vineri, 25 septembrie 2015

Interesul național este în cumpănă. Sună a gol sau are substanță ?!

După ultimele atacuri ale lui Victor Viorel Ponta la adresa Președintelui Klaus Iohannis, atacuri care nu au nici o legătură cu politica statului, cu politica partidelor, cu orice poate fi de interes pentru cetățean, urmează să vedem ce înseamnă interesul național clamat insistent de Gabriel Oprea cu partidului lui, pomenit și de Liviu Dragnea la început de interimat la PSD.

Ambii, firoscoși nevoie mare, au declarat că relația cu Președintele României este vitală pentru bunul mers al politicii și evoluției țării. Mai mult, Gabriel Oprea s-a declarat fără nici un dubiu un susținător al Președintelui Iohannis, normal, pentru apărarea interesului național.

PNL a depus o moțiune de cenzură chitită pe trimiterea în judecată a lui Victor Viorel Ponta pentru 17 infracțiuni de fals în înscrisuri oficiale și fraudă fiscală. În motivare, PNL observă, pe bună dreptate, că o astfel de persoană nu poate să mai constituie o garanție pentru guvernarea țării. Falsul și uzul de fals, frauda fiscală nu sunt de colo. Apar mereu și mereu semnele de întrebare cu privire la actele și faptele unui astfel de prim-ministru. Lipsa încrederii într-un astfel de om slăbește o țară întreagă, nu poate fi evitată.

Nu ar fi nici o problemă dacă Ponta ar fi doar un deputat, acolo. Deși, deputații ar trebui să fie modele de comportament civic însă cum la noi avem aproape 100 de parlamentari condamnați, aflați în stare de judecată sau în cursul unor urmăriri penale dar și civile cu potențial penal, merg totuși pe realitatea din teren și spun fie. Este, din nefericire, primul ministru al țării, susținut politic de PSD și UNPR. Nu pomenesc de ALDE și nici de Tăriceanu ceva pentru nu au importanță. Sunt o nulitate politică cu pretenții absurde.

Care va fi poziția politicienilor celor două partide după ultimele declarații ale lui Ponta la adresa Președintelui Iohannis ?

Dacă nu îi retrag sprijinul politic, Liviu Dragnea și Gabriel Oprea pot fi acuzați că susțin cele declarate de Ponta. Cu o astfel de abordare a problemei, devenită gravă, Președintele României nu mai poate avea încredere în partidele conduse de cei doi. Iar cei doi devin sperjuri.

Dacă îi retrag sprijinul politic lui Ponta și îl demit, pot avea în continuare o majoritate parlamentară cu care să impună un premier pe care îl doresc. Chiar dacă nu au acum unul la îndemână (ceea ce nu cred, sunt sigur că Dragnea a ajuns la o listă scurtă de candidați), au un timp oarecare pentru a găsi unul. Mai mult, au și timp și cred că sunt pregătiți și psihic pentru a renegocia o nouă alianță de guvernare până la terminarea actualului exercițiu parlamentar.

Până acum au dat declarații de susținere a lui Ponta. Să spunem că Ponta va rămâne premier. După moțiunea de cenzură.

Ne așteaptă, până la pronunțarea unei sentințe judecătorești de achitare sau condamnare, o stare permanentă de „război politic” dus de primul-ministru Victor Viorel Ponta contra Președintelui Klaus Iohannis, un război personal dar cu grave disfuncții la nivelul guvernării și al stabilității țării. În timp, susținătorii din țară ai celor doi vor agrava starea de conflict și ajungem iar ca pe timpul lui Băsescu.

Îmi amintesc că, doar de foarte curând, Liviu Dragnea a condamnat acea stare care a blocat aproape țara în dezvoltare. Susținând pe Ponta, Dragnea se dezice de cele spuse. Înseamnă că starea de „om serios” pe care o tot afișează este politicianistă, este pentru fraierit prostimea (pentru cei supărați pe termen să citească DEX-ul).

Având în vedere și procesul lui Ponta, va exista în permanență o preocupare a acestuia pentru propria soartă astfel că problemele guvernării vor trece în plan secund. Nu mai spun de reținerile care vor exista la nivelul tuturor ministerelor în executarea dispozițiilor primului-ministru. Nu mai spun de comportamentul funcționarilor publici și a liderilor locali care, având un prim-ministru cu sabia deasupra capului nu mai au garanția îndeplinirii promisiunilor acestuia pentru soluționarea problemelor lor.

Susținând în continuare pe Ponta, PSD și UNPR condamnă țara la stagnare. Pur și simplu.

Să spunem că vor pica moțiunea de cenzură pentru a nu da satisfacție opoziției că a demis Guvernul. Este posibil ca după moțiune, Ponta să își dea demisia pentru a face loc altui prim-ministru al acestei alianțe de guvernare după ce s-a stabilit cine va fi cel propus pentru funcție. Presupun dar nu cred. Nu există suficiente semne că PSD ar pregăti așa ceva, chiar dacă Dragnea a afirmat ferm că viitorul prim-ministru va trebui să fie tot de la PSD. Nu cred pentru că și Dragnea minte, chiar dacă vrea să pară serios.

Ei bine, toate aceste calcule și calculele au niște legături puternice cu alte evenimente în curs. Procesul lui Dragnea. Este în recurs. Pe 28 septembrie aflăm ceva. Ce, doar instanța va stabili. Rămâne condamnarea de un an cu suspendarea executării pedepsei în peniteciar primită, va fi revăzută și va primi o alta sau va fi achitat ? Sau, de ce nu, se va anunța un nou termen. Legat de acest proces, este anunțat evenimentul alegerilor în PSD. Dragnea este unul dintre candidați, încă neoficial (posibil ținut în loc de propriul proces). Dacă Dragnea va avea câștig de cauză la proces, va deveni Președintele PSD și va putea deveni prim-ministru al României în locul lui Ponta. Nu exclud această variantă de acțiune. Dacă însă Dragnea nu are câștig de cauză, atunci sigur va fi altcineva Președinte al PSD și candidatul PSD la funcția de prim-ministru. Până nu știm rezultatul procesului lui Dragnea nu avem nici o garanție a cursului evenimentelor. Ori este albă, ori este neagră.

Liviu Dragnea și Gabriel Oprea au de rezolvat o problemă gravă. Fie devin, la rândul lor, „dușmanii” Președintelui Klaus Iohannis și se alătură lui Ponta fie evită această stare și taie în carne vie pentru a reface echilibrul între puterile statului. Sunt singurii care pot da o rezolvare problemei. Pot accepta ideea opoziției la moțiunea de cenzură a PNL însă după acel moment, orice întârziere în demiterea lui Ponta de către partide îi face complici la starea de „război” între instituțiile statului. Nu uit nici comportamentul ilogic al lui Tăriceanu, individ plecat cu sorcova care atacă Justiția, Ministerul Public și pe Președintele Iohannis din postura de președinte al Senatului, constituțional, al doilea om în stat. Tot în cârca lui Dragnea și Oprea stă și acest parazit politic.

Deocamdată, recipientul cu „interesul național” dus de cei doi pare a suna a gol. Vorbele lor sunt, până acum, vorbe goale. Să vedem ce va mai fi.

Niciun comentariu: