamentari. Sentința dată în recurs de Curtea de Apel București le trimite la gunoi toate alegațiile. Trebuie arătat adevărul acțiunilor lor, lumea trebuie să înțeleagă ce au vrut aceste persoane care pot fi acuzate, fără nici un dubiu, de ticăloșie.

Nu urmăresc emisiunile Antenei 3 așa că nu știu ce face. Din ce scriu alții se pare că Antena 3 „ține ciocul mic și face joc de glezne”. Bănuiesc că încearcă să își facă calculele să vadă ce urmări poate avea acțiunea lor. Mai ales că au acțiuni la instanțe ca învinuiți pentru tot felul de potlogării.

Acum pot fi și puțin rău. Constat că gruparea infracțională „Dan Voiculescu” cu toate acareturile media și „aliații” Ponta și PSD, Tăriceanu și ALDE a clacat. Voiculescu a pierdut procese și după ce a intrat la închisoare, urmează să mai piardă, a pierdut o parte din avere, urmează să mai piardă, a reușit să își bage în pușcărie mare parte dintre apropiați, oameni cu oarecare notorietate științifică (unii), va mai băga.

Tot ca să fiu rău, după gruparea infracțională Dan Voiculescu începe să ocupe locul lăsat liber gruparea infracțională Traian Băsescu, cu Udrea și aliații lui. Cumva, și gruparea lui Băsescu are cam aceeași structură ca gruparea Voiculescu. Partid politic, grupare media, parlamentari, alți oameni politici. După ce pică și gruparea Traian Băsescu să fim atenți de unde va sări următorul „iepure”.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Foștii milițieni apără o justiție bolșevică, mafiotă... ce este deasupra cetățenilor obișnuiți! Este grețos ceea ce-ați lăsat să iasă din creierul...