A mai căzut „un încoronat”. Sorin Oprescu ajunsese să se comporte ca un fel de „uns al lui Dumnezeu” la PMB având el intenția să urce chiar mai sus, la Cotroceni, unde i se „bătea” calea de către PSD și aliații cu sprijinul masiv al „sondorilor” care îl băgau, constant, printre notorietățile zilei. Nu avea importanță faptul că Oprescu nu avea nici o legătură cu oamenii din localități ca Sulina sau Câmpulung la Tisa, oamenii luau la cunoștință de faptul că Oprescu este mare și tare în țară. Că este dorit la funcții înalte.
DNA-ul pune punct tuturor zbaterilor lui Oprescu. Trece cheltuielile de promovare suportate de unii și alții la pierderi. PSD suferă o înfrângere. Majoră. Liviu Dragnea anunță, cu tristețe, că obiectivul politic la București s-a resetat. S-a deschis piața politică. Primarul general poate fi oricare altă persoană care reușește să ia voturile bucureștenilor. După 7 ani de domnie a PSD, Bucureștiul poate să fie al altei formațiuni politice sau a unui independent (care va lucra cu formațiunea politică dominantă în Consiliul general, fără discuție !).
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 06.09.2015, ora 00.33, până la data de 07.09.2015, ora 00.33, a inculpatului OPRESCU SORIN MIRCEA, primar al municipiului Bucureşti, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București.
Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.
Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar.
La data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti”.
Comunicatul de ieri al procurorilor DNA este completat de hotărârea instanței de a dispune arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpatului Sorin Oprescu.
Sorin Oprescu devine, pe zi ce trece, un fost nedemn primar al Bucureștiului. El care își dorea să fie „o floare”.
Mă uit și citesc cu o oarecare neîncredere. Cei de la PMB rețineau până la 70% din profitul brut al operatorului economic care primea lucrarea ? Din care 10% erau pentru Sorin Oprescu ? Sună a jaf în toată regula !
Dacă Oprescu lua 10% din cei aproape 70% mită, restul se ducea către directorii implicați în lucrarea respectivă (sunt destui directori pe la PMB), la inspectori și funcționarii publici din direcțiile respective care lucrau (potrivit fișei postului) la respectivele documente. Bănuiesc că mita cea mai mare o primea Oprescu, ceilalți având procente mai mici. Ba, mai cred că beneficiari ai mitei ar putea fi și unii dintre consilierii care au votat acordarea contractelor. Fără votul lor ar fi fost muncă în zadar. Așa, s-a ajuns la muncă utilă și utilul costă.
Dacă se urmărea procentul din profitul brut realizat din derularea contractelor, atunci și „prețul” lucrării sau al serviciului ar cam trebui revăzut, nu de alta dar un profit brut oarecare care să satisfacă atâtea guri flămânde se obținea doar din supra-preț.
Dacă procurorii vor avansa pe firul poveștii vor ajunge la sume imense cu care statul a fost fraudat, la mulți-mulți bani negri manevrați de funcționărimea capitalei sau aleșii locali.
Să lăsăm procurorii să își vadă de treabă și ne axăm pe consecințele evenimentului.
Politic, DNA poate curăța PMB de mulți politicieni mai mărunți, importanți însă prin numărul lor: directori generali, directori, șefi de servicii și birouri, funcționari publici și consilieri municipali. Toți ai PSD sau ai aliaților PSD la guvernare. Nu este deloc exclus să apară și politicieni ai opoziției, dispuși la porcării. Ar fi normal ca toți să îl urmeze pe Oprescu, așa cum l-au susținut la primărie.
Administrativ, PMB trebuie să se reorganize. Este o foarte bună ocazie ca PMB să reducă din aparatul funcționăresc. Bănui că „izvorul cu bani” odată identificat a „născut” multe funcții publice pentru nesătuii politici înscriși pe lista lungă de sinecuriști ai partidelor politice la putere.
Economic, Bucureștiu va trebui să se reașeze. Cum naiba să dea salarii mai mari lucrătorilor patronii care urmăreau jaful în cârdășie cu funcționărimea ? Prostimea lucrătoare lua praful de pe tobă, salarii de mizerie cu care ajungeau la pensii de mizerie. O mizerie cauționată politic ! Mama ei de treabă !
Ia să existe și la noi obligația legală a salariului orar minim. Obligatoriu. În echivalentul unui 6-7-8-10 euro pe oră.
Jaf la Guvern, jaf la primării ... Țara nu este săracă, este condusă de hoți.
Acum să îi vedem pe candidații care și-au anunțat deja intenția de a ocupa locul lui Oprescu. Acesta nu mai revine. Sigur. Nu mai este în faza de urmărire penală, este în cea a acțiunii penale. Procurorii au întocmit deja actul de acuzare și urmează, cu toate manevrele avocățești, să ajungă în fața instanței de judecată competente.
Să vedem ce promisiuni ne fac. O evaluare a „muncii” lui Oprescu, alta decât cea descoperită de procurori, ne arată că nu a făcut mai nimic din ce a promis. Ici colo câte ceva cu rol de impresie artistică. Atât.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu