marți, 14 iulie 2009

Pupin... boccist


Mediafax ne informeaza cu "ultima limba" data de Boc-poloboc care face poc lui Zeus cotrocenensis:

"Semnarea acordului interguvernamental este un succes al României şi, în egală măsură, un succes al politicii şefului statului, care a susţinut în permanenţă acest proiect, chiar în condiţiile în care existau critici atât în plan intern, cât şi pe plan extern cu privire la posibilitatea de realizare a acestui proiect. Reamintesc că, în luna martie, la Consiliul European, şi prin intermediul poziţiei exprimate de România prin şeful statului s-a asigurat o finanţare de 200 milioane euro pentru proiectul Nabucco",

a spus Boc, la întoarcerea de la Ankara.


Acum, pentru a respecta adevarul, Acordul "Nabuco" pentru care se pare ca am pus deoparte 200 milioane euro (cum ?), s-a finalizat doar in intentia de a-l face. Pentru cei care nu stiu, respectivul Acord va parcurge in fiecare tara procedura de aprobare, dupa obiceiul locului. La noi, acesta va trebui aprobat prin lege deoarece presupune finantarea de la bugetul de stat ! Asa spune Boc. La ceilalti este posibil ca Acordul sa aiba alte proceduri si metode de aprobare. Va dura un timp pana cand Acordul "Nabuco" va deveni viabil. Acum este, sa spun o vorba, "pe teava tunului" sau ceva in genul "draga se pare ca vom avea un copil".

O prima observatie aici. De ce Boc-poloboc care face poc nu lasa finantarea in seama firmelor private interesate in transportul gazului ? Sigur ar fi iesit la interval mai multe firme interesate. Dar se pierde "o tata" de supt pentru PD-L si PSD. Ce, sunt prosti ?!

Sa spunem ca peste un an-doi, in toate statele semnatare a fost aprobat. Urmeaza faza acordarii licitatiei de construire, organizarea de santier mai peste tot si toate celelalte ce se presupun la o astfel de constructie. Basca tambalaul cu proprietarii terenurilor pe care va trece conducta. Ca la autostrazi. Mai trec unu-doi-trei ani. Pana acum suntem in limita a 4-5 ani. Constructia propriu zisa cu cheltuielile majorate functie de inflatia din fiecare tara, de interesele de politca externa care pot bloca, la un moment dat continuarea constructiei ca, in final, sa se constate ca nu au gazul de transportat. Da, asa este, deoarece pana acum se presupune doar ca se va lua gaz din Azerbaijan, ba ca se va putea din Iran, Irak sau mai stiu eu de pe unde. Dar nu exista nimic concret. Adica, mai pe sleau, am semnat un Acord prin care promitem sa dam bizonilor nationali "pielea ursului din padure". Si, sa nu uitam, Rusia este la unul din capetele conductei. Si nu sta degeaba. Lucreaza.

Niciun comentariu: