sâmbătă, 11 iulie 2009

Preocupari ale Consiliului UE: prociclitatea

Piețele financiare: Modalități de reducere a prociclicității


© Fotolia

Consiliul UE Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) a dezbătut, în cadrul primei sale reuniuni sub Președinția suedeză, din 7 iulie, cerințele de capital și normele contabile impuse băncilor. Miniștrii au examinat modalități de reducere a efectelor prociclice în sectorul financiar, din perspectiva unui raport al Comitetului Economic și Financiar (CEF).

Cerințele de capital stabilite pentru instituțiile de credit și întreprinderile de investiții vizează să garanteze că aceste entități pot face față unor perioade dificile. Aceste condiții sunt destinate să protejeze deponenții și să asigure stabilitatea sistemului financiar. Cerințele de capital au tendința să fluctueze în funcție de ciclul economic, scăzând în perioadele de creștere economică, și crescând în cele de încetinire a activității economice. Acest fenomen, cunoscut sub numele de prociclicitate, a crescut probabil în ultimii ani, după cum se afirmă în documentul CEF.

Consiliul a salutat raportul, care definește patru abordări majore în vederea reducerii efectelor prociclice ale reglementării financiare:

  • monitorizarea riscurilor în ansamblul sistemului
  • crearea unor rezerve anticiclice prin intermediul capitalului și al provizioanelor
  • îmbunătățirea normelor contabile
  • instituirea unui cadru solid pentru sistemele de remunerare.

ECOFIN a declarat că sistemele de remunerare ale întreprinderilor financiare au contribuit la prociclicitate datorită stimulentelor inadecvate, previziunilor pe termen scurt și identificării inadecvate a riscurilor.

Încetinirea economică globală a accentuat necesitatea abordării surselor prociclicității. Summiturile G-20 recente au îndemnat organismele internaționale să combată prociclicitatea, prin limitarea acesteia în cadrul politicii normative și prin examinarea modalităților în care evaluarea, efectul de pârghie, capitalul bancar, sistemele de compensare și practicile de constituire a provizioanelor pot amplifica tendințele ciclice. Aceste obiective au fost subliniate de Consiliul European din iunie.


Pogea a fost acolo. Presupun. Sper ca nu a deschis gura ca cine stie ce impozit forfetar mai propunea la nivelul UE.

Niciun comentariu: