duminică, 19 iulie 2009

Relatii externe "stil" Basescu.




-------------------------------------------------------------->





Va mai amintiti despre inceputurile politicii sau mai bine spus politichiei externe romanesti sub mandatul lui Basescu ? Eu da. Si imi amintesc cum "bourul" romanesc a intrat in aceasta lume selecta si sensibila cu coarnele, impungand in stanga si in dreapta, dupa ce si-a agatat intr-un corn drapelul de "partener important" al Americii lui Bush.

Basescu a dus o politica externa fara discernamant. Empirica. De toaleta publica unde isi dau cu parerea toti "specialistii" neamului. A spart firavele relatii cu mai multe state, relatii sensibile, cu istorii zbuciumate si cu resentimente a la Vadim. Sanctiunile, daca le pot spune asa, au aparut parca peste noapte. Comerciantii romani s-au trezit cu usile inchise pe piete imense in care au reintrat cu multa greutate si, de ce nu, cu multe atentii "guvernamentale". Comertul Romaniei a fost obligat sa ramana doar in enclava europeana, la concurenta cu producatorii locali. Pietele externe mari, cu potential de absorbtie a multor produse discutabile dupa standardele europene si americane insa admise de guvernele respective au fost inchise. Basca, acolo unde statul conduce inca economia, Romania importa materie prima la pretul cel mai inalt.

Pentru mine au fost cele mai urate momente atunci cand Basescu, ahtiat dupa aplauzele auditoriului, ca o tarfa excentrica, s-a apucat sa faca "ordine mondiala". Rusia, Ucraina, Ungaria s.a.m.d. si-au primit "portia".

Ce rezultate notabile avem ? Nici unul. Izolati pe plan european, izolati in statele in care desfasuram trupe din punctul de vedere al influentei politice externe, nevoiasi in ocuparea pietelor eliberate prin sangele militarilor nostri, mai mult, dati la o parte de statele care au potential si o imagine mai buna privind dezvoltarea economica a unei regiuni. Apropo. Noi cum naiba sa lamurim pe altii ca suntem buni daca panarama prezidentiala a guitat peste tot unde s-a dus ca romanii sunt hoti, lenesi, prosti guvernanti ?

Mi-a venit sa scriu despre astea citind articolul din Cotidianul "Romania cauta licuriciul in ceata dintre SUA si Rusia". Pana mai ieri, Cotidianul ii canta in struna si il declara, sub penele "inspirate" ale lui TRU si Voinescu, cel mai cel dintre cei mai cei. Azi platim din greu, o tara intreaga, pentru amatorismul si dorinta de prim-plan a starletei Basescu Traian.

Niciun comentariu: