sâmbătă, 11 iulie 2009

Liderii politici nu îl vor vota pe Barroso în sesiunea din iulie

De pe site-ul Parlamentului European am luat acest articol care surprinde. Barroso a fost propus de sefii de state si de guverne din UE. Nu este agreat decat de popularii europeni. Socialistii, liberalii, verzii etc. nu il agreaza si este posibil sa nu ii dea votul. Probabil ca vor urma presiuni din partea popularilor si angajamente din partea acestora pentru ca Barroso sa aiba un nou mandat. Liberalii ii cer o agenda de combatere a crizei. Socialistii nu il doresc pur si simplu. Chiar si popularii, care il sustin, vor altceva.

Mai jos pun articolul intreg.

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au fost anunţaţi de decizia Consiliului de a-l propune pe José Manual Barroso preşedintele Comisiei Europene pentru următorii cinci ani. Cu toate acestea, ei au decis ca votul de confirmare să nu aibă loc în sesiunea de săptămâna viitoare de la Strasbourg.

După întâlnire, preşedintele PE Hans-Gert Pöttering a declarat: „Conferinţa preşedinţilor a decis să nu aleagă preşedintele Comisiei în sesiune din iulie. Se pare că majoritatea speră ca votul să fie ţinut în septembrie, deşi acest lucru trebuie decis în mod oficial într-una din următoarele întâlniri. Este normal ca Parlamentul şi Consiliul să aibă câteodată opinii diferite. Grupurile politice îl pot invita acum pe domnul Barroso, pentru ca dânsul să îşi prezente agenda, înaintea votului din sesiunii"

Joseph Daul, liderul grupului Partidul Popularilor Europeni: „Am fost anunţaţi de hotărârea Consiliului de a-l propune pe domnul Barroso. Săptămâna viitoare vom stabili data la care va avea loc votul. Majoritatea vrea ca votul să aibă loc în septembrie. Este important să mergem mai departe şi să depăşim criza financiară".

Martin Schulz, preşedintele socialiştilor şi democraţilor: „Preşedinţia Consiliului a fost înfrântă; au vrut să se grăbească, dar am reuşit să prevenim acest lucru. Vom vedea şi asculta în septembrie ce ne va spune domnul Barroso. Ceea ce am văzut în ultimele săptămâni nu mi se pare promiţător".

Guy Verhofstadt, liderul Grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa: „Pentru noi totul depinde de agenda pe care o va prezenta domnul Barroso, pe baza căreia vom decide dacă vom vota împotriva sau în favoarea dânsului. Pentru noi este foarte important ca dânsul să îşi schimbe modalitatea de abordare a crizei financiare. Trebuie să prezinte o strategie europeană pentru combaterea crizei. Pentru noi nu contează personalitatea, ci agenda dânsului".

Rebecca Harms, liderul Grupului Verzilor/Alianţa Liberă Europeană: „Grupul meu va insista să dezbată agenda pentru următorii cinci ani, după care va decide asupra votului. Totodată vrem ca votul să aibă loc în conformitate cu Tratatul de la Lisabona pentru întreaga Comisie, după referendumul din Irlanda. În prezent nu cred că majoritatea îl preferă pe Barroso.

Timothy Kirkhope, preşedintele conservatorilor şi reformiştilor: „Este important să nu aşteptăm. Trebuie să insistăm asupra unor puncte ale agendei [...] Speram ca dânsul să continue pe perioada verii, acum suntem întârziere, ceea ce este nesatisfăcător".

Lothar Bisky, liderul Grupul Confederal al Stângii Unite Europene: „E bine că am amânat votul. Dar nu cred că e bine să continuăm pe baza Tratatului de la Nisa, sau că aceealeaşi persoane care consideră important Tratatul de la Lisabona vor să acţioneze în continuare pe baza celui de la Nisa. Nu înţeleg şi nu sunt de acord cu acest lucru".

Niciun comentariu: